Sağlık
Mide Ekşimesi 21.03.2017

Mide Ekşimesi Nedir?

İsmine rağmen, mide ekşimesi kalbi etkilemez. Mide yanması alt göğüste yanma hissi, boğazda ve ağızda ekşi veya acı bir tada sahiptir. Genellikle ağır bir öğün tükettikten sonra veya yatarken yinelenir. Bu hissiyat birkaç dakika veya birkaç saat sürebilir.

Mide Ekşimesi Sebepleri

Mide ekşimesi neden olur?

Yemek yediğinizde, yemek, ağızdan, yemek borusu adı verilen bir tüpe (çoğu insanda yaklaşık 10 inç uzunluğunda) geçer. Mideye girmek için, yemek  borusu ile karın arasındaki bir açıklıktan geçmelidir. Bu açılım, yiyeceklerin mideye geçmesine izin vermek için bir kapı gibi davranır. Genellikle, bu açılış, gıda geçerken kapanır. Ancak eğer bu tamamen kapanmazsa, karnınızdaki asit, açılıştan yemek borunuza girebilir. Buna reflü denir. Mide asidi yemek borusunu tahriş edebilir ve mide ekşimesi oluşturabilir.

Hiatal herni ( toplumda çok sık görülen ve semptomatik olduğunda gastroözofajiyal reflüye neden olan bir patolojidir) de mide yanmasına neden olabilir. Hiatal herni, midenin bir kısmının diyaframdan (mideyle göğüs arasındaki kas duvarı) ve göğsün içine itildiği bir durumdur. Bazen bu mide yanmasına neden olur.

Birçok şey  mide ekşimesine sebep olabilir.  Mide ekşimesi, aşırı yemek tüketiminden sonra,  yatarken veya yere yatarken bu ağrıyı hissetmeniz çok yaygın olan bir durumdur. Gebelik, stres ve bazı yiyecekler de mide ekşimesini daha da kötüleştirebilir.

Mide ekşimesini daha da kötüleştirebilecek şeyler;

- Sigara içilmesi

- Kahve (normal ve kafeinsiz) ve kafein içeren diğer içecekler

- Alkol

- Karbonatlı içecekler

- Turunçgiller

- Domates ürünleri

- Çikolata, nane

- Yağlı gıdalar veya baharatlı gıdalar (pizza, biber ve köri gibi)

- Soğanlar

- Yemekten sonra yatmak

- Fazla kilolu veya obez olmak

- Aspirin veya ibuprofen

- Bazı ilaçlar (yüksek tansiyon için sakinleştiriciler ve bazı ilaçlar gibi)

Mide Ekşimesi Tedavisi

Daha iyi hissetmek için ne yapabilirim?

Yaşam biçiminizde bazı değişiklikler yaparak mide ekşimesini önleyebilirsiniz.

Mide ekşimesi önlemede ipuçları;

- Yatağınızın yüksekliğini biraz arttırabilirsiniz

- Yatarsanız, bir sandalyede yatmayı deneyin.

- Eğer alkol tüketiyorsanız, bırakın.

- Fazla kiloluysanız kilo vermelisiniz.

- Aşırı yemek tüketmeyin.

- Yüksek proteinli, az yağlı yemek yiyin.

- Sıkı kıyafetler ve sıkı kemerlerden kaçının.

- Gıdalar ve mide ekşimesine sebep olan diğer şeylerden kaçının.

Belirtilerim kötüleşirse ne olacak?

Yaşam tarzında değişiklikler ve antasitler semptomlarınıza yardımcı olmazsa, doktorunuzla konuşun. Doktorunuz size reçeteli ilaç almayı veya bazı testler için zamanlamanızı düzenli tutmanızı isteyebilir. Testler ülseri kontrol etmek için röntgen ışınları, yemek borusunda asit kontrolü için bir pH testi veya diğer koşulları kontrol etmek için bir endoskopi içerebilir. Bir endoskopi sırasında, doktorunuz özofagusunuzun altına yerleştirilen uzun, ince bir tüp vasıtasıyla mideye bakar. Doktorunuz ülsere neden olabilecek bakteri olan H. pylori'yi de kontrol edebilir.

Mide yanması için kullanılan ilaçlar Nelerdir?

Mide yanmalarını tedavi etmek için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Antasitler, karnınızdaki asidi nötralize eder. Çoğu insana, reçetesiz alabileceğiniz antasitler (tezgah üstü ilaçlar ) hızlı ve kısa vadeli bir rahatlama sağlar. Bununla birlikte, antasitleri çok fazla kullanırsanız, ishal veya kabızlık oluşturabilir. Hem magnezyum hidroksit hem de alüminyum hidroksit içeren antasitleri tüketebilirsiniz. (Biri kabızlığa, diğeri ishale neden olur, böylece birbirlerine karşı koyar.) Bazı antiasitler ; Maalox, Mylanta ve Riopan'dır. Pakette verilen talimatları izleyerek tüketebilirsiniz. Asit reflüyü azaltır. İlacın sizin için doğru olanı bulmak için doktorunuzla konuşun.

Mide Yanması Komplikasyonları

Mide ekşimesi ciddi olabilir mi?

Eğer sadece mide ekşimesi  varsa, muhtemelen ciddi değildir. Bununla birlikte, mide ekşimesi sık sık yaşıyorsanız, özofajite (özofagusun iltihaplı bir astarı) yol açabilir. Özofajit şiddetliyse, özofagusunuz daralabilir ve kanama ya da yutma sorununuz olabilir. Ara sıra mide ekşimesi olmaktan çok, asit reflü hastalığının, gastroözofageal reflü hastalığının (GÖRH), iltihaplı bir mide astarının (gastrit), hiatal herninin veya peptik ülserin semptomu olabilir.

Mide ekşimesi kalp krizi ile ilişkili mi?

Hayır. Ancak bazen göğüste ağrı gerçekten kalp hastalığının bir işareti olduğunda mide ekşimesi ile karıştırılabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, doktorunuza mutlaka danışın.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:

- Yutma sırasında sorun yaşıyorsunuz ya da ağrınız varsa.

- Kan kusuyorsanız.

- Nefesiniz kesiliyorsa.

- Boynunuza ve omuza giren ağrılarınız varsa.

- Göğsünüzde ağrı olduğunda ter atıyorsanız.

- Mide ekşimesi sık sık (haftada 3 defadan fazla) varsa

Benzer Yazılar