Sağlık
Doktorunuzu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 10.08.2023

Dönem dönem hepimizin doktora ihtiyacı olmuştur. Hasta olduğumuzda veya bir tedaviye ihtiyaç duyduğumuzda her doktorun ne kadar fark yaratabileceğini bir kere daha anlarız. Bu makalede bu farkın avantajlarına sahip olabilmek için nelere dikkat edilmeli konusuna değineceğiz. 

Doktor seçimi, sağlık sorunlarınızın etkili şekilde kontrol altına alınabilmesi ve iyi bir sağlığa sahip olabilmeniz için son derece önemlidir. İşte doktor seçerken dikkate almanız gereken bazı önemli faktörler şu şekilde:

1- Uzmanlık alanı
İhtiyaç duyduğunuz sağlık hizmetlerine uygun bir uzmanlık alanına sahip doktor seçmek önemlidir. Örneğin, kalp sorunlarınız varsa kardiyologa, cilt problemleriniz varsa dermatoloğa yönelmelisiniz. Tabi bu uzmanlık alanlarında birçok doktor bulunmaktadır.

Bu noktada da gerek internet üzerinden gerek ise randevu alan tanıdıklarınız varsa onlardan ilgi ve alakasını öğrenmeniz sizin için iyi olacaktır. Uzmanlık alanı, doktorunuzun sizinle ilgili deneyim ve bilgi sahibi olduğu anlamına gelir. Doktor alanıyla ilgili ne kadar tecrübeli ise derdinizi o kadar kolay anlayacak, çözümü de bir o kadar kolay üretecektir.

2- Deneyim ve yetkinlik
Doktorunuzun deneyimi ve yetkinliği, sağlık sorunlarınızın etkin bir şekilde ele alınması için önemlidir. Doktorun eğitim, sertifikalar ve deneyim düzeyi hakkında araştırma yapmak, doktorunuzun ne kadar tecrübeli olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Doktorun deneyim ve yetkinik seviyesi de tıpkı üstteki maddede bahsettiğimiz gibi sizin sıkıntınızı çözmede bir adım ileriye taşıyacaktır.

Birçok hasta ile karşılaşan doktor ile henüz yeni başlayan doktor arasında tecrübe farkı olacağından dolayı, deneyim özellikle hastalık sürecini kolayca atlatıp sağlığınıza kavuşmanız için oldukça önem taşıyan bir konudur.

3- İletişim becerileri
Günümüz doktorlarında en sık rastladığımız problemlerden birisi de hastası ile iyi iletişim kuramamaktır. İyi iletişim becerilerine sahip bir doktor seçmek oldukça önemlidir. Doktorunuzun açık, anlayışlı ve empatik bir iletişim tarzına sahip olması, sağlık durumunuzla ilgili sorularınızı rahatlıkla sorabilmenizi ve endişelerinizi paylaşabilmenizi sağlar.

Siz endişe ve rahatsızlıklarınızı ne denli rahat paylaşırsanız, doktorun nokta atışı bir tespit yapması da bir o kadar kolay olacaktır. Bu duruma bağlı olarak iletişim becerisi daha iyi (cana yakın, ilgili vb.) doktorlara yönelmeniz sizin avantajınıza olacaktır.

4- Hastane veya klinik kalitesi
Yalnızca doktor özelliklerinin yanı sıra doktorun çalıştığı hastane veya kliniğin kalitesi de önemlidir. Hastane veya klinik, tıbbi ekipmanların ve teknolojinin uygun şekilde kullanıldığı, hijyen standartlarına uygun bir ortam sağlamalıdır.

Günümüzün teknoloji devri olduğunu düşünürsek hastane veya klniğin teknoloijsi gelişmiş tedavi yöntemleri kullanması önem taşımaktadır. Bir hastalığı teknoloji ile tedavi etmek, normal tedavi yöntemlerine kıyasla daha kolay olurken, çözüm oranı da çok daha yüksek olmaktadır.

5- Güvenilirlik ve referanslar
Doktorunuzun güvenilirliği ve itibarı da değerlendirilmesi gereken bir faktördür. Referanslar ve güvenilir kaynaklardan doktor hakkında bilgi edinmek, onun geçmiş performansı ve hasta memnuniyeti konusunda size fikir verebilir.

İlk maddede de belirttiğimiz gibi doktorların profillerinin bulunduğu bazı internet siteleri olmaktadır. Bu sitelerde o doktora giden hastalar, yorum yapabildikleri için direkt 1. ağızdan doktor hakkında bilgi almanız mümkündür. Tabi ki tedavinizi olup, doktora göründükten sonra sizler de bu platformlara olumlu veya olumsuz yorumlarınızı yazmayı unutmayın.

6- Sigorta kapsamı
Sigorta kapsamınızı kontrol ederek, doktorunuzun sigortanızla anlaşmalı olup olmadığını ve tedavi maliyetlerinin nasıl karşılanacağını öğrenmelisiniz. Sigortanızın kapsam dışında olan doktorlara gitmeniz durumunda ek maliyetlerle karşılaşabilirsiniz.

Günümüz ekonomisi baz alındığında maddi olarakta çekinceniz olabilir. Bu noktada özel bir şirkette veya kurumda çalışıyorsanız size yapılan tamamlayıcı sağlık sigortası veya tam sağlık sigortasının geçerli olduğu hastane ve poliklinikleri araştırmalısınız. Normalde ödeyeceğiniz fiyatın %90 civarında altını ödemek ve özel hastane de tedavi görmek sizler için çok daha iyi olacaktır. Daha öncede bahsettiğimiz gibi teknolojinin gelişmiş olduğu birçok hastane özel olarak çalışmaktadır.

7- Ulaşılabilirlik ve randevu süreleri
Doktorunuzun ulaşılabilir olması ve randevu sürelerinin uygun olması önemlidir. Acil durumlarda veya beklenmedik sağlık sorunlarında, doktorunuza kolayca ulaşabilmek ve randevu alabilmek önemli bir avantajdır. 

Bu durum hastalıktan hastalığa değişkenlik gösteriyor olsa da göz ardı edilmemesi gereken bir detaydır. Acil bir durumda veyahutta işinize uygun bir randevu almak istediğinizde boşluğu olması veya iletişime geçebiliyor olmanız oldukça önem taşıyan bir konudur. Tabii ki deneyimli ve işini iyi yapan doktorlardan randevu almak, diğerlerine oranla daha zordur. Randevu ve ulaşılabilirlik göz önünde bulundurularak deneyimsiz veya iletişimi kötü olan bir doktoru tercih etmemelisiniz.

8- Hasta memnuniyeti
Hasta memnuniyeti, doktorunuzun sağlık hizmetleri sunma konusundaki başarısını yansıtan bir göstergedir. Hasta yorumlarını, çevrimiçi incelemeleri ve derecelendirmeleri kontrol ederek doktorunuz hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Tahmin edersiniz ki her birimiz aldığımız her hizmette memnun olarak ayrılmak isteriz. Hastalık tedavisinde de durum aynı olmakta hatta bir tık daha önem taşımaktadır. Bu yüzden memnun olabileceğiniz seçimler yapmayı es geçmemelisiniz.

Benzer Yazılar