Günlük hayatta en sık karşılaştığımız durumlardan biridir. Hele ki toplantıda, toplu taşımada, kalabalık yerlerde ya da ciddi durulması gereken ortamlarda tuttu mu, buyurun şenliğe… Hıçkırık tutunca klasik akla ilk gelen soru şu olur: “Beni kim anıyor?”, “Aklıma ilk gelen kişi beni anıyor.” Bu tarz hurafeleri ile ünlüdür hıçkırık. Ve fakat elbette ki tıbbı bir açıklaması da vardır. Hıçkırık, diyafram kasının istemsiz şekilde spazm geçirmesi sonucu ortaya çıkar. Ritmik olarak gırtlağımız, diyaframımız hop oturur hop kalkar. Genellikle geçicidir ve birçoğu insanda gülme ile neticelenir. Özellikle olur olmaz bir zamanda hıçkırık geldiyse, gülmemek elde değildir zaten. Kadınlar ve erkekler sık sık hıçkırma eğilimindedir ancak 48 saatten fazla süren hıçkırık erkeklerde daha yaygındır. Hıçkırıklar genelde kısa sürede tedavi edilir, nadiren tıbbi müdahaleye başvurulur. Fakat bazı hıçkırıklar uzun süreli ise işte bu durum bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Hıçkırık neden olur?
Stres, kaygı ya da ani duygusal değişiklikler, diyaframda kasılmalara neden olur. Soluk alıp vermemizi kolaylaştıran diyaframımız istemsizce kasılabilir. Ortalama 6 ile 12 kez hıçkırık olabilir ve genelde birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer. Hıçkırığa neden olan durumlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz;
- Çok hızlı yedikten sonra diyaframımız kasılabilir bu da hıçkırığa neden olabilir.
- Diyaframı kontrol eden sinirleri tahriş eden hastalıkların belirtisi olabilir.
- Kullandığınız bazı ilaçların yan etkisi nedeniyle hıçkırık görülebilir.
- İstemsiz hava yutulması hıçkırığa neden olabilir.
- Ani duygu değişimi, korku ve stres hıçkırığı tetikleyebilir.
- Baharatlı besinler de hıçkırık oluşturabilir.
- Bazı ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Bunlardan birkaçı; tümör, travma, menenjit, kalp damar hastalıkları, ameliyat sonrası genel anesteziye bağlı olarak görülebilir.
Uzun süren hıçkırık nasıl geçer?
Hıçkırığı geçirmenin farklı yolları var. Halk arasında en bilineni korkutmaktır. Ancak genelde korkutmak “çaktırmadan” yapılamadığı için pek başarılı sonuç vermez. Ayrıca hıçkıranı korkutmak doğru mudur bu da tartışılır. Biraz daha farklı yöntemler var hıçkırığı geçirmek için.
Dil altına şeker koymak
Dilinizin altına şeker koyduğunuzda sinirlerinizi rahatlatıyor ve diyaframınızın kasılmasını dindiriyor haliyle hıçkırık da gidiyor.
Su ile gargara yapmak
Gargara, hıçkırığı geçirme yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Su ile basit bir gargara yapmak, hıçkırığınızın dinmesini sağlayabilir.
Solunum manevrası yapmak
Ağzınızla nefes aldıktan sonra burnunuzu kapatarak, hava ile burunda küçük bir basınç oluşturabilirsiniz. Kulak zarının dışa doğru hareket etmesi, hıçkırığın dinmesine yardımcı olacaktır.
Sert ekmek parçası yutmak
Boğazınızı tahriş edip, yırtmayacak sertlikte bir ekmek parçasını çiğneyip yutabilirsiniz. Yanı sıra dilinizi dışarı doğru çekmek de hıçkırığa iyi gelebilir.
Limon ısırmak
Limon sadece mide bulantısı için değil hıçkırık için de birebir. Limon kabuğunu ısırırsanız, hıçkırığınız azalabilir.
Fıstık ezmesi yemek
Bir yemek kaşığı fıstık ezmesin ağzınıza atın ve yaklaşık 5-10 saniye bekletin. Ardından yutun. Aynı şekilde bir kaşık şeker yemek de hıçkırığınızı kesebilir.
Önemli not: Aslında bunları çoğu bilinen yöntemler ancak siz yine de uzun süreli hıçkırıklarda doktorunuza danışmadan hareket etmeyin. Birine iyi gelen başka birine iyi gelmeyebilir bu nedenle en doğru bilginin doktorunuzda olduğunu unutmayın.