Tıp dilindeki adı fibrositis’tir. En yaygın görüleni boyun ve sırt ağrısıdır. Aslında bu sandığımız gibi bir ağrı da olmaz, insanın nefesini kesen bir ağrı çeşididir diyebiliriz. Adele içinde sert nodüller ve şeritler oluşması ile kulunç meydana gelir. Bir anlamda gerilen kasların gevşememesi sonucu da olur bu noktada stres faktörü elbette yine meydanda. Stresten kulunç oluşabilir çünkü bizim gerginliğimiz kaslara etki eder, kasların gerilmesi de kulunç için sağlam bir yataktır. Kuluncun sağlığa çok büyük zararları olmaz eğer altında başka bir hastalık yatmıyorsa. Basit tedavi yöntemleri ile giderilebilir. Burada en can sıkıcı durum nefes kesen ağrılardır. Öyle ki bazen ağrı kesiciler bir çare bulamaz ki bu noktada iğneler devreye girebilir. Kulunç ağrısı nereleri vurur sorusunun yanıtı ile başlayalım Genellikle kol, bacak ve gövdede sebebi açıklanamayan bir ağrı ile kendini belli eder. Sırt bölgesinde de yaygın olarak görülür. Eliniz ile ovmak istediğinizde eğer büyük bir kulunç ise elinizle hissedersiniz. Sırt, boyun ve diğer yerlerdeki kulunç ağrısının en önemli özelliklerinden biri bir başlangıç noktasının olmasıdır yani aslında bu ağrıyı tetiklene bir nokta vardır. Hafif egzersizler ile ağrı hafifletilebilir. Eğer kuluncunuz olduğu için hareketsiz durup, sabit bir noktada kalırsanız ağrınızın daha da artmasına neden olabilir. Bu nedenle kuluncunuz varsa egzersiz önemli bir iyileşme yöntemidir. Kulunç tedavisine geçmeden önce belirtilerine bir göz atalım.
Kulunç belirtileri nelerdir?
Kulunç kendini ilk olarak eklemlerde tutulma ile belli eder. Boyun, sırt ve omuz ağrıları görülür. Nefes alırken bir batma hissi yaşayabilirsiniz ki bunu batma hissini aşırı yorgunluk ve halsizlik izler. Kulunç ağrısı hafif boyuttaysa ağrı kesici işinizi görebilir ancak kuluncunuz fazlaysa bu durumda ağrı kesiciler de etki etmez. Eğer sırtınızdaki, boynunuzdaki ya da vücudunuzun bazı noktalarındaki bu tarz ağrılar ilaç içmenize rağmen geçmiyorsa bu durumda kulunçtan şüphe edebilirsiniz. Bir diğer kulunç belirtisi ise bazen uyuşma şeklinde gelebilir. Sırt bölgesinden kola doğru ağrı ve uyuşma hissi yaşayabilirsiniz. Kaslarınızdaki şiddetli ağrıdan dolayı uyuyamaz ve beraberinde uyku düzeninizin bozulmasına kadar uzanan bir sürecin içinde olursunuz.
Kulunç neden olur?
Kulunç ağrısı şu yaşlar aralığında sık görülür gibi bir genelleme yapmak imkânsız çünkü kulunç yaş tanımıyor! Boyun, sırt ve omuz bölgenize iyi davranmıyorsanız kulunç yatağı oluşumuna fırsat vermiş olursunuz. Kulunç özellikle masa başı çalışanlarda daha çok etkili olabilir. Ancak yaş tanımadığı gibi meslek de tanımaz zira her meslek grubundan, her yaştan insan kulunç ile karşılaşabilir. Genellikle kaslara aşırı yüklenme sonucu olur. Psikolojik nedenlerle kasların gerilmesi ve gerginlik neticesinde de görülebilir. Kambur oturma ya da yanlış oturma pozisyonları da kuluncu tetikler. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kulunç için en tehlikeli şeylerden biri hareketsiz olmak. Ofiste masa başında çalışırken ara sıra mola verip ayağa kalkmanın önemi de buradan kaynaklanıyor işte. Soğuk algınlığı, rüzgâr almak ya da halk arasında yel girmesi olarak bilinen sebeplerden dolayı da kulunç görülebilir.
Kulunç tedavisi nasıl olur?
Aslında kulunç tedavisi için yakı, bilinen en eski yöntemlerdendir. Artık modern yakılar eczanelerde satılan bantlarla oluyor. Bantların yaydığı ısı ile kulunç ağrısı hafifliyor. Bu etkili bir yöntem ancak bazen kulunç yakısının bile çaresiz kaldığı ağrılar olabiliyor. Bu gibi ağrılar için devreye iğneler girebiliyor. Kulunç ağrısı uzun süre devam ederse artık kronik bir rahatsızlık haline gelebiliyor. Bu nokta psikolojik nedenlerin önemli sebeplerden olduğunu belirtelim. Aşırı stres, gerginlik ve zor süreçler kulunç oluşumunu tetikliyor ve hastalığı kronik bir hale getirebiliyor. Ağrının geçmesi için kulunç kırmak denen bir tabiri duymuşsunuzdur. Aslında tıpta kulunç kırmak diye bir şeye yer verilmez. Kulunç kırmak istersen daha çok zarar verebilirsiniz kendinize. Kulunç kasılmalarını geçirme yöntemlerinden biri sıcak kompreslerdir. Sıcak havlu ya da sıcak su torbası bu konuda en tiki yöntemlerdendir. Ağrılı bölgeye sıcak kompres uygulaması yaparak kasların gevşemesini sağlayabilirsiniz. Gerilme ve gevşeme egzersizlerinin de kuluncu giderme noktasına etkili olduğunu unutmamak gerekir. Kulunç için gelişi güzel masaj yapmak zararlı olabilir. Bu nedenle mutlaka işin uzmanına danışın. Doktorunuz size gerekli yönlendirmeyi yapacaktır. Kulunç tedavisinde bir diğer yöntem de iğne olmaktır. Kulağa hoş gelmiyor olsa da iğne olarak o nefes kesen ağrılardan kısa sürede kurtulmanız mümkün. Kulunç belirtisi gösteren ancak derininde çok daha farklı sebepleri olan sağlık sorunlarının önüne geçmek için ağrı hissettiğiniz zaman öncelikle doktora görünmenizde yarar var. İlgili hekiminiz sizin için en doğru kararı verecektir. Kulunç uzun süren bir sağlık sorunu değildir eğer kronikleşmediyse. Doğru tedavi yöntemleri ile kısa sürede kulunçtan kurtulabilir ve eski ağrısız günlerinize geri dönebilirsiniz.