Sağlık
Kolestrol Nedir? 23.01.2017

Kolestrol nedir?

Kolesterol vücudunuz sinirleri korumak, hücre dokuları oluşturmak ve bazı hormonlar üretmek için kullandığı mumlu bir maddedir. Karaciğeriniz vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm kolestrolü verir. Vücudunuz ayrıca doğrudan yediğiniz yiyeceklerden (örneğin yumurta, et ve süt ürünleri) kolestrol alır. Çok fazla kolesterol sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

"İyi" kolesterol ve "kötü" kolesterol arasındaki fark nedir?

Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) genellikle "kötü" kolesterol olarak adlandırılır. Vücuda kolestrol gönderir. Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) sıklıkla "iyi" kolesterol olarak adlandırılır. Kolestrolü kan dolaşımından uzaklaştırır.

Bu, neden çok fazla LDL kolestrolünün vücut için kötü olduğunu ve yüksek HDL kolestrol seviyesinin neden iyi olduğunu açıklıyor.

 

Örneğin, yüksek LDL düzeyinden dolayı toplam kolesterol düzeyiniz yüksekse, kalp hastalığı veya inme riski daha yüksek olabilir. Ancak, toplam kolesterol düzeyiniz yüksek HDL düzeyinden dolayı yüksekse, muhtemelen yüksek risk altında değilsiniz.

Trigliseritler kanınızdaki başka bir yağ türüdür. Vücudunuzun kullanabileceğinden daha fazla kalori tükettiğinde, ekstra kalorileri trigliseritlere çevirir.

Yaşam tarzınızı değiştirerek (diyet ve egzersiz) kolestrol seviyenizi artırabilir, LDL'yi ve trigliseridleri düşürebilir ve HDL'yi yükseltebilirsiniz.

Kolesterol seviyem ne olmalıdır?

İdeal kolesterol düzeyiniz kalp rahatsızlığı riskinize bağlı olacaktır.



  • Toplam kolestrol seviyesi - 200'den azı en iyisidir, ancak HDL ve LDL seviyelerine bağlıdır


  • LDL kolestrol seviyeleri - 130'dan azı en iyisidir, ancak bu kalp hastalığı riskinize bağlıdır


  • HDL kolestrol seviyeleri - 60 veya daha yüksek, kalp hastalığı riskinizi azaltır


  • Trigliseritler - desilitre başına 150 mg'dan (mg / dl) daha düşüktür

Sebepler ve Risk Faktörleri

Kalp hastalığı için risk faktörleri

- Sigara

- Yüksek tansiyon

- Diyabet

- Yaşlılık Yaşı

-Kalp hastalığı geçiren bir aile üyesine (ana-baba veya kardeş) sahip olmak

- Fazla kilolu veya obez

- İnaktif

- Teşhis ve Testler

Kolestrol seviyemi kontrol ettirmeye ne zaman başlamalıyım?

Kontrol edilmeden yüksek kolesterolünüz olup olmadığını anlayamazsınız.

35 yaş ve üzeri ve 45 yaş  üzeri kadınlar kolestrollerini kontrol ettirmelidir. Kalp hastalığı için risk faktörlerine sahip 20 ve daha büyük yaştaki erkekler ve kadınlar, aynı zamanda kolesterolü kontrol ettirmelidir. Doktorunuza ne sıklıkta kolesterolünüzü kontrol ettirmeniz gerektiğini sorun.

Tedavi

Kolestrol seviyemi iyileştirmek için ne yapabilirim?

Yüksek kolesterolünüz varsa, bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekli olabilir. Eğer alkol ve sigara tüketiyorsanız, bırakın. Düzenli egzersiz ile  fazla kiloluysanız, sadece 5-10 kilo kaybederseniz, kolesterol düzeylerinizi ve kalp rahatsızlığı riskinizi iyileştirebilirsiniz. Bol miktarda meyve, sebze, tahıl ve balık tüketmelisiniz. Bu gıdaların tümü kalp sağlığını geliştirir. Kırmızı et, işlenmiş etler ve kızarmış gıdaları azaltın.

Kolestrolü düşürecek ilaçlar?

Risk faktörlerine bağlı olarak, doktorunuz yaşam biçimini değiştirirken ilaç önerebilir.

Kolesterol Tedavisi Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin

- Kolesterol düşürücü ilaçlar

- Kolesterolünüzü Düşürmek için Yaşam Biçimi Değişiklikleri

- Bitki Sterolleri ve Stanolleri

Komplikasyonlar

Yüksek kolesterol düzeyi neden sağlıksızdır?

İyi bir sağlık için bir miktar kolestrol gerekirken, kandaki çok fazla kolesterol kalp krizi veya inme gibi kalp rahatsızlığı riskinizi artırabilir.

Yüksek kolestrolünüz varsa, vücudunuz arterlerinize fazladan kolesterolü saklamış olabilir. Arterleriniz kalpten vücudunuzun geri kalanına kan taşıyan kan damarlarıdır. Arterlerinizdeki kolesterolün oluşumu plak olarak bilinir. Zamanla plak zorlaşır ve arterlerinizi daraltabilir. Büyük plak yatakları bir arteri tamamen bloke edebilir. Kolesterol plakları da açık bölünebilir, böylece kan akışını bloke eden bir kan pıhtısı oluşur.

Kalbinizdeki kaslara kan sağlayan bir arter tıkanırsa kalp krizi olabilir. Beyninize kan sağlayan bir arter engellenirse, inme meydana gelebilir.

Doktorunuza Sorulacak Sorular

- Kalp rahatsızlığı riski altındayım mı?

- Kolesterolüm ne sıklıkta test edilmelidir?

- Kolesterol seviyelerim nedir? Ne anlama geliyor ?

- Kolesterol düzeylerimi ve kalp sağlığım iyileştirmeye yardımcı olması için yaşam tarzı değişikliklerimi nasıl yapmam gerekiyor?

- Bu ilacı almanın riskleri ve yararları nelerdir?

Benzer Yazılar