Mol Gebeliğin Nedenleri ve Tedavileri
Mol gebelik keşfi, bazı kadınlar için, özellikle de uzun süre düşünmeye çalışıyorlarsa, acı verebilir. Mol gebelik riski yüksek iseniz, talihsiz durumun ayrıntılarını, sebebinin ve bunun gerektirdiği bazı risklerin bilinmesi önemlidir.
Mol Gebelik Nedir?
Mol gebelik, uterusta anormal bir doku büyümesinin meydana geldiği, fetusun gelişmesinin engellendiği ve gebeliğin sonlandırıldığı bir durumdur. Bununla birlikte, bu dokunun büyümesi genellikle hamilelik ile aynı semptomları tetikleyecektir, bu nedenle kadınlar genellikle hamileliklerinin bu durumla teşhis edilmeden önce normal şekilde ilerlediğini hissederler.
Temel olarak, plasentayı oluşturmak için normalde kullanılacak olan doku ve kaynaklar anormal dokuya sahip onlarca üzüm gibi keseler oluşturur. Bu durumun daha resmi adı, bir hidatidiform köstebektir. Bu kanserli olmayan, iyi huylu bir tümördür, ancak gebeliğin tamamlanmasını önleyecektir. Neyse ki, mol gebelik geçirmek gelecekteki gebelikleri önlemez ve ikinci mol gebelik yaşama riski % 3'ün altındadır.
Mol Gebelik Nedenleri
Gebelikte yaşanan bu ciddi sorun, yaklaşık 1.500 kadından birini etkilemektedir ve tam veya kısmi mol gebelik olmak üzere iki farklı formda bulunmaktadır.
Tam Mol Gebelik
Bu durum tek bir sperm tek bir yumurtayı döllediğinde ortaya çıkar ancak bu yumurta genetik bilgi içermez. Sonuç olarak, anormal bir doku gelişmekte olan bir fetüs yerine büyür, rahim doldurulur ve annenin sağlığını tehdit eder, rahimde fetüs oluşmaz.
Kısmi Mol Gebelik
Bu tür gebelik, iki spermin tek bir yumurtayı gübrelemesi anlamına gelir; kadın kromozomlarının kapanmasına veya erkek kromozomlarının iki katına çıkmasına neden olur ve 46 yerine 69 kromozoma sahip bir fetusa neden olur. Plasenta gelişmeye başlar, Fakat bir fetüs oluşmaz ve plasenta da molar büyüme olur.
Mol Gebelik Belirtileri
Mol gebeliğin en yaygın semptomları arasında vajinal kanama, hipertansiyon, uterusun hızlı büyümesi ve yumurtalıkların genişlemesi bulunur.
Hipertansiyon - Bu tür gebeliklerde bir sorunun belirgin belirtilerinden biri, tipik olarak birinci ve ikinci trimesterde tansiyonun yükselmesidir.
Vajinal kanama - Genellikle, mol gebelik yaşadığınızın ilk işaretidir; Hamileyken herhangi bir vajinal kanama ciddiye alınmalıdır. Kanama veya lekelenme meydana gelirse bir doktora görünün.
Yumurtalıkların Büyümesi - Bir molar gebelik sırasında kandaki hCG seviyesinin artması nedeniyle yumurtalıkların büyümesine neden olabilir.
Uterus Büyümesi - Uterusta büyüyen anormal doku miktarı oldukça büyük olabilir, bu da uterusta normal bir hamilelikte olduğundan daha hızlı bir artışa neden olur.
Mol Gebelik Tanısı
İnsan koryonik Gonadotropin (hCG) düzeylerini belirlemek için doktorun pelvik ultrason ve kan testi gibi mol gebeliği saptamasının birkaç yolu vardır.
Pelvik ultrason
Bir ultrasonografi uterustaki anormal dokunun büyümesini gösterebilmelidir; bu da bu tip gebeliğin açık bir göstergesidir. Bazı durumlarda ultrason belirsizlik gösterebilir, ancak bu bir mol gebeliğin belirlenmesinde en güvenilir araç olarak düşünülür.
Kan testi
Herhangi bir düzenli gebelikte olduğu gibi doktorunuz tarafından kan testi uygulanır ve bu da büyük olasılıkla hCG'nin (insan koryonik gonadotropin) varlığını gösterecektir. Bununla birlikte, bir molar gebelikte, hCG seviyesi olağandışı yüksek olacaktır. Bununla birlikte, bir kadının vücudunun düşük bir hCG seviyesi üreteceği bazı durumlarda vardır, bu durumda moral gebelikten kaynaklanan yükselme normal seviyelere getirecektir. Çoğu durumda, diğer belirtiler kendiliğinden ortaya çıkar ve ultrasona ve nihai teşhislere neden olur.
Mol Gebelik Riskleri
Mol gebelik riski öncelikle gestasyonel trofoblastik hastalık ve koryokarsinoma içerir.
Gebelikte Trofoblastik Hastalık
Bu gebelik tipindeki aşırı dokudan herhangi biri, aşağıda özetlenen tedavilerden birini takiben uterusta kalırsa, gestasyonel trofoblastik hastalık olarak adlandırılır. Bu uterusta büyümeye devam edecek ve annenin komplikasyonlarına neden olan dokudur.
Koryokarsinom
Nadiren gestasyonel trofoblastik bir hastalıkta anormal doku büyümesi kanserli olurken, genellikle iyi huylu ve kanserli olmayan bir büyüme olarak düşünülür. Bu, çare bulmak için bir çeşit kanser tedavisi gerektirecektir; bu risk çok ciddiye alınmalıdır.
Mol Gebelik Tedavileri
Mol gebelik için en yaygın tedaviler medikal tedavi, dilatasyon ve emme boşaltımı, dilatasyon ve küretaj veya bir histerektomidir.
Sağlık Yönetimi
Bu tip gebeliği tedavi etmenin bir yaklaşımı, medikal tedavi olarak bilinir; rahim, belirli ilaçların kullanımı yoluyla kontrendike neden olur. Bu noktada, vücut kendiliğinden aşırı, anormal hücrelerden kurtulacaktır. Bu, ahlaki bir hamilelik tedavisinde en güvenli yaklaşım olarak kabul edilir, çünkü invaziv değildir.
Genişletme ve Emişli Tahliye
Bu prosedürde, serviks genişler ve fazla dokuyu emmek için rahim içine küçük bir tüp yerleştirilir. Bu nispeten basit ve zararsız bir işlemdir, ancak geride bazı dokular bırakılarak potansiyel olarak gestasyonel trofoblastik hastalıklara yol açma riski vardır.
Dilatasyon ve Kürtaj
Yukarıda açıklanan tedaviye benzer şekilde, dilatasyon ve kür rezeksiyonu, dokuların bir kısmını uterus duvarından koparmak ve ardından çıkarmaktır. Bu prosedür genellikle emme boşaltma ile birlikte yapılmalıdır.
Histerektomi
Nadir durumlarda, mol gebelik yaşayan bir kadın için en iyi seçim, rahimlerini tamamen çıkarmaktır. Histerektomiyi takiben, artık bir çocuğu tasavvur edemezsiniz, ancak bazı kanser türleri için riskinizi de düşüreceksiniz, bu durumu doktorunuzla iyice konuşmanız gereken daha riskli, invaziv bir prosedürdür.