Basit gibi duran ancak ağrı çoğaldığında yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp nefes almada bile zorluk çıkarak bir durum kulunç. Tıbbi adı fibromiyalji. Kulunç nedir sorusunun yanıtı ile başlayalım. Kulunç, adele içinde sert nodüller ve şeritlere verilen isimdir. Gerilmeler sonucu kasılmış kasların gevşememesi olarak da tanımlanır. Nedeni tam olarak bilinmiyor. Yel girmesi gibi de durabiliyor bazen ancak çok daha ağır bir ağrıya neden oluyor. Grip gibi geçirilen enfeksiyonların ardından da görülebiliyor kimi zaman. Ruhsal ya da fiziksel travmaların ardından görülebildiği gibi hormonal bozukluk durumlarında da karşımıza çıkabiliyor. Evet bu kulağa ilginç geliyor olsa da bazı kulunçları hormonal bozukluklar da tetikleyebiliyor. Kulunç dışarıdan görülebilen bir beze türü değildir. Ağrı ile kendini belli eder. Kulunç ağrısı omuz ya da boyun gibi tek bir bölgede de olabilir yaygın olarak da hissedilebilir. Kulunç nasıl kırılır ya da kulunç ağrısına iyi gelen egzersizler bu konuyla alakalı sıkça merak edilenlerdendir. Öncelikli olarak kulunç ağrısının nedenleri ile başlayalım.
Kulunç ağrısı neden olur?
Bazı hassas noktalarda görülebilir; boyun, omuz, diz ya da kalça çevresinde. Yorgunluk ve bitkinlik yapar. Uygun olmayan egzersizler baş düşmanıdır bu hastalığın. Bu nedenle mutlaka doktorunuzun önerdiği egzersizleri yapın. İyileşmek adına daha büyük sakatlıklara neden olabilirsiniz çünkü. Kuluncun belli başlı bir nedeni yoktur ancak yukarıda saydıklarımız kulunç oluşumunda etkilidir diyebiliriz. Kulunç ağrısı her yaşta görülebilir. Yaşa ya da cinsiyete bağlı olarak değişmez. Kulunç yanlış oturma pozisyonu, hareketsiz yaşam tarzı, soğuk algınlığı ya da rüzgârda kalmaktan dolayı oluşabilir.
Kulunç belirtileri nelerdir?
Kulunç kendini bazı sinyaller ile belli eder. Bu sinyalleri aşağıdaki gibi tanımlayabiliriz;
- Eklemlerde tutulma hissi
- Boyun, sırt ve omuz ağrıları
- Nefes alırken batma hissinin olması
- Yorgunluk ve bitkinlik
- Sabahları halsiz ve yorgun uyanma
- Ağrı kesicilerin etkisiz olması
- Kaslarda karıncalanma benzeri bir his
- Zaman zaman sırt bölgesinden kola doğru ağrı
- Kaslarda sürekli bir ağrı
Kulunç tedavisi nasıl olur?
Kulunç ağrıları eğer uzun süre devam ederse bu durumda altında başka hastalıklar aranabilir. Bu nedenle uzun süren kas ağrılarınız varsa mutlaka doktora gözükmenizde yarar olacaktır. Psikolojik nedenler de kuluncu tetikleyebilir. Eğer psikolojik durumlardan kaynaklanan bir kulunç ağrısı var ise bu durumda tedavi süreci biraz uzayabilir. Kulunç tedavisi hakkında pek çok yanlış bilgi var ne yazık ki. Bunlardan biri halk arasında kulunç kırmak olarak tabir edilen yöntemler. Bunun tıbbi bir anlamı yoktur. Kulunç kırma işlemi sert masajlarla yapılan çok yanlış bir işlemdir çünkü hastada daha ağır sonuçlara yol açabilir. Kulunç konusunda en doğru tedavi hekim kontrolünde yapılır. Gerekli ilaç tedavileri ile kulunç kısa sürede kontrol altına alınır. Kulunç kasılmalarını geciktiren yine halk arasında bazı tedavi yöntemleri vardır. Bunlardan biri sıcak kompres uygulanmasıdır. Sıcak havlu ve sıcak su torbaları ağrılı bölgeye konur ve ağrının hafiflemesi sağlanır. Kasların gerilimi azaldıkça, ağrı da azalacaktır. Kulunç için yapılan egzersizler ile de kasların gevşemesi sağlanabilir ancak burada önemli olan doktorun önerdiği egzersizleri uygulamaktır. Bunların dışında kulunç tedavisi için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir.
- Soğuk ve sıcak olarak yapılan uygulamalar
- Doktorun önerdiği şekilde yapılan masaj
- Fizik tedavisi
- İğne tedavisi
- Gerilme ve gevşeme egzersizleri
Kulunç tedavisi kasları ilgilendiren bir sağlık sorunu olduğu için olası kas zedelenmelerini önlemek için kulaktan dolma değil doktorunuzun önereceği tedavi seçeneklerini tercih etmenizde yarar olacaktır.