Gebelikte Zika Virüsü
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, gebelikte Zika virüsü dünyanın çeşitli yerlerinde ciddi bir kriz haline geldi. Hem doğmamış çocuğun hem de annenin güvenliğini tehdit eden bu virüs hala araştırmacıları şüphelendiriyor ve meşru bir tehdit oluşturuyor. Neyse ki, bu potansiyel epidemiye çok fazla dikkat edilmesi nedeniyle, semptomlar, etkiler ve tedavi seçenekleri ile önleme için en iyi yöntemler hakkında çok sayıda bilgi vardır.
Zika virüsü, Aedes cinsinin gündüz sivrisineklerine yayılır ve dang humması, sarı humma ve Batı Nil Virüsü yayan virüslerle yakından ilişkilidir. Zika virüsü aslında ilk kez 1947'de izole edilmişti, ancak on yıllar boyunca, Afrika ve Asya'nın küçük alanlarına yayılması büyük ölçüde kısıtlandı. 21. yüzyıla kadar Pasifik'in Amerika kıtasına yayılması, küresel dikkatin bu hastalığa verildiğinin hızlı bir şekilde açıklanmasına neden olabilirdi.
Bir kadın Zika virüsü taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılırsa, doğmamış çocuğun mikrocefali gibi ciddi doğum kusurlarına ve aynı zamanda annenin bazı sağlık risklerinde artışa neden olabilir. Mikrosefali, bir bebeğin beyninin düzgün gelişmediği, normalden çok daha küçük bir kafa boyutuna yol açtığı bir durumdur. Bu duruma genellikle virüsün bazı semptomları ve yan etkileri eşlik eder, bunlardan bazıları hayati tehlike oluşturmaktadır.
Bu virüsün yayılma kolaylığı ve bu patojenden etkilenen belirli gebeliklerin trajik sonucu nedeniyle, özellikle de hamile kalmış veya gebe kalmaya çalışırken, tüm riskleri ve kendinizi güvende tutmanın yollarını bilmek çok önemlidir.
Hamilelikte Zika Virüsünün Belirtileri
Hamileliğiniz sırasında Zika virüsünü ihlal ettiyseniz, ilk bulguların bazılarında ateş, kızarıklık, eklem ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı, iştahsızlığı, baş ağrısı ve kırmızı göz sayılabilir. Bununla birlikte, bu semptomlar geçtikten sonra birkaç gün sürebilir, bu da birçok insanı temel bir hastalık veya küçük enfeksiyon olarak düşünmeye bırakır. Bu noktada hasar oluşur ve enfeksiyon vücuttadır. Bu, gebelik sırasında ortaya çıkarsa veya doğum sırasında vücutta enfeksiyon mevcutsa, çocuğa geçebilir.
Birçok diğer enfeksiyonun aksine, bu enfeksiyon, fetüsü en fazla dış enfeksiyonlardan koruyan, rahim olarak bilinen plasenta tarafından durdurulmaz. Virüsün, plasentaya yakın ince zar ve iltihaplanmaya neden olabileceği ve virüsün çocuğa geçmesine yol açtığı düşünülmektedir.
Zika Virus Teşhisi
Yukarıda belirtildiği gibi, Zika virüsü Flavivirus cinsinden virüs taşıyan sivrisinekler yoluyla yayılır ve virüs hem erkek hem de kadınlara tek bir ısırık ile geçebilir. Oradan, kadın potansiyel olarak doğmamış çocuklarına veya geçenlerde virüse maruz bırakıldıktan sonra gebe çocuklara geçebilir.
Ayrıca, Zika erkeklerin semeninde üç aya kadar hayatta kalabilir ve cinsel ilişkiden geçebilir, bu nedenle Zika'nın geliştiği bilinen bölgelerde sorumlu doğum kontrol ve kontrasepsiyon uygulamaları için güçlü bir destek vardır. Zika kendini cinsel yolla bulaştığına işaret eden çok sınırlı vakalar olsa da, bu risk hala çok ciddiye alınmaktadır.
Zika virüsü bulaşmış olabileceğini düşünüyorsanız, teşhis koymanın birkaç yolu vardır. Başlangıç olarak, son seyahat tarihinizi ve cinsel ilişki yaşamış olduğunuz kişilerin seyahatlerini ve ayrıca büyük sivrisinek popülasyonlarına maruz kalma ile ilgili herhangi bir bilgiyi araştırmanız gerekecek. Kompleks kan testleri tipik olarak doğrudan CDC'den yürütülür. Zika virüsünü benzer semptomlarla ortaya çıkabilecek aynı cinsdeki diğer virüslerden ayırt etmek için uygulanabilir.
Potansiyel Zika enfeksiyonundan endişe eden hamile bir kadın için, ultrasonla mikrosefali belirtileri de dahil olmak üzere fetüsün gelişim modellerini gösterebilir.
Üçüncü Trimesterde Zika Virüsü
Virüsün bulunduğu trimesterde, bebeğin virüsle ilgili doğum kusurlarını azaltabileceğine dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Örneğin, virüs birinci trimesterde kontrendikçe doğum kusurlarının neredeyse % 10'u var, ancak virüs 3. trimesterde kontrendiyse aynı risk % 5'in altına düşüyor. Bu, kısmen beynin de dahil olduğu bebeğin gelişiminde üçüncü trimesterde ilerlemenin ilerlemesine bağlıdır.
Zika virüsü tarafından herhangi bir noktada virüs bulaşması son derece tehlikeli ve uygun tedbirler alınmalıdır.
Hamilelikte Zika Virüsü İçin Çözümler
Zika virüsü için hiçbir aşı yoktur ve her hastanın tedavisi kendi spesifikasyonlarına göre değiştirilmelidir. Neyse ki, semptomları tedavi etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli basit önlemlerin yanı sıra sizi gebelikte Zika virüsüne yakalanmasını engelleyen çeşitli koruyucu önlemler de vardır.
Hidrasyon
Dehidrasyon, Zika virüsünün yaygın ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir yan etkisidir; bu nedenle, vücudunuzdaki normal işlevleri yerine getirirken, ateşin kontrol altına alınmasını önlemenin en iyi yollarından biri olan hidratlanmış haldedir.
Dinlenme
Bu virüs vücuda aşırı derecede yük bindiriyor, bu nedenle bu hastalık teşhisi konduysanız yeterli miktarda dinlenmeniz önemlidir.
Ağrı kesici ilaç
Eklemlerde ağrı için ağrı kesici ilaçlar, ateş ve diğer enflamasyon formları şiddetli belirtilere ihtiyaç duyduğundan şiddetle tavsiye edilir.
Antihistaminikler
Bu virüs, deride kaşıntı ve tahriş edici döküntülere neden olabilir; bu nedenle, temel antihistaminikler veya alerji ilaçları, bağışıklık sistemini yatıştırmaya ve odaklanmaya yardımcı olabilir.
Güvenli Seks
Zika virüsünü geçirme riskinizi azaltmak için, güvenli cinsel ilişki uygulaması şiddetle tavsiye edilir ve virüsün yaygınlaşabileceği her tür cinsel temas da buna dahildir.