Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte etrafa yükselen bol öksürüklü nidalar, bize sadece kışın değil öksürük mevsiminin de geldiğini işaret ediyor. Kış mevsiminde, hava değişimlerinde, iklim değişliklerinde ya da bazen kirli ve dumanlı havalarda öksürük ortaya çıkmazsa kendimizi eksik hisseder olduk. Diyeceğimiz o ki öksürük bu, gelir ve geçer. Eğer mevsim geçişlerinden kaynaklan kuru öksürüğünüz varsa bazı doğal reçeteler derdinize derman olabilir. Ancak tabi öncesinde bu öksürüğün neden kaynaklandığını öğrenmek için elbette doktorunuza görünün. Baktınız ki ciddi bir sağlık sorununa işaret etmiyor o halde işimiz kolay; bazı öksürük reçeteleri ile günlük hayatınızı etkileyen bu iç gıcıklayıcı durumdan kurtulabilirsiniz. Öksürüğe ne iyi gelir sorusunun lezzetli yanıtları için sizi birkaç alt satıra buyur edelim.
Su
Zaten su içmenin konuya dahil olmadığı bir hastalık yok neredeyse. Su içmek her zaman her koşulda faydalı. Peki öksürük ile suyun ne bağlantısı var? Aslında çok basit. Öksürük, büyük ölçüde burnunuzdaki geniz akıntısından kaynaklanır. Bu geniz akıntısı da öksürme refleksi geliştirir. Su içerek bu geniz akıntısının boğazınızı gıdıklamasını durdurabilirsiniz. Böylelikle kuru öksürüğün vermiş olduğu boğaz tahrişi de ortadan kalkacaktır. Bir anlamda boğazınızı nem tutmuş oluyorsunuz su içerek. Bu öksürüğü kesmenin ilk ve belki de en önemli adımlarından.
Bal
Buna şaşırmadığınızı biliyoruz zira bal demek öksürük demek, öksürük demek bal demek bir anlamda. Bitki çaylarınızın içine balı katıp içebileceğiniz gibi, ılık suyun içine karıştırıp da içebilirsiniz. O da olmadı direkt de yiyebilirsiniz. Ancak içeriğindeki doğal şeker boğazınızda tahriş varsa azıcık yakabilir. Ancak işin sonunda öksürüğünüze iyi gelecek ve boğazınızı yumuşatacaktır.
Mesir macunu
İşte sanırız sizi bu noktada yakaladık. Mesir macunu genelde kuvvet macunu olarak bilinir; kişiyi zinde tutar. Ancak başka bir özelliği de boğazınıza iyi gelmesi. İçeriğindeki 30’dan fazla baharatla boğazınızı yumuşatır. Yapışkan bir yapıda olduğu için alıp çiğnemeniz zor olabilir; dişlerinize yapışabilir. Bunun için de pratik bir önerimiz var. Mesir macunundan bir parça alıp damağınıza yapıştırın ve sonra bitki çayınızı yudumlamaya devam edin. Mesir macununun içindeki mucize baharatlar hem ağzınıza hoş bir tat verecektir hem de boğazınızı yumuşatacaktır.
Sıcak duş
Soğuk duş yapmak vücudumuzu zinde tutar, hatta saçlarımızın son durulama suyunu soğuk yaparsak çok daha parlamalarını ve sağlıklı görünmelerini sağlarız. Ancak konu öksürükse o vana sıcak kısma gelmeli. Sıcak duş, hem soğuk algınlığı hem de alerjilerden kaynaklanan öksürükte etkili olabilir.
Karabiber ve süt karışımı
Öksürüğünüzü yumuşatmak için şahane ikili; süt ve karabiber. Sütün içine bal karıştırmak faydalı olacaktır bunun içerisine az miktar da karabiber atmak yararlı olabilir tabi alerjiniz yoksa. Karabiber ve süt karışımı boğazınızın yumuşaması ve öksürüğünüzün iyileşmesi için doğan bir reçetedir.
Ayva yaprağı çayı
Daha önce ayva yaprağı çayı duymuş muydunuz? Tok tutma özelliği ile biline ayva, sadece meyve olarak değil yaprakları da oldukça gündemde. Ayva yaprağı çayı ile öksürüğünüze meydan okuyabilirsiniz. Çayları dilerseniz kurutup demleyin ya da sıcak suyun içinde bekletin.
Toz zencefilli karışım
Zencefil son yıllarda yıldızı parlayan gıdalardan. Özellikle de zencefil tozu. Öksürüğe iyi gelen bir diğer karışım da toz zencefil, karanfil, bal ve limonun karıştırılıp çay şeklinde içilmesi. Bu çaylara balın karıştırılmasının bir diğer sebebi sadece boğazınızı yumuşatmakla kalmaması beraberinde bağışıklık sisteminizi de güçlendirmesi. Grip olmasanız bile kuru öksürük sizi yoracaktır, bal ile hem enerji kazanırsınız hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş olursunuz.
Zerdeçal
Zerdeçal artık bir baharat olarak değil tıbbı destek amaçlı olarak eczanelerde bile var. Zerdeçal hapları ile zerdaçalın etkilerini yükseltmek mümkün. Zerdeçal, vücuttaki iltihapların gelişimini, kötü huylu hücrelerin oluşmasını engelliyor. Öyle ki kanser hastalarında bile öneriliyor. Taze olarak yemeklerde kullanabileceğiniz gibi çaylarını da tüketebilirsiniz. Burada önemli olan miktarı. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamak gerekir. 2 bardaktan fazlası önerilmez.
Nem düzeyini iyi ayarlayın
Nem, öksürüğün ana beslenme kanallarından. Evdeki kuru hava, öksürüğünüzün baş nedeni. Bunun için evin nem seviyesini ayarlayın ve aşırı sıcak ortamlardan uzak durun. Kalorifer peteğinizin üzerine ya da yakınlarına koyacağınız bir kap su, evinizin dem dengesine olumlu etki edebilir.
Hatmi kökü
Hatmi kökünü çay olarak tüketebilirsiniz. Kurutulmuş hatmi köküne sıcak su ekleyin ve taze taze için. Öksürükten kaynaklanan tahrişe iyi gelecektir ancak mide probleminiz varsa dikkat etmenizde yarar var. Hatmi kökü öksürük ve boğaz ağrıları tedavisine kullanılan doğal bir reçetedir.
Gargara
Büyüklerimizin vazgeçilmez yöntemlerinden biri, yüzyıl ne olursa olsun değişmeyecek gibi duruyor; gargara. Boğaz tahrişine iyi gelen, öksürüğü tedavi edebilen bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Yarım çay kaşığı tuzu eriyene kadar bir bardak ılık suya karıştırın. Gargaradan önce tuzun suda çözüldüğüne emin olun. Sonra hafifçe soğumasını bekleyin ve gargara yapın. Gargara, öksürüğünüze ve boğaz kaşıntınıza iyi gelecektir.