Sağlık
Farenjit nedir ? Tedavi Yöntemleri Nelerdir ? 24.11.2017


Farenjit nedir ? Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Aynada ağzımızı açıp baktığımızda görünen görüntü boğazımızdır. Farenjit görülen boğaz bölümünün iltihaplanması sonucu oluşur. Bazı kişilerde sürekli olarak alışılan sessiz farenjit, bazılarında ise sık görülmeyen ağır seyreden akut farenjit olarak bilinir. Sebebi mikrobik tir. Bazı virüsler ve bakteriler neden olmaktadır. Orthomyxoviridae

Farenjit iki şekilde oluşmaktadır. Asitli içecekler, sıcak ve çok soğuk yiyecekler, sert gıdalar, alkol ve buna benzer boğaz yolunu tahriş edebilecek türdeki besinler bu bölgede pek etkili olmayan bir yaralanma ve iltihaplanmaya sebep olmakta buna da sessiz(müzmin) farenjit denilmektedir. Akut diye tabir ettiğimiz farenjit ise daha çok bakterilerden veya virüslerden kaynaklanmaktadır. Bakteri ve virüsler genelde tahriş olmuş bölgelere bulaşarak akut farenjiti oluşturmaktadır. Açık havda az kapalı ortamlarda sık görülmektedir.
Farenjit belirtilerini beraberinde getirmektedir. Boğaz bölgesinde oluşan yanmalar, ağrılar, kuruluk hissi, yutkunurken acı çekme ve normalden zor olması, öksürük, gece duyulan ağrı, ateş, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtileri vardır. Ateş sürekli görülen müzmin farenjitte sürekli değildir. Teşhisi basit bir rahatsızlık olan farenjit için doktorlar boğazda kızarıklık, şişlik, geniz akıntısı gibi belirtileri fark ettikten sonra sinüzit olup olmadığına bakar ve sinüzit yoksa farenjit teşhisini testlere gerek olmadan koyabilir. Bu hastalığa ağzın çok açık olması (ağızdan nefes almak) burundaki eğrilik ve uyku sorunu olan insanlar daha sık yakalanmaktadır.

Farenjit için en bilinen ve en çok uygulanan tedavi yöntemi antibiyotiklerdir. Bakteri esaslı hastalıklar için antibiyotik tedavisi etkili olmakta fakat virüs esaslı olanlar için pek işe yaramamaktadır. Farenjite sebep olan boğazı tahriş edici durumların ortadan kaldırılması, hasta eğer kullanıyorsa sigarayı bırakmalıdır. Vitamin takviyeleri alıp ve tahriş edici etkenlerden uzak durarak, hastalığın rahatsız edici etkisini ortadan kaldırmak mümkündür fakat tamamen ortadan kalkması söz konusu değildir.

Farenjit Nedenleri 

Viral



  • Tüm enfeksiyoz vakaların yaklaşık %40 ila %80'ini oluşturur ve birçok farklı viral enfeksiyon tipi gösterebilir.


  • Adenovirüs - viral nedenlerin en yaygın olanı. Tipik olarak boyun lenf bezinin genişleme derecesi makul, ortalamadır ve boğaz, acı duyulmasına rağmen, pek kırmızı gözükmez.


  • Orthomyxoviridae ki gribe de yol açarlar - yüksek sıcaklık, baş ağrısı ve genel olarak ağrı. Boğaz ağrısı da ilişkilendirilebilir.


  • Enfeksiyoz mononükleoz("glandular fever")Epstein-Barr sebebiyle gerçekleşir. Bu kayda değer oranda lenf bezi şişkinliğine ve boğazın kırmızılaşması ve şişmesiyle belirgenleşen eksüdatif tonsilite sebep olabilir.


  • Herper simpleks virüsü çoklu ağız ülserine yol açabilir.


  • Kızamık


  • Nezle

Bakteriyel

A Grubu streptokoklar sebepli

En yaygın bakteriyel ajan streptokoktur. Özellikle Beta hemolitik streptokok. Adenovirüsten farklı olarak, daha fazla genelleşmiş semptomlar ve saptanacak daha fazla belirti bulunur. Tipik parlak kırmızı renkte ve şişmiş bir boğaz ile genişlemiş ve hassas lenf bezlerinin yanı sıra hasta yüksek sıcaklık, baş ağrısı, kas ve eklem ağrılarına da sahip olabilir. Boğaz ağrısının viral ve bakteriyel sebeplilerini ayrıştırmak mümkün olmayabilir.
Bazı bağışıklık sistemi dolaylı komplikasyonlar ortaya çıkabilir: 



  • Kızıl hastalığı


  • Tarihsel olarak en önemli komplikasyon genelleşmiş enflamatuvar romatizmal ateş  bozukluğudur ki bu daha sonra romatizmal kalp hastalığına yol açabilir. Bu komplikasyonun insidansı antibiyotik kullanımıyla azaltılabilir.


  • Çok nadiren bademciklerin arkasında ikincil enfeksiyonlar gelişebilir ki bu ölümcül septisemiye neden olabilir .  

Difteri

Difteri potansiyel olarak ölüm tehlikesi barındıran, difteri bakterisi sebebiyle oluşan bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Çocuklukta yapılan aşının gelişmiş ülkelerde yaygınlaşmasıyla bu ülkelerde büyük oranda bertaraf edilmişse de üçüncü dünya ülkelerinde hâlâ rastlanır. Erken devrelerde antibiyotikler etkili olsa da iyileşme süreci genellikle yavaştır.

Farenjit Belirtileri

Farenjit belirtileri yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, boğazdaki lenf bezlerinin şişmesi ve yorgunluktur. Fakat bu makalemizde sizlere tüm belirtileri ayrıntılı bir şekilde vereceğiz. Farenjit, boğaz iltihaplanması sonucu meydana gelen ağrılardır. Farennjit genellikle burun boşluğunda ve gırtlakta oluşan iltihaplanmalar ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Farennjit boğaz iltihaplanmasıdır ve küçük dil arkasındaki bademciklerin bulunduğu bölgede görülen iltihaplanma bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Kişileri oldukça rahatsız eden bu rahatsızlık, ilk olarak kişinin yutkunması ve nefes almasını zorlaştırmaktadır. Genellikle kendi haline bırakılarak iyileşmesi beklenen bu rahatsızlık 3 ve 10 gün gibi bir sürede iyileşme göstermektedir. Farenjit hastalığına böyle bir giriş yaptıktan sonra bilinmesi gereken şudur ki bu rahatsızlık 2 türdür. Her iki türünde belirtileri farklıdır. Bu nedenle hastalığın belirtilerini türlerine göre ayrı ayrı anlatacağız.

Farenjit Genel Belirtileri



  • Farenjit belirtileri ilk olarak boğazda görülen yanma, ağrı, kaşınma ve kuruluk hissi şeklinde ortaya çıkmaktadır.


  • Öksürük farenjitin diğer bir belirtisidir.


  • Farenjit hastalığında görülen belirtilerden en önemlileri ise ateş ve ses kısılmasının görülmesidir.


  • Halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler de bu rahatsızlığı göstermektedir.


  • Farenjit belirtileri arasında burun akması da yer almaktadır.


  • Farenjit olan hasta toz ve bakterilere karşı aşırı derecede hassasiyet duyarken, yiyeceklere karşı da aynı hassasiyeti göstermektedir.


  • Saymış olduğumuz bu belirtiler farenjit belirtileri olarak genellikle görülmektedir. Hastada boğaz kısmında şişlik ve kızarıklık da görülmektedir. Bu belirtilerin görülmesi lokal belirtiler olarak adlandırılmaktadır. Hastalığın iki türünün olduğundan bahsetmiştik.

Şimdi de detaylıca bu iki türden ve belirtilerinin nasıl anlaşılacağından bahsedelim.

Akut Farenjit Ve Belirtileri

Akut farenjit rahatsızlığında üst solunum yolu enfeksiyonu ile ilgili belirtiler görülmektedir. Bu türde sadece boğaz ile ilgili görülen boğazın yanması, kuruması ve boğazda görülen ağrının dışında; kişinin sesinin kısılması, yüksek ateş, halsizlik ve burun akması gibi belirtiler de beraberinde kendini göstermektedir. Akut farenjit belirtileri diğer türe göre daha belirgindir ve herkeste görülebilme olasılığı vardır.

Kronik Farenjit Ve Belirtileri

Kronik farenjitte görülen boğaz şikayetleri daha az olmaktadır. Elbette ki bu şikayette kendini gösterir. Fakat akut farenjit kadar ateş ya da kırgınlık hissi olmamaktadır. Bu türde gıcık öksürükleri tutmakta, boğazda bir cisim varmış gibi kaşınma hissi görülmektedir. Bu türde hava kirliliği daha etkin bir neden olmaktadır. Akut farenjitte ise enfeksiyon gibi nedenler yer almaktadır. Akut farenjit sık sık yenilerse kronik farenjite dönüşebilmektedir. Ayrıca kişide yutkunma güçlüğünün yaşanması da bu türün belirtileri arasında yer almaktadır. Akut farenjitte genellikle bademcik daha kızarık olurken, bu türde kızarıklık fazla görülmemektedir. Ayrıca bu türün belirgin özelliklerinden birisi de kuru öksürük olmaktadır.

Farenjit belirtileri genellikle uzun süreli görülen öksürüktür. Bu belirti kişinin gece uykusunu bile zehir etmektedir. Bulantı ve kusma gibi belirtiler de beraberinde görülmektedir. Bu belirtiler kendini gösterdiğinde acilen bir hekime başvurulması hastalığın grip, kızıl ve kızamık gibi diğer önemli rahatsızlıklara dönüşmesini engellemek açısından büyük önem taşımaktadır.

Tedavi 

Farenjit, yutak bölgesinde meydana gelen bir iltihaplanmadır. Boğazın bazı sebeplerden tahriş olması ile birlikte virüs ve bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.
Farenjitin en belirgin rahatsızlıkları, boğazda ağrı, yanma, kaşıntı, kuruluk, yutkunmada zorluk, ses kısıklığı, toza ve bazı yiyeceklere hassasiyet durumudur.

Sigara ve alkol, alerji, geniz akıntısı, kuru ve kirli hava, aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler, bademcik iltihabı, asitli içecekler, burun tıkanıklığı, farenjitin iyileşme süresini geciktiren nedenlerdir.
Farenjitin iyileşmesini geciktiren nedenler göz önüne alınarak, farenjitin kolay atlatılması mümkün. Evde uygulayacağınız bazı yöntemler ile Farenjiti kolayca tedavi edebilirsiniz.

Farenjit İçin Ev Tedavileri ;



  • Günlük olarak 3-4 fincan adaçayı için. Adaçayının antiseptik özelliği farenjitin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.


  • Çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içecek tüketmeyin. Çünkü çok soğuk ve çok sıcak maddeler boğazı tahriş eder. Bu durum farenjiti ilerletir.


  • Beslenmede, acı, ekşi, baharatlı gıdalardan uzak durun. Sıvı gıdaları daha fazla tüketmeye özen gösterin. Örneğin çorba gibi.


  • Koyu çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketilmesi farenjitin daha da kötü hale gelmesine yol açar.


  • Konuşurken yüksek sesle konuşmayın. Mümkün olduğunca düşük ses tonlarında konuşun. Bağırmak farenjit için oldukça zararlıdır.


  • Farenjit hastalığı boğazda kaşınma ve kuruluğa neden olur. Bu nedenle bu hastalar uyumaya çalıştıklarında büyük sıkıntılar çekerler. Özellikle boğaz kuruluğu nedeniyle rahat uyuyamazlar. Yatarken, hasta başucunda bir bardak ılık su bulundurmalı ve sıkıntılı anında bu suyu yudumlayarak rahatlama yoluna gitmeli.


  • Bol bol sıvı tüketin. Sıvının ılık olmasına dikkat edin.


  • Sigara içmeyin. Sigara içmiyorsanız sigara içilen ortamlarda bulunmayın. Sigara dumanı farenjit için oldukça olumsuz etkiler yapar.

Farenjit için doktor tedavisi şart diyoruz. Ancak, ilaçların yanında uygulanan bu tedavi yöntemleri farenjitin kolay iyileşmesini sağlayacaktır.

Benzer Yazılar