Hamilelik sırasında kabızlık yaşıyorsanız, hissedebileceğiniz tüm diğer fiziksel değişimlere ve strese ek olarak, en rahatsız edici durumlardan biri olabilir. Neyse ki, gebelik sırasında kabızlığa neden olanların yanı sıra semptomlar ve potansiyel tedavileri anlarsanız, bu durumu tamamen önleyebilirsiniz.
Gebelikte kabızlık, hayatınızın herhangi bir döneminde kabızlıktan daha fazla farklı değildir. Bununla birlikte, gebelik sırasında ortaya çıktığı zaman, banyodaki yorucu ve sinir bozucu zamanı daha da zorlaştırabilir. Bu, bazı kadınlar için akut bir sorundur, ancak diğerleri için kroniktir ve hamileliğinizi daha zor hale getirebilecek birçok hoş olmayan yan etki ile sonuçlanır.
Gebelikte Kabızlık Nedenleri Nedir?
Gebelikte kabızlık, vücudunuzun değişen hormonları, rahmin içindeki iç basıncı, beslenme dengesizliği, dehidrasyon ve fiziksel aktivite eksikliği gibi bir dizi faktörden kaynaklanır.
Hormonlar
Hamileyken, vücudunuzun hormonal seviyeleri, özellikle progesteron seviyelerini önemli derecede dalgalanabilir. Araştırmalar, progesteronun daha yüksek seviyesini bağırsaklardaki kaslar da dahil olmak üzere vücudun kaslarının gevşemesiyle ilişkilendirdi. Kas aktivitesi olmadığında, peristaltik hareket daha zordur ve bu da kabızlığa neden olabilir.
Büyümüş Uterus
Hamileliğiniz boyunca ilerlediğinizde, rahim büyüyen ceninle birlikte genişlemeye devam edecektir. Bu vücudun doğal dengesi değildir ve büyümekte olan rahim bağırsaklara baskı uygulayarak bağırsaklardan geçen dışkılarla ilgili zorluklar oluşturarak kabızlık ve bu rahatsızlıkların semptomlarına yol açabilir.
Besin Dengesi
Hamileyken ne yediğinizi izlemek ve takviyenin izlenmesi çok önemlidir. Doğru kan dolaşımına sahip olduğunuzdan ve bebeğin düzgün geliştiğinden emin olmak için genellikle demir takviyeleri önerilir. Bununla birlikte, demir düzeyleriniz çok yüksekse, bu hızlı bir şekilde kabızlık semptomlarına neden olabilir. Önemli değişiklikler yapmadan önce doktorunuzla mineral seviyeleriniz hakkında konuşmak güvenlidir.
Kaygı
Gebelik sırasında stres ve endişe normal gibi görünebilir, ancak bunlar genel sağlığınız üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Stres hormonlarının aşırı miktarı, sindirim kanalları dahil olmak üzere vücudun tamamında iltihaplanmaya yol açabilir, aslında midenizi "düğüm noktaları" olarak bağlar ve normal ağrısız bağırsak hareketleri yapmayı zorlaştırır. Aromaterapi, meditasyon, yoga ve diğer yaşam tarzı uygulamaları yoluyla stresin azaltılması bağırsakta gerginliğin azalmasına yardımcı olabilir.
Su Alımı
Sulu kalma herkes için önemlidir, ancak hamileyken dehidrasyon çok daha hızlı gerçekleşebilir. Bu bağırsaklarda kuruluğa ve gastrik suları üretiminde azalmaya neden olabilir. Bu, dışkı maddesinin sindirim kanalı boyunca hareket etmesini zorlaştırır ve gebelik sırasında ağrılı kabızlığa neden olur.
Sedanter Yaşam Tarzı
Gastrointestinal kanalınızı tekrar hareket ettirmek istiyorsanız, yapmanız gereken en iyi şeylerden biri hareket etmektir. Hamilelik süresince günde en az 30 dakika fiziksel aktivite önerilir. Bu mide suları salgısını uyarıp bağırsak hareketlerinizin normale dönmesine yardımcı olur.
Belirtiler
Gebelikte kabızlık belirtileri şişkinlik ve kramp, rektal kanama ve daha az bir iştah içerebilir.
Şişme ve Kramplar
Hamilelik sırasında kabızlık belirtilerinin en yaygın olduğu şişkinlik hissi ve rahatsız edici kramplardan oluşur. Bunun nedeni bağırsakta fiziksel olarak gıdanın ve dışkı maddesinin varlığı ya da bağırsaklarınızda sıkışmış bağırsağınıza basınç uygulayabilecek gazların birikmesi olabilir.
Rektal Kanama
Çok sert bastırıyor veya bağırsak hareketlerini zorladığınızı düşünüyorsanız, rektal boşluğun dokularında küçük gözyaşı veya yırtılmalara neden olabilir. Bu aynı zamanda hemoroidin ortak bir semptomudur, bu da birçok gebenin dönem boyunca geliştiği bir şeydir. Kanama önemli miktarda varsa, bir doktorla konuşmanız önemlidir.
Kendinizi rahatlatmaya çalışırken, gebelik sırasında kabızlık, sanki sertleşmiş veya geçmesi zor olan dışkı hissi yaratabilir. Bu, başarılı bir şekilde bir bağırsak hareketi tamamlayamamış olsanız da, sanki tuvalete gitmeniz gerektiği hissi verebilir.
İştah Azalıyor
Hamilelik sırasında kabızlığa eşlik eden dolgunluk hissi, şişkinlik ve kramp sıklıkla iştah azalmasına neden olabilir. Bu tehlikelidir , çünkü sağlıklı bir hamilelik sağlamak için normal besin alımı gerektirir. İştahınızın sürekli düştüğünü düşünüyorsanız, resmi bir tedavi için bir doktora görünün.
Tedaviler
Bu durumun, gebe kadınların kabaca % 50'sini etkilediği göz önüne alındığınızda, dışkı yumuşatıcıları, besin takviyelerini değiştiren ve enemaları kullanan gebelik sırasında kabızlığı ortadan kaldırmak için birkaç resmi tedavi vardır.
Besin Takviyeleri
Besin takviyelerini ayarlamak kabızlığı azaltmanın en hızlı yollarından biridir, özellikle doktorunuz demir seviyenizin çok yüksek olduğunu tespit ederse. Bu birkaç gün içinde kabızlık semptomlarını hafifletebilir.
Dışkı yumuşatıcıları kullanmak, bir müshil kullanmaktan çok daha güvenli bir yaklaşımdır, çünkü ikincisi de sizi dehidrate edebilir. Yumuşatıcılar birçok formda ve güçte bulunurlar ve bağırsaklarınızı sorunsuz bir şekilde hareket ettirmek için gastrik sıvının serbest kalmasını ve peristaltik hareketin canlandırılmasına yardımcı olabilirler.
Enemalar genellikle gebelik sırasında kabızlık için son bir sonuç olarak görülür ve darbeli veya kabız bağırsakların salgılanmasını uyarmak için rektum içine sıvı veya gaz enjekte etmeyi içerir. Gebelik sırasında bunun güvenliği konusunda bazı tartışmalar var, bu nedenle bu tedaviyi kullanmadan önce bir doktorla konuşun.
Hamilelik Sırasında Kabızlık İçin Ana Telafiler
Hamilelik süresince kabızlık için doktor ve farmasötik solüsyonlardan kaçınmak isteyen insanlar için, en iyi ev ilaçlarının bazıları daha fazla su içmeyi, diyetinize pürüzleri eklemeyi, egzersiz yapmayı, diyet için probiyotik eklemeyi ve banyo molaları için ön planda tutmayı içeriyor.
Besin Değiştirme
Kaba yem ve yüksek lifli gıdalar alımını artırmanız gerekir; çünkü bu bağırsakları daha normal şekilde hareket ettirmenize yardımcı olabilir ve kabızlığa neden olan kabızlığa neden olabilir.
Probiotik Tüketim
Probiyotik bakımından yüksek peynir ve yoğurt gibi yiyecekler, bağırsağınızdaki bakteri dengesinin bir sebepten dolayı kapalı olduğunu düşünüyorsanız tüketilmelidir. Bu, sindirim etkinliğini artırabilir ve bağırsak hareketlerini normalleştirmeye yardımcı olan süreci hızlandırabilir.
Banyo Molaları
Dışkılama yetersizliğiniz hakkında koştuğunuzu veya panik hissettiğinizde stresli olabilir ve fazla zorlamaya veya bastırmaya neden olabilir ki bu durum hemoroitlere ve daha fazla rahatsızlığa neden olabilir. Her yemekten birkaç saat sonra, rahatsız edilmemiş ve düşük stresli bir banyo molası yaşayabileceğiniz şekilde 15-20 dakika zaman ayırın.
Egzersiz
Hamileyken aktif kalmanın, metabolizmayı hareket ettirmenin ve bağırsak hareketlerini normalleştirmeniz kritik önem taşır. Yürüyüş, yüzme veya sabit bir bisiklet kullanma gibi fiziksel hareket, sindirim hızınızı artırabilir ve gebelik sırasında ağrıyan kabızlık semptomlarını ortadan kaldırabilir.