Sağlık
Kapalı Alan Korkusu (Klostrofobi) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? 10.05.2017

Klostrofobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Klostrofobi birçok insanın zayıflamasına neden olabilir, ancak duyarsızlaştırma yöntemleri, solunum egzersizleri, davranış değişiklikleri, meditasyon, bilişsel uygulamalar, magnezyum, B vitaminleri  ve birçok kişinin de dahil olduğu bu korkuyu etkili bir şekilde yönetmenin birçok yolu vardır.

Korku, yaşamın doğal bir parçası ve evrimsel gelişimimizin önemli bir parçasıdır, ancak aşırı korkular "fobiler" olarak sınıflandırılır ve en ciddi ve potansiyel olarak yaşamı değiştiren kapanma felçlerinden  biridir. Kaçış olmayan küçük bir alana ya da odaya kapanma korkusu olarak bilinir.  Klostrofobi, genel korkuların (örneğin örümceklerin, karanlık, yüksekliklerin) aksine, sıklıkla bir anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır ve insanlar bu kısıtlayıcı durumlarda yer aldığında panik atak ile sonuçlanabilir. Klostrofobi, asansörler ve uçaklardan metro araçlarına ve açılmayan pencereli otel odalarına kadar her şey tarafından tetiklenebilir. İnsanlar klostrofobilerinin farkına vardığında, asansöre girmek yerine düzinelerce merdiven  tırmanmak gibi koşullara maruz kalmaktan kaçınmak için sık sık çok uğraşırlar.

Klostrofobinin belirtileri, aşırı terleme, artan kalp atış hızı, baş dönmesi, başın çarpıklığı, mide bulantısı, konfüzyon, göğüsteki sızdırmazlık ve yakın bir hasar korkusu gibi panik atakların birçok anksiyete bozukluğuna benzer. Bu yoğun fobi basitçe "korkmak" meselesi değil, aynı zamanda amigdalanın büyüklüğü, klostrofobiye genetik bir yatkınlık ve klasik şartlandırma nedeniyle de oluşabilir. Klostrofobi için garantili bir "tedavi" bulunmamasına rağmen, bu korkunun yaşamınıza hakim olmasını sağlayacak etkili yollar ve davranışsal yollar vardır. Şimdi, bazı önleyici ve hafifletici seçeneklere daha ayrıntılı bir şekilde göz atalım.

Klostrofobi Tedavisi

Davranış Değişiklikleri: Klostrofobinin başlangıcı sıklıkla kendinizi bir sınırlama durumuna sokarak tetiklendiğinden, bir sorununuz olduğunu kabul etmek ve bu senaryolardan kaçınmak klostrofobi yönetmenin en iyi yoludur. Mesai saatlerinde, trafik sıkışıklığı içinde sıkıştığınızda veya büyük sosyal toplantılar veya partiler sırasında kendinizi bir kapının yakınında tutmaktan kaçının. Bu korkuları hafifletmek için bir odayı veya evi alternatif çıkışlar için iyice inceleyebilirsiniz. Daha sağduyulu seçenekler için, asansörler yerine merdivenleri kullanın, hava yerine trenle seyahat edin .

Bilişsel Davranış Terapisi: Bilişsel davranış terapisinin (CBT) düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmesine yardımcı olabilecek birçok pratik uygulaması vardır. Tedavisinde, CBT, genellikle küçük alanlara ve korku kaynak materyaline tedrici bir şekilde maruz kalma süreciyle, hastaları korkularıyla yüzleşmeye teşvik eder. Kognitif davranış terapisine bu tür sıklıkla duyarsızlaştırma terapisi denir; korku kaynağına uzun süre maruz kalma, teröre karşı zihin yardımcı olabilir. Tipik olarak, bir asansör yolculuğu otuz saniyelik bir kabus olabilir ve bir klostrofobik asansörden en kısa sürede inmek için acele edecektir.  

Solunum Egzersizleri: Panik veya anksiyete atağının ilk belirtilerinden biri nefes almanın, göğüs sıkışmasının ve başın çarpıklığının güç olmasıdır. Beyindeki oksijen azalması, klostrofobinin diğer tüm belirtilerini daha da kötüleştirebilir; aynı zamanda, düz düşünmeyi engelleyebilir. Klostrofobunuz konusunda bir psikolog veya uzman görürseniz, muhtemelen klostrofobik bir panik atak hissettiğinde kullanabileceğiniz basit solunum egzersizlerini önerebilirler. Derin solunum zihin ve beden üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir, böylece bu korkunun paniğini önler.

Meditasyon: Klostrofobi için bir başka etkili çare, düşüncelerinizi merkezlemeye yardımcı olabileceği gibi aynı zamanda yoğun korkunuzun kökenine kendini de yansıtabildiğinden , meditasyondur. Zihninizin katmanlarını soyabilir ve korkunuzun altında yatan sebebini ortaya koyarsanız, bunu göz ardı etmek ya da bu fobi ile ilişkili sakat korkuyu yenmeye başlamak daha kolay olabilir. Meditasyon aynı zamanda vücudun stres hormonu seviyelerini düşürebilir, bu da küçük alanlara anında müdahele ya da cevapları verme olasılığını azaltır.

Magnezyum Takviyeleri: Araştırmalar, Klostrofobi ve diğer pek çok kaygı bozukluğunun vücuttaki magnezyum seviyeleri ile yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Fazla stres ve hiperventilasyon, hormonal düzenleme için önemli bir mineral olan vücudunuzun magnezyum düzeylerini   vücuttaki stres hormonlarının hafifletilmesi için hızla tüketebilir. Sinir ve metabolik sistemler, yüzlerce değişik ameliyat için magnezyum gerektirir; bu nedenle, gereksiz panik ataklarını önlemek isterseniz, tahıl, yoğurt, tohum, balık, fasulye ve koyu çikolata gibi diyetinize magnezyumdan zengin yiyecekler ekleyin.

B Vitamini: B vitaminleri, sinir sisteminin işlevine derinden karışmaktadır, bu da anksiyete, stres seviyeleri, panik atak ve klostrofobi ile ilgilidir. Serotonin üretimi ve adrenal bezden depresif belirtilere kadar, B vitaminleri normal zihinsel ve fiziksel fonksiyon için esastır. B-vitaminleri, tahıllar, fındık, ıspanak, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve kabuklu deniz hayvanları içinde yüksek konsantrasyonlarda bulunur.

Klostrofobi ve diğer ciddi fobiler, yukarıda özetlenen yöntemlerle kontrol edilebilirken, bir psikolog veya diğer uzmanlarla konuşmak da yardımcı olabilir. Sanki hayatınız klostrofobunuzdan ciddi şekilde etkilenmiş gibi hissediyorsanız, profesyonel tavsiyeniz şiddetle tavsiye edilir.

Benzer Yazılar