Düşükten sonra hamileliği sürdürebilmek için sigara içmekten ve alkolden kaçınmalı, kafein alımını sınırlamalı, vücutta folat seviyelerini korumalı ve vücut kütle indeksini iyileştirmelidir. Düşük veya spontan düşük, gebeliğin 20. haftasından önce klinik olarak kabul edilmiş bir gebelik kaybı olarak tanımlanır. Gebeliklerin % 8-20'si spontan bir kürtajla sonuçlanır.
Gelecekteki Gebelik Prognozu
Araştırmalar, bir veya daha fazla düşükten sonra kadınların % 67 ila % 75'inde başarılı ikinci bir gebelik yaşadığını gösterdi. Artan annelik yaşı ve daha düşük sayıda düşükler, canlı doğum ihtimalinde belirgin bir düşüş ile ilişkilendirildi. İkinci trimester gebelik kaybı, gelecekte tekrarlayan ikinci trimester düşük ve spontan preterm doğum ile ilişkilidir.
Doğurganlık , Düşükten Sonra Geliştirilebilir mi?
Olguların yaklaşık % 50'si kromozom anormalliklerinden ötürü gerçekleştiğinden, çoğu düşükler önlenebilir değildir. Bununla birlikte, bir düşük riskinin birçok risk faktörü vardır. Sağlıklı kadınlarda ilerleyen anne yaşı, en önemli risk faktörüdür. Diğer uyumsuz risk faktörleri, önceki spontan düşük, implantasyon aralığına uzatılmış ovülasyon, gebelik için uzamış zaman, ateş ve maternal hastalıktır (yani, polikistik over sendromu ve Toxoplasma gondii). Öte yandan, aslında bazı değiştirilebilir risk faktörleri vardır ve bu alışkanlıkları ve aktiviteleri değiştirerek bir kadın üreme sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir ve böylece düşükten sonra gebeliği destekleyebilir.
Gebelik Postanslı Yavaşlamayı Destekleme Yolları
Sağlıklı bir hamileliğin sürdürülmesine yardımcı olan bazı yollar arasında sağlıklı BMI, folat seviyelerinin korunması ve kafein ve alkolden kaçınılması sayılabilir.
Sigarayı Bırakmak
Sigara , Günde 10 veya daha fazla sigara, düşük yapma riski ile ilişkilidir. Bu artan risk aynı zamanda baba içicisini de etkiler. Mekanizması bilinmemekle birlikte muhtemelen tütün kullanımının vazokonstriktif ve antimetabolik etkileri ile ilgilidir. Düşükten sonra başarısız bir gebelik riskini azaltmak veya düşük yapmak kendiliğinden düşünüldüğünde sigarayı bırakmak şiddetle tavsiye edilir.
Alkol Kullanımı
Orta ila yüksek alkol tüketimi, özellikle gebeliğin ilk 12 haftasında kendiliğinden düşük yapma riskini arttırır. Düşük riskini azaltmak için, gebelik öncesi ve sırasında , alkol terk edilmelidir.
Kokain Almayınız
Kokain hem düşük doğum için hem preterm doğum için bir risk faktörüdür.
Folat Seviyelerini Koruyun
Düşük plazma folat seviyeleri, fetal karyotip anormal olduğunda düşük riski altındadır. Kadınların sadece % 5'i folat takviyesi alıyor ve vitamin takviyesinin kendiliğinden düşük yapmayı önlediğine dair bir kanıt bulunamamıştır. Bununla birlikte, sinir tüpü kusurlarının önlenmesi için gebe kalmak isteyen kadınlar için folat takviyesi önerilir.
Kafein Alımını Sınırlayın
Normal kafein alımı düşük yapma riskini arttırmaz, ancak yüksek kafein alımına (8 ila 10 saatte 1000 mg'dan fazla) sahiptir. Bu riski en aza indirgemek için, kafein tüketimi 200 ila 300 mg arasında sınırlandırılması önerilir. Gebe kalmaya çalışan, zaten hamile olan veya emziren kadınlarda günde bu oran geçilmemelidir.
Nonsteroid Anti-İnflamatuar İlaçlara Alternatif
NSAID'lerin gebe kalma süresi boyunca kullanımı, düşük yapma riskini artırabilir. Prostaglandin inhibitörleri, implantasyonda prostaglandinlerin oynadığı role müdahale ederek anormal implantasyona ve dolayısıyla gebelik başarısızlığına neden olabilir. Gebe kalmaya çalışan kadınlar, kendiliğinden düşük yapma riskini en aza indirgemek ve etkili alternatifler olup olmadığını denemek için NSAID'den kaçınmalıdır.
Artan düşük riski, daha fazla yerçekimi ile ilişkili görünmektedir.
Anne Ağırlığı
Gebelik öncesinde hem kilolu hem de aşırı kilolu 18.5'ten az veya 25'in üzerinde bir Vücut Kitle İndeksi (BMI), infertilite ve düşük yapma riski ile ilişkilendirilmiştir. İyi bir üreme sağlığını korumak için normal bir VKİ
( Vücut kitle enfeksi ) sürdürülmesi önerilir.
Unutulmaması Gereken Şeyler !!
Siz ve eşiniz bebek sahibi olmayı planlıyorsa, yukarıda tarif edildiği gibi gebelik öncesi ve gebelik sırasında sağlıklı bir yaşam tarzı seçimi yapmak önerilir. Bu sadece sizin için değil aynı zamanda bebeğiniz için de önemli.
Düşük yapmak zorunda kalan kadınlara iki hafta boyunca pelvik dinlenme sağlamaları önerilir ve bu süre içinde tiftik kullanımı ve tampon kullanımı yeniden başlatılabilir.
Kürtaj sonrasında hafif vajinal kanama birkaç hafta sürebilir. Ağır kanama, ateş veya karın ağrıları ortaya çıkarsa bir doktorla görüşün.
Stres, ağır bir nesne kaldırma, intrauterin bir cihaz veya daha önce sözlü konseptif kullanım gibi rutin davranışların düşük yapmasına neden olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır.
Bir düşük, beklenmedik ve duygusal olarak yıkıcı olabilir ve kadınlar kaybettikten sonra aylarca psikolojik morbiditeye maruz kalabilirler. Bu nedenle, bazı hastalar özel danışmanlık dan yararlanabilir.
Düşük yaptıktan sonra, eşinizin ve duygusal olarak hazır olduğunuzda, hamile kalmaya tekrar denemek ya da üç ay beklemek zorunda değilsiniz.
Belki spontan kürtajdan hemen sonra tekrar düşünmek istemezsiniz, bu durumda kontraseptif başlamak faydalı olabilir. Bununla birlikte, düşükten sonraki optimal kontraseptif başlangıç zamanı belirsizdir, çünkü uterin boşaltma için gerekli süre tahmin edilemez. Gebelik, doku geçişinden günler veya haftalar öncesinde yaşayabilirliğini yitirmiş olabilir. Dahası, doğum kontrolü için başlangıç zamanı her kontraseptif yöntem için farklıdır.