Kış aylarının gelmesi ile birlikte kapıda hazır kıta bekleyen, davet edilmese bile içeri girmeye her mevsim niyet eden bir misafirimiz var; grip. Kat kat giyinsek de, kendimizi koruyup kollasak da eğer evimize girmeye niyet etmişse zaten olay bitmiştir. Geldi mi yapışan ve bulaşan grip için türlü öneriler var elbette; ilaçlar, doğal reçeteler vs. Ancak gelin önce grip belirtilerini ve dahası soğuk algınlığı ile farkını anlatalım malum soğuk algınlığı ve grip birbirine karıştırılabilen iki hastalık.
Grip nedir, grip belirtileri nelerdir?
Grip, influenza adı verilen virüs kaynaklı bir hastalık. Genellikle 39 derece ateş, şiddetli kas ve ekrem ağrıları, bitkinlik, halsizlik, baş ağrısı, kuru öksürük gibi belirtileri olur. Mevsim hastalığıdır, ağırlıklı olarak kışın görülse de bazı mevsim geçişlerinde de görülebilir. Genelde belirtilerinin benzerliği ile sıklıkla soğuk algınlığıyla karıştırılır. Grip teşhisi, hastalığın ilk üç gününde burundan alınan sürüntü yardımı ile konulabilir.
Grip nasıl tedavi edilir?
Grip tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılır ya da aşılar uygulanır. Grip aşısı ile %100 koruma sağlanmasa da önemli ölçüde korur. Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Bol sıvı alınıp, yatak istirahati önerilir. Herkes ayakta geçirmeye çalışsa da gribi geçirmenin yollarından biri yatak istirihatidir. Bu süreçte elbette taze sebze ve meyveler de ön planda olur. Grip kulaktan dolma bilgilerle geçiştirilmez ve mutlaka doktor gözetiminde olmalıdır. Sadece bazı bilinen, denenmiş ve kanıtlamış alternatif tıp örnekleri vardır ancak bunlar dahi mutlaka doktor gözetiminde yapılmalıdır. Gribe iyi gelen doğal reçetelerden birkaçını sizin için listeledik.
Gribe iyi gelen doğal reçeteler
Tuzlu su ile gargara yapmak
Boğazınız tahriş olmuşsa biraz yakacaktır ancak tuzlu su her zaman iyi gelir. Hatta yazın denizde buruna tuzlu su çekilmesi önerilir, iddiaya göre denizde genize tuzlu su çekmek gribi önleme konusunda önemli bir etken. Boğaz iltihabından kurtulmanın en kolay yollarından biri tuzlu su gargarası. Hem ağız ve boğazdaki şişkinliği giderir hem de mikropları öldürür. Bir bardak ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz karıştırın. 30 saniye boyunca gargara yapın. Mikroplar ölecek ve boğaz şişliğiniz hafifleyecektir.
Elma sirkesi
Doğal ilaçlardan biri de elma sirkesi. Bakterilere karşı antiseptik bir etki sağlar. Özellikle elma sirkesini bal ile karıştırmak, öksürük, iltihap, soğuk algınlığı gibi sorunlara iyi gelebilir. Bir yemek kaşığı elma sirkesine yine bir yemek kaşığı bal ilave edin. 1 bardak ılık su ile karıştırın ve boğaz ağrınzı gidermek için gargara yapın. Aslında içilebilir de ancak mideniz sirkeye karşı hassas ise pek önerilmez bu.
Hatmi çiçeği kökü
Daha önce hatmi çiçeği kökünün methini duymuş muydunuz? Hatmi çiçeği bitkisinin yaprakları çok eskilerden beri soğuk algınlığı tedavisinde kullanılıyor. Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusunun en etkili yanıtlarından da biri ayrıca. 1 litre kaynamış suyun içine hatmi çiçeğini atın ve biraz bekleyin. Sonra çayı süzün ve ılık olarak için. Boğaz ağrınız önemli ölçüde hafifleyecektir.
Soğan suyu
Farkındayız, kulağa da göze de mideye de damağa da hitap etmiyor. Ancak konu gripse, reçetelerde başı çekiyor. Nefesinizi tutup mu içersiniz onu bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz şu ki bu tarif gribinize çok iyi gelecek. Soğanın suyunu sıkın ve üzerine 1 çay bardağı su ve az miktar bal ilave edin. Karışımı güzelce harmanlayın ve için.
Hint safranı
Bilinen adıyla zerdeçal. Son yıllarda yeni yeni hayatımıza girse de tarihi eskilere dayanıyor. Çubuk tarçın, portakal, bal ve zerdeçal ile şahane bir grip çayı yapabilirsiniz. Üstelik lezzetli de! Tencerede suyu kaynatın, ardından içerisine portakal, zerdeçal ve çubuk tarçını ilave edin. Ocaktan alın ve demlendikten sonra bal ile servis edin. Şikayetleriniz önemli ölçüde azalacaktır.
Her ne kadar doğal reçeteler olsalar da olası riskleri kendi içinde barındırabilir. Bunu önlemek için mutlaka doktorunuza danışın ve esas tıbbı tedavinizi olduktan sonra rahatlama amaçlı uygulayın.