Göz Kanamaları Neden olur ve Nasıl Tedavi Edilir ?
Vücut için oldukça önemli bir işleve sahip olan göz, sağlık açısından ihmal edildiği zaman kötü sonuçların oluşabileceği durumlar ortaya çıkabilir. Kişi görme duyusunu kaybedebilir. Göz arkasında oluşan kanamaların birçok sebebi olabilir. Gözde oluşan kanamaya uzun bir süre müdahale edilmediği zaman bu durumun sebebine bağlı olarak hasarın yanında birtakım komplikasyonlar oluşur. Bu durumda daha büyük sorunların oluşmasına neden olur. Özellikle kan hücrelerinde bulunan demir kanama ile birlikte ortaya çıkar. Bu maddenin retina ve diğer katlarda bulunan hücreler tarafından emilmesi bazı toksin maddelerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu toksinler gözün sağlıklı bir şekilde görmesini engeller, göz tansiyonunu artmasına ve gözün kör olmasına neden olabilir.
Kanlanmanın Nedenleri
Gözdeki damarların belirginleşmesi, göze kan oturması, gözün içinin kanlanması gibi farklı şekillerde ortaya çıkabilecek olan göz kanlanmasının birbirinden farklı, birçok nedeni olabilir.
Burada en yaygın göz kanlanması nedenlerini harf sırasına göre sıralamaya çalıştık ancak özellikle ağrı, acı veya görme şikayetlerinin eşlik ettiği kanlanmalarda, mutlaka vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmanız en iyisidir.
Akut Glokom: gözde ani basınç artışı, göz tansiyonu, Alerjik reaksiyonlar, Alkol ve sigara kullanımı
Blefarit: göz kapaklarının kenarında kirpik köklerinin iltihaplanması, Gözyaşı kanalı tıkanıklığı
Göz Kuruluğu:Güneşe maruz kalmak
Hamilelik: Hamilelikle birlikte vücutta pek çok değişiklik meydana gelir. Gözlerde kızarıklık, kan oturması gibi şikayetler hamilelik sırasında ortaya çıkabilir ancak bu şikayetler genellikle geçicidir ve doğumun ardından kendiliğinden iyileşecektir.
Konjonktivit: Alerji veya enfeksiyon kaynaklı iltihaplanma anlamına gelen konjonktivit, göz kanlanmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Kirli elleri veya havluları gözlere sürmek enfeksiyona neden olan bakterilere davetiye çıkarır. Lens kullananlar da temizliğe önem vermelidir. Bakteriler dışında örneğin grip virüsü gibi virüsler de enfeksiyon sebebidir.
Kontakt Lens Kullanımı: Lens kullananların temizlik gibi lens kullanma talimatlarına uymaları ve dikkatli olmaları önemlidir. Ne yazık ki lenslere alıştıktan sonra pek çok kişi zamanla özensiz davranmaya başlar ama bu tutum bakterilere, mikroplara ve enfeksiyonlara davetiye çıkarır. Ayrıca uzun süre lens kullanmak göz kuruluğuna yol açar ve göz kuruluğu da yine göz kanlanması nedenlerinden biridir.
Kornea Ülserleri: enfeksiyon veya yaralanma nedeniyle kornea tabakasında oluşan yaralar olarak tanımlayabileceğimiz kornea ülserleri görme kaybına neden olabileceğinden hafife alınmamalıdır. Kornea ülserlerinde göz kanlanmasının yanı sıra görme bozukluğu ve ağrı da belirtiler arasındadır.
Ramotolojik hastalıklar
Subkonjonktival Kanama: Öksürme, hapşırma, kusma ya da ıkınma gibi zorlanma hareketleri göz kanlanmasının yaygın nedenleri arasındadır. Zorlanma göz yüzeyinde parlak bir kan beneği oluşmasına neden olabilir. Korkutucu görünebilir ancak eğer acı vermiyorsa genellikle bu benek birkaç gün içerisinde kendiliğinden dağılacaktır.
Tiroit Hastalığı: Tiroit hastalıkları göz kuruluğu veya gözün yüzeyinde tahriş gibi kanlanmaya neden olacak sorunlara yol açabilir.
Travma veya gözün yaralanması, göze yabancı cisim, toz vb kaçması
Uyuşturucu Madde Kullanımı
Uykusuzluk: Uzun saatler bilgisayar ekranına bakmak, göz yorgunluğu: Bilgisayar başında uzun saatler geçirmek, uygun olmayan bir ışıkta uzun süre okumak gibi gözleri yoracak, zorlayacak aktiviteler gözlerin kanlanmasına neden olabilir. Zaman zaman bilgisayar başından kalkarak gözleri dinlendirmek, çalışma ışığını doğru ayarlamak gibi önlemler alınabilir.
Üveit: gözün renkli bölümünün ve orta tabakasının iltihaplanması olarak açıklayabileceğimiz üveitin yaygın nedenleri enfeksiyon, yaralanma ya da sistemik bağışıklık sistemi hastalıkları olarak sıralanabilir.
Yüksek Tansiyon: Tüm vücuttaki damarları etkileyen hipertansiyon göz damarlarını da olumsuz olarak etkileyebilir. Retinaya kan taşıyan damarların etkilenmesi sonucu göz kanlanması görülebilir.
Göz kanlanmasının ciddi bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak zor olabilir. Genel olarak ağrı, yaralanma, görme bozukluğu, ışığa karşı hassasiyet, bulantı ve kusma da göz kanlanmasına eşlik ediyorsa hemen bir doktora başvurulması önerilir.
Tedavi Çeşitleri
1. İlk Yapılması Gerekenler
-
Gözün kanlanması darbe sonucu olduysa veya kornea ülseri, akut göz tansiyonu gibi sorunlardan endişe ediyorsanız zaman kaybetmeden tıbbi destek alınız. Bu sorunlarda genellikle göz ağrısı, göz yanması, kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet veya bulanık görme gibi başka belirtiler de söz konusu olur.
-
Özellikle göz kuruluğu veya hafif tahriş nedeni ile ortaya çıkan göz kanlanması tedavisinde aşağıdakileri göz önünde bulundurunuz:
-
Kontakt lens takıyorsanız çıkarın.
-
Alerjen madde ile teması kesin.
-
Bilgisayar veya televizyon ekranına bakıyorsanız gözlerinizi dinlendirin; gün boyunca ekran kullanmayın.
-
Sigara dumanı, toz, güneş ışığı gibi tahriş edici etkenlerden uzak kalın.
2. Göz Kanlanması Doğal Tedavi Yöntemleri
Soğuk Uygulama: Buz torbalarını gözünüze beş dakika uygulayın. Bu hem damarları daraltacak hem de gözünüzü rahatlatacaktır. Buzu direkt olarak göz kapağının üzerine koymaktan kaçının, çünkü buz yanıklarına sebep olabilir. Bunun yerine buzu ince bir havlunun içine sarabilirsiniz.
Yüzünüze Su Çarpın: Uyandığınızda göz kanlanması varsa, yüzünüze soğuk su çarpmayı deneyin. Bu ayrıca kaşıntılı , şişkin gözleri veya alerji sebebiyle kanlanan gözleri rahatlatacaktır.
Gözlerinizi Koruyun: Göz kızarıklığınız olsun veya olmasın; direk güneş ışığından gözlerinizi koruyun. Güneş ışığı göz kanlanmasına neden olmanın yanında göz etrafında kırışıklıklara da zemin hazırlıyor.
Yeterince Su İçin: Göz kuruluğu, göz kanlanmasının yaygın görülen bir nedenidir demiştik. Günde en az 8 bardak su içmek, göz yaşı bezlerinin ihtiyacını karşılayarak bu sorunu hafifletebilir.
Süt: Göz kanlanması ve kaşıntısı için pamuğu sütle ıslatıp , nazikçe göz kapaklarınıza sürün. Bu hem gözlerinizi rahatlatacak hem de göz kanlanmasını azaltacaktır.
Göz Kanlanması Bitkisel Tedavisi
Salatalık Veya Gül Suyu: Salatalık dilimlerini ya da gül suyuna batırılmış pamuğu göz kapağının üzerine koyun. En az 15 dakika boyunca bunları göz kapağının üstünde tutun. Günde iki kez uygulayın.
Çay Poşeti: Eğer göz kanlanmasına göz şişmesi eşlik ediyorsa çay poşeti (özellikle yeşil çay poşeti) koymayı deneyin. Sıcak suyun içinde birkaç saniye tuttuktan sonra onları çıkarın, soğutun ve göz kapağının üstüne koyun.
3. Göz Kanlanması İçin Damla
Göz kızarıklığına iyi gelen göz damlaları vardır. Ancak bilinmesi gerekir ki bu damlaların bir çoğu, gözün kanlanmasının altında yatan nedeni tedavi edemeyebilir. Dolayısıyla geçici çözüm sunar.
Göz kanlanmasına iyi gelen damlalardan bazıları şunlardır:
Nafazolin Göz Damlası (Alergoftal): Bir tür dekonjestandır. Damar daraltıcı etkisi ile göz kızarıklığının önüne geçer.
Tetrahidrozolin (Eye-Visol): Bir diğer dekonjestan etkili ilaçtır. Alerji, yorgunluk veya tahrişten kaynaklanan göz kızarıklığı tedavisinde kullanılabilir.
Antihistamin Göz Damlaları: Alerjik göz kızarıklığını yok etmek için önerilebilir.
Yapay Gözyaşı Damlaları: Göz kuruluğu belirtisini yok etmek için düzenli olarak kullanılabilir. Yan etki riski çok az olsa da, koruyucu içermeyen ürünleri değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
Dikkat: Özellikle dekonjestan etkili göz damlaları, uzun vadeli kullanımda göz kanlanması şikayetinin artmasına yol açabilir.