Kanımızda yaşanan en ufak bir enzim yükselmesi, düşmesi, kan hücrelerinde olan artma ya da eksilme doğrudan vücudumuzun işleyiş sistemine etki ediyor. Kanda yaşanan bazı değişimler vücutta herhangi bir belirti vermezken, bazıları ciddi sinyaller ile kendini belli eder. Kan değerleri arasındaki oynamalar, yalnızca günlük rutinimize etki etmekle kalmaz, aynı zamanda ciddi birtakım hastalıkların vesilesi ya da belirtisi de olabilir. Bu kan değerlerinden birini inceliyoruz bugün; MHC.
MHC nedir?
Kanda MHC değeri, kan sayımı testleri ile ölçülen bir kan değeridir. Tam kan sayımında ortaya çıkar. MCH değeri, kırmızı kan hücreleri içerisinde yer alan ortalama hemoglobin miktarı hakkın bize bazı ipuçları verir. Hemoglobin, vücut içerisinde oksijeni akciğerlerden tüm vücuda taşımakla görevlidir. Bir çeşit proteindir. Tüm hücrelerimizin oksijenle beslendiğini düşünürsek taşınan oksijenin miktarı burada önemli bir noktadır. MCH testi yapıldıktan sonra bulunan hemoglobin miktarının değeri ortaya çıkar. Hemoglobin düşüklüğü, oksijen taşıma kapasitesinin de düşük olduğunun belirtisidir. Eğer hemoglobin istenilen aralıkta değilse genelde kansızlık ortaya çıkar. Kansızlığın sebebini bulabilmek için MCH testine başvurulur. Yapılan MCH testinin ardından, alınan sonuçlara göre kansızlığın çeşidi, şiddeti ve sebebi hakkında daha ne fikir sahibi olunabilir.
MCH değerleri
MCH değerli genel olarak yetişkinlerde 26 ila 34 pg aralığında olur. Eğer bebekler 3 günlükten küçük ise 31-37 pg aralığında görülür. 2 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda ise MHC değeri 24 ila 30 pg arasındadır. Kan değerleri hamilelik döneminde de farklılık gösterir ki bu farkları MCH değerlerinde görebiliriz. Hamilelik döneminde ilk 3 ay boyunca 30 ila 32 pg olur bu değer. Hamilelik döneminde son üç ayda ise 29 ila 32 pg aralığında görülür. Bu aralıklar geneldir ancak tamamen bireyin sağlık durumuna göre de hafif oynamalar görülebilir. Normal aralıklar hakkındaki tüm yorumları alanında uzman hekimlerden alabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
MCH yüksekliği nedir?
MCH yüksekliği bazı hastalıkların sinyalini veriyor olabilir. MCH değeri yüksek olan hastalarda genelde makrositik anemi görülebilir. Bu anemi türü folik asit eksikliği ve B12 vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir. Nefes darlığı, baş ağrısı, halsizlik, ciltte solukluk, vücutta birtakım morarmalar şeklinde kendini belli eder. MCH yüksekliği bazı hastalıkların da belirtileri olabilir. MCH yüksekliği aşağıdaki nedenlerden kaynaklanıyor olabilir:
Tiroid bozuklukları
Kemoterapi alımları
Kan kanseri
Birtakım karaciğer hastalıkları
Bazı ilaçların yan etkileri
Birtakım enfeksiyonlar
Aşırı alkol kullanımı
MCH düşüklüğü nedir?
MCH yüksekliği kadar düşüklüğü de önemli sağlık sorunlarını işaret ediyor olabilir. MCH değerinin istenilen aralığın altında olması MCH düşüklüğü anlamına gelir. MCH düşüklüğü nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Kan kayıpları
Hemoglobin yapısında meydana gelen bozulmalar
Mikrositik anemi
Besin yetersizliklerinden kaynaklanan kronik hastalıklara kadar değişiklik gösteren çeşitli vücut problemlerinin bir göstergesi olabilir.
MCH düşüklüğü tedavisi nasıl olur?
MCH değerinin yüksekse de düşükse de tedavi gerektirir. MCH değerinin yanı sıra kan değerlerindeki tüm değişiklikler takip edilerek bir tedavi programı uygulanır. Demir eksikliği kırmızı kan hücrelerinin küçülmesine sebep olur ki bu da MCH düşüklüğüne yol açar. Bu nedenle demir takviyesi ile MCH değeri normal seviyeye çıkarılabilir. Eğer MCH düşüklüğü çok ileri boyutta ise bu durumda doktorunuz başka çözümler önerebilir. Eğer kronik bir hastalık sebebiyle bu düşüklük / yükseklik var ise bu durumda önce nedenlerine yönelik çözümler sunulur, sonra tedavi için uygun yöntem doktorunuz tarafından belirlenir. Bu gibi durumlarda kulaktan dolma tedaviler değil hekim kontrolü önemlidir.
Önemli not: Yazdıklarımız hastalıkların tedavi ya da teşhisi için genel bilgilerdir. En doğru bilgi için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.