1. Yatıştırıcı Gıdalar ve Sindirimi Kolay Gıdalar
-
Hafif yiyecekler tüketmelisiniz. Ne kadar çok yiyecek tüketirseniz, sindirim organlarınız o kadar çalışması gerekir. İshal olduğunuzda muhtemelen çok fazla bir iştahınız olmaz, bu nedenle gün boyunca az miktarda yiyecek yemeyi deneyin.
-
Sindirimi kolay basit yiyecekler tüketmeye çalışın. İlk birkaç günde basit tahıllar, elmalar, muzlar ve pirinç gibi gıdalar diyetleriyle hayatınıza devam edin . Bu gıdalar sindirim sisteminde kolaydır ve dışkıyla hacim oluşturmak için bazı lifler sağlayabilir.
-
Keten Tohumu Yağı: Bunun ishal süresini azalttığı gösterildi.
-
Meyve ve sebzeler: bunlar su, lif ve elektrolit sağlar. Süt haline gelmelerini kolaylaştırmak için meyve , şerbet ve sebzeleri deneyin. Çünkü bazı insanlar çok fazla doğal şekere kötü tepki gösteriyorlar.
-
Ham Bal ve Zencefil: bazı insanlar bal ve zencefil kökünün bitki çayına eklendiğini keşfederler. Midelerini rahatlatmaya ve tahrişi azaltmaya yardımcı olur.
Öte yandan, akut ishale sahip olduğunuzda ve ilerlemeye devam eden kronik semptomlardan muzdarip olduğunuzda kaçınmanız gereken yiyecekler şunlardır:
- Konvansiyonel Süt: İşlenmiş süt sindirimi zor olabilir ve ishali daha da kötüleştirebilir. Bununla birlikte, yoğurt veya kefir gibi çiğ süt, bağırsak fonksiyonunu destekleyebilen probiyotikler açısından yüksektir.
- Herhangi Bir Potansiyel Alerjen: Yukarıda belirtildiği gibi, diyare, gluten, fındık, kabuklu deniz hayvanları ve süt gibi gıda alerjilerinden kaynaklanabilir.
- İşlenmiş Yağlar: Çok fazla yağ hassas mide rahatsızlığı ve ishal kötüleştirebilir. Buna, rafine edilmiş bitkisel yağlar, fast food'lar, işlenmiş etler veya kızarmış gıdalar içeren paketlenmiş ürünlerden yağlar dahildir.
- Kafein: Kafein, bağırsak hareketlerini ve krampları arttırarak sindirim sistemindeki kasları uyarabilir.
- Karbonatlı Şekerli İçecekler
- Alkol
Potansiyel olarak FODMAP karbonhidratlı gıdalar, eğer belirtileriniz daha da kötüleşirse. Reaksiyonlar kişiden kişiye farklılık gösterir ancak armut, yulaf, fasulye , baklagiller, buğday, mısır, soya, patates ve herhangi bir kepek gibi sorunlu gıdalar olabilir.
2. Su Tüketin
Vücudunuzdaki suyu çok kaybettiğinizde, yeterli miktarda su içmeniz kritik önem taşır. İshal olduğunuzda kurutulma belirtilerinin daha da kötüye gitmesini önlemek için her saatte 16 onsluk sıvı içmeyi deneyin. Ayrıca, ihtiyaç duyduğunuz birçok besleyiciyi (amino asitler ve elektrolitler gibi) sağlayacak olan ev yapımı kemik suyu içmek yoluyla sıvı alabilirsiniz. Zencefil, nane, yulaf kabuğu, meyan / rezene veya nar çayı (kafeinsiz) içeren bitki çayları da midenizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Herkes için iyi bir çözüm olmasa da, hindistan cevizi suyu (doğal bir elektrolit kaynağı olan) içilmesi, taze sebze suyu veya ev yapımı meyve sularını içmek aynı zamanda sisteminize daha fazla su ve besin elde etmek için iyi bir yöntem olabilir. Bununla birlikte, ishalin kötüleştiğini fark ederseniz, çok fazla meyveyi sık sık tüketmeyin veya çok fazla sıvı tüketmeyin. İdrarınızın rengine ve susuzluğuna dikkat ederek çok fazla su kaybediyorsanız karar verebilirsiniz. Sık idrara çıkmak zorunda değilseniz, ancak idrarınız çok koyu sarı renkte ise daha fazla su için.
3. Dinlenin
İshalden kurtulmaya çalışırken çok fazla egzersiz yapmaktan veya yorucu bir fiziksel aktiviteden kaçının. Yorgun ve zayıf hissettiğiniz ve semptomlarınız devam ederken iyi uyuyamayabileceğinizi göreceksiniz. Vücudunuza yeterli uyku (gece başına 8 saat veya daha fazla) almanız, İshalden kurtulmanızı kolaylaştırmanız ve stres seviyenizi aşağıya çekmeye çalışmanız için yardımcı olacaktır.
4. Takviyeler Deneyin
Bazı takviyeler, bağırsak ve sindirim sisteminin genel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur, daha kolay tükettiğiniz gıdaları ve besin maddelerini işlersiniz , midenizi yatıştırırsınız. Aşağıdakilerden bazılarını denemeniz önerilir.
- Probiyotikler : Probiyotikler enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olur ve bağırsağı sağlıklı bakterilerle yeniden kolonize etmeye yardımcı olabilir. Bunlar ek formda ve aynı zamanda kültürlenmiş / fermente gıdalardır.
- Sindirim Enzimleri : Bu enzimler besin emiliminde yardımcı olacaktır.
- Glutamin Tozu: (günlük 5 gram x 2 ): Glutamin, kronik diyare hastaları için önemli olan sindirim sisteminin onarılmasına yardımcı olan bir amino asittir. Ek formda ve ayrıca doğal olarak kemik suyunda bulunur.
- Aloe Vera Suyu (1/2 fincan günde yaklaşık 3 kez alınır): Aloe, sindirim sisteminin astarını iyileştirir ve parçalanması kolaydır.
- Keten ve Chia Tohumları: (günde 2-3 yemek kaşığı): Tohumda bulunan çözünebilir lif, dışkı kalınlaşmasına yardımcı olabilir ve diyare sıklığını azaltabilir.
5. Uçucu Yağlar Kullanın
Çalışmalar, nane esansiyel yağı bağırsak iltihaplarını azalttığını ve gevşek dışkıları azaltarak sindirim sistemini yatıştırdığını bulmuştur. Araştırmalar ayrıca nane yağının bağırsak düz kaslarındaki kalsiyum kanallarını bloke etme kabiliyetinden dolayı anti-spazmotik özelliklere sahip mentol veya monoterpin gibi etken maddelere sahip olduğunu bulmuştur. Bu kramp tıkanıklığına, sıklıkla atılmaya ve ağrı kesilmesine yardımcı olur.
Yapılan bir çalışma , plasebo kontrollü 12 çalışmadan 8'inin, nane yağı lehine, kontrol gruplarına / plaseboya kıyasla istatistiksel olarak anlamlı pozitif etkiler gösterdiğini buldu. Belli araştırmalar, nane yağı kullanımının, çoğunlukla birden fazla faktörün neden olduğu ve tedavi edilmesi zor olabilen diyare-baskın irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde ishaldeki karın ağrısının hafifletilmesinde etkili olduğunu keşfetti. 74 IBS hastasını içeren çift kör, randomize, plasebo kontrollü bir çalışma, nane yağının günde 3 kez kullanıldıktan sonra karın ağrısı ve yaşam kalitesi, nane kullanılmayan bir plasebo grubuna kıyasla belirgin şekilde iyileştiğini buldu.