Menopoz, bir kadının menstrüel sürelerinin kalıcı olarak sona erdiği zamandır. Çünkü, bir kadın yaşlandığında, yumurtalıkları östrojen ve progesterondan daha az kadın hormonu üretir. Bunlar menstrüel döngüsünü düzenleyen hormondur. Gerçek menopoz zamanlaması her kadın için farklıdır, ancak menopoz için 40 yaşından 59 yaşına kadar herhangi bir zamanda ortaya çıkması normaldir. Menopoz, birkaç yıl sürebilecek kademeli bir süreçtir.
Perimenopoz, menopoz zamanında ve son döneminizden önceki 3 ila 5 yıl arasındaki süredir.
Menopoz Belirtileri
Menapozun yaygın belirtileri ve semptomları nelerdir?
Çoğu kadın, aşağıdaki gibi bazı belirtiler yaşar:
Adet döngüsünde bir değişiklik: Bu, menopozun ilk belirtilerinden biridir. Dönemleri atlayabilir veya daha yakın süreçlerde olabilir. Akışınız her zamankinden daha açık veya hafif olabilir.
Sıcak ve ateş basması: Sıcak basması menopozun en yaygın semptomudur. Sıcak bir hissiyatınız olduğunda göğsünüzden kafanıza kadar sıcak hissedersiniz. Genellikle dalgalı sansasyonlarla. Cildiniz kırmızıya dönebilir ve terleyebilirsiniz. Midenizden hasta ve başınızın dönmesine sebep olabilir. Ayrıca bir baş ağrısı yaşayabilir ve kalbinizin çok hızlı atması ve zor atıyor gibi hissedebilirsiniz.
Vajinal kuruluk: Menapoz sırasında ve sonrasında, vajinanızın ve vulvanızın cildi (vajinanızın etrafındaki bölge) daha incedir. Vajinanız cinsel uyarılma sırasında çok fazla yağlama (ıslanma) yeteneğini kaybeder. Bu değişiklikler cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.
Cinselliği daha az acı çektirmek için tezgah üstü ilaç olarak su bazlı cinsel kayganlaştırıcı veya vajinal alan için nemlendiriciler (Vagisil gibi) kullanabilirsiniz. Vajinal değişiklikler için reçeteyle östrojen kremi kullanmanın yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla da görüşebilirsiniz.
İdrar yolu sorunları: Menopoz sırasında ve sonrasında mesane ve idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılığınız daha yüksektir.
Tuvalete sık sık gitmeniz, idrara çıkmanızın acil bir ihtiyaç hissetmeniz, idrar yaparken yanma hissi hissetmeniz veya idrar yapamamanız durumunda doktorunuzla konuşun.
Baş ağrısı, gece terlemesi, sorunlu uyku ve yorgunluk diğer belirtilerdir. Menopozdan geçerken, uykuya dalmak veya uykuda zorluk çekebilirsiniz. Gece terlemeleri sizi uyandırıyor olabilir. Yeterli hızlı göz hareketi (REM) uykunuzu ( uyku aşamasında) alamazsınız. REM uykusuzluğu sizi yorgun, huysuz ve stresli hissetmenize neden olabilir.
Kilo almak: Birçok kadın menopoz sırasında kilo alır. Sağlıklı bir diyet ve haftanın her günü olmasa bile çoğunu egzersiz yapmak sizi uygun kilo tutturmanıza yardımcı olacaktır.
Aşağıdaki belirtiler varsa doktorunuzla konuşun:
- Aylık döngünüzde bir değişiklik
- Ağır kanama
- Her zamankinden daha uzun süren kanama
- Her 3 haftadan daha sık kanama
- Cinsel ilişkiden sonra kanama
- Dönemler arasında herhangi bir kan lekesi
Menopoz duygusal belirtileri içerir mi?
Birçok kadın menopoz sırasında duygusal belirtiler yaşarlar. Bu semptomlar, hüzün, kaygı ve ruhsal değişimleri içerebilir. Bazı kadınlar için belirtiler şiddetli olabilir. Duygusal sorunlarla karşılaştığınızı düşünüyorsanız, aile doktorunuzla konuşun.
Menapoz ne zaman görülür?
Gerçek menopoz zamanlaması her kadın için farklıdır. Kadınların son dönemine girebilecekleri ortalama yaş 51 civarındadır. Fakat menapoz 40 ila 59 yaşları arasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Bir kadın genellikle menopoza girer ve annesiyle aynı yaşta olur. Erken dönemler (40 yaşından önce) geçirmeyi bırakırsanız, doktorunuz aslında menopozdan geçip geçmediğinize veya kaçırdığınız dönemlerin başka bir nedeni olup olmadığına bakmak için kan testi yapabilir.
Menapoz, birkaç yıl sürebilecek kademeli bir süreçtir. 12 aylık bir süre geçirene kadar gerçekten menopoz döneminde değilsinizdir. (Bu süre zarfında, hamile kalmak istemiyorsanız doğum kontrolünü kullanmaya devam edin.)
Her iki yumurtalık da ameliyat sırasında çıkarılan kadınlar ameliyat sıralarında "cerrahi menopoz" yaşar. Eğer uterus çıkarılırsa, ancak yumurtalıklar olmasa, bir kadın periyodunu keser ancak cerrahi menopozdan geçmez.
Menapoz Tedavisi
Hormon replasman tedavisi nedir?
Hormon replasman tedavisi (HRT) sentetik hormonları (vücuttan ziyade laboratuarda yapılanları) alan menopoz belirtileri için bir tedavidir. HRT tek başına östrojen veya östrojen ile bir başka hormon olan progestin kombine edilebilir. Bazı kadınlar HRT'nin sıcak basması, vajinal kuruluk ve bazı idrar sorunları gibi belirtileri hafifletebileceğini bulmuşlardır. Bununla birlikte, HRT herkes için geçerli değildir. Yeni araştırmalardan elde edilen yeni bilgiler, çoğu kadının HRT kullanımının risklerinin faydalardan daha fazla olacağını önermektedir. HRT'nin riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla konuşun.
Farklı tedaviler var mı?
Evet. Östrojen kremi, düşük dozlu antidepresanlar, soya ürünleri ve bazı bitki takviyeleri gibi ilaçlar bazı menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu seçenekleri doktorunuzla tartışın.
Fito estrojenler nedir?
Fito estrojenler bazı hububat, sebze, fasulye ve diğer baklagillerde ve bitkilerde bulunan bitki esaslı maddelerdir. Zayıf bir östrojen şekli gibi vücutta çalışabilirler. Araştırmacılar, fitoöstrojenin bazı menopoz belirtilerini hafifletmek için kullanılabileceğini araştırıyor. Ayrıca bu maddelerin neden olduğu yan etkileri inceliyorlar. Tofu, tempeh, soya meyvesi ve soya fıstığı gibi pek çok soya ürünü, fitoöstrojenler için iyi bir kaynaktır. Bazı çalışmalar, soya takviyelerinin menopozdan sonra kadınlarda sıcak basmalarını azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, sonuçlar tutarlı değildir. Menapoz belirtilerini tedavi etmek için fito östrojenleri içeren otların kullanılmasını önerecek yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Bu otlar ile yapılan haplar ve kremler için de geçerlidir. Buna ek olarak, bu ürünleri kullanma riskleri hakkında yeterli bilgi yoktur. Şifalı bitki ve takviyelerin bu ilaçların düzenlenmediği. Bazı şifalı bitki ve takviyeleri bazı ilaçlarla kombine edildiğinde zararlı olabilir. Belirtilerinizi hafifletmek için doğal veya bitkisel ürünler kullanmayı düşünüyorsanız, önce doktorunuzla konuşun.
Menopoz sırasında bazı gıdalar veya içeceklerden kaçınmalı mıyım?
Sıcak basmanız varsa, baharatlı veya sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınmak isteyebilirsiniz. Bunlar sıcak basmalarını tetikleyebilir. Alkol de sıcak basmalarını tetikleyebilir. Ayrıca kemik büyümesi ve kalsiyum emilimini de etkiler. Menopoz geçiren kadınlar alkolden kaçınmalı veya sınırlamalıdır.
Diyetime olan uyumum menapozu etkiler mi?
Aşağıdaki ipuçları uyku problemlerini azaltmanıza yardımcı olabilir:
Düzenli zamanlarda düzenli yemek yiyin.
Gece yemeklerinden ve ağır gece aperatiflerinden kaçının.
Kahve, çay, çikolata ve kola içeceklerinde bulunan kafeini sınırlayın. Kafein kan dolaşımında 6 saate kadar kalır ve uykuya müdahele edebilir.
Alkolden kaçının. Uykunuzu getirebilir, ancak REM ve non-REM uyku döngüsünü etkiler. Bu gece boyunca uyanmanıza neden olabilir.
Sıcak basmaları için yardım
- Termostat değerlerinizi düşürün. Serin bir odada uyumaya çalışın.
Katmanlar halinde giyinin, böylece çok sıcak olduğunda giysileri kaldırabilirsiniz.
- Sıcak basması başladığında soğuk su veya başka soğuk içecekler içebilirsiniz.
- Bol miktarda egzersiz yapın.
- Sıcak basmalarınızı tetikleyen şeyleri öğrenin ve bunlardan kaçın. -Baharatlı gıdalar, alkol, sıkı giyim ve sıcak nemli hava bazı yaygın tetikleyicilerdir.
Menopoz Tedavisi Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin
Komplikasyonlar
Menopoz, kemik sağlığını nasıl etkiler?
Bir kadının yaşı osteoporoz riskini arttırır. Menopoz geçtiğinde bir kadının riski daha da artar. Menopoz sırasında östrojen seviyeniz azaldığında, vücudunuzun değiştirebileceğinden daha fazla kemik kaybedersiniz. Bu, kemiklerin zayıflamasına ve kırılma olasılığının artmasına neden olur. Kemiklerinizi güçlü tutmak için diyetinize vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olacak miktarda kalsiyum ve D vitamini almak önemlidir. Doktorunuz yiyecek, içecek ve muhtemelen bir kalsiyum takviyesi yoluyla daha fazla kalsiyum almanın yollarını önerebilir. Ayrıca, vücudunuzun kalsiyum işlemesine yardımcı olması için bir D vitamini takviyesi almanız önerebilir. Doktorunuza günlük kalsiyum ve D vitamini miktarının sizin için hangisi doğru olduğunu sorunuz. Genel olarak, 30 ila 50 yaşlarındaki kadınların her gün 1,000 mg kalsiyumuna ihtiyacı vardır. 50 yaşın üzerindeki kadınların her gün 1.200 mg kalsiyumuna ihtiyacı vardır. Süt, yoğurt ve diğer süt gıdaları iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Soya fasulyesi, brokoli ve tofu da bulunur. 30-70 yaş arası kadınlar genellikle her gün en az 600 uluslararası birime (IU) ihtiyaç duyar. 70 yaşın üzerindeki kadınların her gün en az 800 IU vitamin D'ye ihtiyacı vardır. Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar, D vitamini için iyi bir kaynaktır.
Menopoz kalp sağlığını nasıl etkiler?
Kadınların menopozdan sonra kalp rahatsızlığı gelişme olasılığı daha yüksektir. Kadınların yaşlandıkça daha yaygın olan diğer sağlık sorunlarının yanı sıra, östrojen düzeylerinin düşük olmasının nedeni de olabilir. Bunlara kilo alma, daha az aktif olma, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı geliştirme dahildir. Sağlıklı, besleyici zengin gıdaları yiyerek, aktif kalarak ve uygun ağırlığı koruyarak bu sağlık sorunları riskinizi azaltabilirsiniz.
Menopoz kanımdaki demir seviyelerini nasıl etkiler?
Menopoz döneminde muzdarip olmanız durumunda, özellikle düşük kanamalarınız ya da dönemler arasında olmanız durumunda, düşük bir demir seviyesi riskine hala sahipsiniz demektir. Bu ise, anemiye yol açabilir. Günde en az 3 porsiyon demir bakımından zengin gıdalar yemek, diyetinize yeterli miktarda demir almanıza yardımcı olacaktır. İyi demir kaynakları arasında ıspanak, fasülye ve et bulunur. Doktorunuz ayrıca bir demir takviyesi almanızı önerebilir.