Obezite Nedir?
Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması, tip 2 diyabet veya kalp rahatsızlığı gibi kilo ile ilişkili sağlık problemlerinden kaçınmanın en iyi yollarından biridir.
Peki sağlıklı vücut ağırlığı tam olarak nedir?
Vücut kitle indeksi veya VKİ olarak adlandırılan, boy ve kilonuza dayalı bir ölçüm, kilo cinsinden ağırlığınızdan daha iyi bir sağlık riski ölçütü olarak düşünülür. Aslında, "fazla kilolu" ve "obezite" tıbbi terimleri BMI değerlerine dayanır. 25 ile 30 arasında bir VKİ aşırı kilolu olarak tanımlanır ve 30 veya daha fazla BMI, obez olarak kabul edilir. VKİ ne kadar yüksekse, kilo ile ilişkili bir hastalık geliştirme riskiniz o kadar yüksektir.
Kilolu muyum ? Obez miyim ?
Obezite için risk faktörleri var mı?
Obeziteye yol açan başlıca risk faktörü aşırı miktarda yemek yeme veya vücudunuzun yaktığı oranlardan daha fazla kalori tüketmesidir. Kalori, yediğiniz yiyecekte enerji miktarıdır. Bazı gıdaların diğerlerinden daha fazla kalorisi vardır. Örneğin, yağ ve şeker yüksek yiyecekler de kalori olarak yüksektir. Vücudunuzun kullandığı miktardan daha fazla kalori tüketirseniz ekstra kalori vücut yağı olarak depolanır.
Obeziteye katkıda bulunan diğer risk faktörleri şunları içerir:
- Yaş
- Fiziksel olarak pasif olmak
- Genetik (obezite aileden gelebilir)
- Zayıf uyku alışkanlıkları
- Gebelik
- Sigarayı bırakma
- Sağlıklı bir vücut ağırlığı veya kilo vermeyi zorlaştıran bazı tıbbi durumlar ve ilaçlar vardır.
Aşağıda sıralanan koşullardan veya ilaçlardan herhangi birine sahip olduğunuzu veya bu etkileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuza danışmayı unutmayın. Bazı durumlarda, tıbbi durumunuz için özel tedaviler veya ilaçlarda bir değişiklik, kilonuzu yönetme çabalarınızda fark yaratabilir.
Kilo Vermeyi Zorlaştıracak Bazı Tıbbi Durumlar
- Şart
- Hormonal bozukluklar
- Polikistik over sendromu
- Cushing hastalığı
- Diyabet
- Hipotiroidizm
- Kardiyovasküler rahatsızlıklar
- Konjestif kalp yetmezliği
- İdiyopatik hipertrofik kardiyomiyopati
- Kalp kapak hastalıkları
- Uyku bozuklukları
- Obstrüktif uyku apnesi
- Üst hava yolu direnci sendromu
- Yeme bozukluğu
- Bulimia