Sağlık
Horlama Nedir? Neden Olur? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 08.06.2018

Horlama Nedir? Neden Olur? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Horlama, kişinin uyurken yüksek bir şekilde boğuk ya da sert ses çıkarmasıdır. Nefes alırken, hava yollarının titreşmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Kişi nefes aldığında solunum yoluna giren havayla birlikte burun, ağız ya da ikisinin birleşimi yoluyla horlamaya başlamaktadır. Horlama uyku her aşamasında ortaya çıkabilmektedir.

İnsanların yaklaşık yarısı hayatlarının bir noktasında horlama problemi yaşamaktadır. Horlama erkeklerde daha sık görülmektedir, ancak kadınlar arasında da sık yaşanmaktadır. Yaşlandıkça daha yaygın hale geldiği düşünülmektedir. Yetişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 40’ı ve yetişkin kadınların yüzde 24’ü horlama sorunundan muzdarip olmaktadır. Erkekler 70 yaşından sonra horlamaya daha az yatkın hale gelmektedir. 

Horlama özellikle kişi sırtüstü yattığında ortaya çıkmaktadır. Bu pozisyonda boğaz daha kolay gevşemekte ve tıkanmaktadır. Diğer yandan, soğuk algınlığı ve alerjiler de burun yollarını tıkadığı için sıklıkla horlamanın altında yatan neden olmaktadır.
Horlama, eş ve evde yaşayan diğer bireyler için bir sıkıntı haline gelebilmektedir. Horlama sesine uyanan ev sakinleri kadar kişi de bazen kendi horlama sesine uyanmaktadır. Çoğu durumda horlayan kişi bunun farkında değildir. Horlama ile geçen bir gecenin sonunda ağız kuruluğu, boğaz ağrısı veya boğaz tahrişi de ortaya çıkabilmektedir.
Hafif horlama genel uyku kalitesini bozmamalıdır. Ancak diğer yandan, şiddetli horlama, obstrüktif uyku apnesi, ciddi bir uyku bozukluğu, kalp hastalığı, felç, diyabet ve diğer birçok sağlık sorunları için bir risk faktörü oluşturabilmektedir. 

Kilo verme, alkolden kaçınma ve yan yatmaya özen göstermek gibi yaşam tarzı değişiklikleri horlamadan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Buna ek olarak, rahatsız edici olan horlamayı azaltabilecek tıbbi cihazlar ve ameliyatlar da bulunmaktadır. Bununla birlikte, bunlar horlayan herkes için uygun veya gerekli olamayabilmektedir. 

Horlama Neden Olur?

Horlama çoğu bireyde görülen ve çevresindeki uyuyan insanları çok rahatsız edici bir durumdur. Horlamanın ortaya çıkmasında bazı nedenler vardır. Bu nedenler,

•    Fazla Kilolar: Horlayan insanların fiziksel ölçüleri incelendiğinde hep kilolu olan insanların horladığı görülmüştür. Çünkü fazla kiloya sahip olan bireylerin boyunda yer alan yağ fazlası solumun yolunun dar bir şekle girmesine sebep olur. Buna bağlı olarak yağ dokularıyla beraber, boğaz çevresinde meydana gelen titreşim yumuşak doku oranını arttırdığı için horlama daha şiddetli olur. Bu durumda kilo vermek ve boynun incelmesini sağlamak horlamayı engelleyebilir. Horlamanın tek sebebi kilo değilse ve farklı sebeplerde varsa, kilo vermeniz yeterli olmayacaktır.

•    Uyku Pozisyonu: Genel olarak horlayan insanlar hep sırt üstü yatarlar. Bu pozisyona alıştıkları için horlama nedenleri arasında olabilir. İnsanlar sırt üstü yattıkları zaman boğaz kaslarında gevşeme ya da daralma meydana gelir. Bu durum sonucunda ise horlama meydana gelir. Eğer derin bir uykuya sahipseniz, hangi pozisyonda uyduğunuzun bilincine varmak mümkün değildir. Ancak horlamanız bazı durumlarda şiddetlenir ve sizi uyandırırsa, uyandığınız zaman sağ ya da sol uyuma pozisyonlarına geçebilirsiniz. Sırt üstü yatmadığınız için horlama kısa süreli de olsa önlenmiş olacaktır.


•    Alkol: İnsan vücudunda yer alan boğaz kaslarının belirgin bir şekilde rahatlaması sonucunda meydana gelen horlamanın sebeplerinden biri de alkoldür. Alkolün insan vücudu üzerinde gevşetici bir etkisi olduğu fark edersiniz ama horlamak istemiyorsanız, uyku saatinize yakın bir zamanda alkol almamalısınız. Alkol aldığınız saat ve uyku saati birbirine çok yakın bir süredeyse horlama ihtimaliniz de buna bağlı olarak yüksek olacaktır.

•    Anatomi: Horlama sebeplerinden biri de ağzınızda yer alan dokuların şeklidir. Solunum yolu ne kadar çok daralırsa, o kadar yüksek ve şiddetli bir horlama meydana gelir. Eğer normalden daha uzun ve daha yumuşak bir küçük dile sahip iseniz, o kadar şiddetli bir şekilde horlama durumunuz olacaktır. Horlamaya neden olan diğer fiziksel sebepler ise lenf bezlerinin ya da bademciklerinin şişmiş olmasıdır.

•    Alerjik Rinit (Saman Nezlesi): İnsanların çoğunda baharın gelmesiyle birlikte alerjik rinit meydana gelir. Toz ya da polen gibi alerjiye neden olan bir alerjen madde solduğunuz zaman, en çok gözlerde ya da burunda bazı belirtilerin oluşmasına saman nezlesi adı verilir. Saman nezlesinde meydana gelen belirtiler burun akması, geniz akıntısı ve sinüs iltihabı gibidir. Bu belirtiler solunum yolunu tıkandığı için horlama meydana gelecektir.

•    Sinüzit: horlamanın bir diğer sebebi ise sinüzittir. Sinüs boşluklarının iltihaplanması durumuna sinüs enfeksiyonu ya da sinüzit adı verilir. Alerji, soğuk algınlığı ya da burunda meydana gelen bazı şekil bozukluğu sinüzite sebep olabilir. Sinüs boşluğu virüs ya da bakteri nedeniyle insanların yüzü şişer ve aynı zamanda mukoza salgısı da sinüs alanında birikir. Sinüslerde iltihabın olması ağrıya, basınca, tıkanıklığa ve geniz akıntısına neden olur. Sinüzit nefes almayı zorlaştırdığı için uyku süresince horlama durumu ortaya çıkar.

•    Şekil Bozuklukları: Burunda çeşitli sebeplerle ortaya çıkan eğriliğin olması horlamaya neden olan sıralama içerisinde yer alır. Bu duruma ek olarak fazla kilo, sırt üstü uyku pozisyonu ya da alkol gibi sebepler de eklenince horlama daha kötü bir hale gelebilir. Şiddeti ve süresi artabilir.

Horlama İçin Bitkisel Tedavi

Ev Yapımı Tuzlu Doğal Burun Spreyi

Horlama temelinde daima uyku apnesi gibi bir hastalığı içermez. Horlama bazı durumlarda sadece burun tıkanıklığıyla da meydana gelebilir. Aynı zamanda sinüs sorunu, alerji, nezle ya da grip gibi enfeksiyonlar meydana geldiği zaman boğaz kısmında yer alan damarlar şişer ve nefes almada bazı zorluklar yaşanır. Böyle bir durumda uyurken horlama meydana gelir. Horlama tedavisinde evde kullanabileceğiniz malzemelerle yapılan tuzlu burun spreyi yapabilirsiniz. Tıkanıklığınızı burun spreyi ile giderebilirsiniz. Tuzlu burun spreyi için ihtiyacımız olan malzemeler, çeyrek çay kaşığı tuz, yarım su bardağı kaynar su ve boş bir sprey şişesidir. Burun spreyini hazırlamak için ilk olarak tuzu, suya ekleyin ve tuz eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin. Burun spreyini boş bir sprey şişesine koyun. Burun spreyini her gece uyumadan önce burnunuzun iki deliğine de 2 ya da 3 damla sıkın. Tıkanıklığı gidermek için kullanacağınız burun spreyini sadece 5 gün boyunca kullanın. Daha sonra kullanmayı bırakın.

Nane Yağı 

Nane yağı, horlama için en çok kullanılan malzemelerden biridir. Nane yağının anti-enflamatuar özelliği ile burunda bulunan iltihabın azalmasına büyük oranda yardımcı olur. Eğer horlamanızın sebebi burun tıkanıklığı ise nane çayını çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Nane yağını horlama tedavisinde kullanabilmeniz için ilk olarak parmağınıza birkaç damla nane yağı dökün ve burun deliklerinizin üzerinde hafifçe gezdirin. Nane yağını buhar uygulaması yaparak da burnunuza uygulayabilirsiniz. Bunun için birkaç damla nane yağını kaynamakta olan sıcak suya ilave edin. Sudan çıkan buharı içinize çekin. Bir diğer kullanım şekli ise şudur; bir damla nane yağını bir bardak suya ilave edin. Naneli su ile gargara yapın, daha sonra tükürün. Sakın yutmayın.

Zeytinyağı kürü 

Zeytinyağı birçok sağlık sorununa çözüm olduğu gibi, horlama sorununa da çare oluyor. Zeytinyağı kullanarak horlama derdinizden kurtulabilirsiniz. Bunun için 1 ya da 2 çorba kaşığı zeytinyağına ihtiyacımız var. Zeytinyağı kürünü her gece uyumadan önce 2 ya da 3 yudum kadar içmeye devam edin. Horlama sonunuza kısa bir sürede çözüm olacaktır.

Adaçayı Buharı 

Özellikle soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda tüketilen adaçayı horlama sorununa da çare oluyor. Adaçayının anti hipertansif, anti-diyabetik ve aynı zamanda anti-mikrobiyal bir özelliği bulunur. Böylece mukus tıkanıklığı durdurulur ve daha rahat bir nefes alınması sağlanır.
Horlama sorunu için adaçayının buhar uygulamasını yapmamız gerekir. Bunun için gerekli olan malzemeler ise bir avuç adaçayı yaprağı, bir tencere sıcak su, 1 ya da 2 çorba kaşığı isteğe bağlı olarak elma sirkesi ve havlu. Adaçayı buharının yapılışı ise, adaçayı yapraklarını sıcak suya koyun, isterseniz içerisine elma sirkesi de ilave edebilirsiniz. Havluyu adaçayı suyuna batırarak ağzınıza ve burun bölgenize yerleştirin. Adaçayı buharını iyice içinize çekin. Bu yöntemle horlama sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
Horlama sorunu için adaçayı gargarası da yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacımız olan malzemeler ise, 1 demet adaçayı yaprağı, 1 ya da 2 bardak kaynar su. İlk olarak adaçayı yapraklarını sıcak suya ilave edin. 5-10 dakika bekleyin ve soğuduktan sonra gargara yapın. Her gece uyumadan önce adaçayı gargarasını yapabilirsiniz. Herhangi bir hastalığa bağlı olarak meydana gelen bir nöbet durumunuz varsa adaçayını kesinlikle kullanmayın.

Isırgan Otu Yaprağı Çayı 

İnsanlar bazen farklı sebeplerle sinüzit ya da soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonuna sahip olabilirler. Bu hastalıklar sonucunda meydana gelen iltihaplanma sebebiyle horlama durumu ortaya çıkabilir. Bu tür durumlar için ısırgan otu yaprağı ile yapılan çayı içebilirsiniz. Isırgan otu yaprağı çayı için gerekli olan malzemeler 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ısırgan otu yaprağı ve 1 bardak kaynar su. Yapılışı ise çok basittir. Kurutulmuş olan ısırgan otu yapraklarını bir tencereye koyun. Üzerine kaynar suyu ilave edin. 5 dakika dinlenmesi için bekleyin. Çayı süzdükten sonra içebilirsiniz. Bu çayı her gün, en fazla 3 bardak kadar içebilirsiniz.

Benzer Yazılar