Sağlık
Ön Çapraz Bağlar 30.01.2017

Ön Çapraz Bağ Zedelenmesi Nedir?

ACL ön çapraz bağ için kullanılan isimdir . Dizinizde 1/4 ligament bulunur. Diğer diz ligamanları PCL (posterior çapraz bağ), MCL (medial kollateral bağ) ve LCL (lateral kollateral bağ) şeklindedir. ACL, diz kapağının (patella) arkasında bulunur. Dönerken dizi stabilize eder. ACL ve PCL, uyluk kemiğinizi (femur) bağırsak kemiğine (tibia) bağlar.

Yırtık  ön çapraz bağlar , yaygın bir diz yaralanmasıdır. Ortalama olarak, kadınlar Ön çapraz bağ yaralanmaları açısından erkeklerden 2-8 kat daha fazla risk altındadır. Gençler de artan bir oranda çapraz bağ yaralanmaları yaşıyorlar.  Çapraz bağ yaralanmalarındaki artış aynı zamanda farkındalık ve ileri testlerden kaynaklanmaktadır.

Ön Çapraz Bağ (ACL) Zedelenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Bir ACL zedelenmesinin birincil işareti acı hissi ve kopma hissiyatıdır. Bu genellikle ağrı ve şişme ile kombine edilir. Kemiklerinizin veya diz kapağınızda ağrı duyguları yaşayabilirsiniz. Diğer  bacağınıza ağırlık yükleyemezsiniz.

Ön Çapraz Bağ Zedelenmesi Neden Olur?

Ön çapraz bağ  yaralanmaları sıklıkla spor yapılan veya aktif ortamlarda meydana gelir. Bunlar genellikle doğrudan temas yerine temas olmadan gerçekleşir. Yaralanmaya aşağıdakiler gibi çeşitli şeyler sebep olabilir:

- Hareket ediyorsanız

- Atlama veya dönüş gibi ani bir hareket ederseniz

- Diz eklemini aşırı gerginleştirirseniz.

- Biri dizine çarptığında, bacağının geri kalanından uzaklaşmasına neden olur.

- Kayak veya futbol oynamak ve bir tramplende atlamak gibi şeyler yaparkende bunlar  olabilir.

Ön çapraz bağlarınızı zedelediğinizde, kısmi veya tam yırtık oluşabilir. Diğer yaralanmalar aynı anda meydana gelebilir. Bunlara yırtık diz ligamanları (öncelikle MCL, diz stabilitesini veren ligaman), yırtık menisküs (diz yastığı) veya kemik çürükleri dahildir.

Ön Çapraz Bağ Yaralanması Nasıl Teşhis Edilir?

Eğer yaraladığınızı düşünüyorsanız, tıbbi yardım isteyin. Doktorunuz, hareketi ve yaralanma boyutunu kontrol etmek için diz muayenesi yapacaktır. Bir MR (manyetik rezonans görüntüleme) yaralanmayı doğrulayabilir.

Çapraz Bağ Yaralanmaları Önlenebilir mi?

Çapraz bağ yırtılması gibi yaralanmaları önlemenin ilk  akla gelen yolu belirli bir eğitim rutini izlemektir. Yaralanmayı Önleme, Performansı Geliştirme (PEP) programları bu amaç için daha yaygın hale gelmiştir. Bunlar, diz stabilizasyonu üzerine odaklanan germe, güçlendirme ve çeviklik egzersizlerini birleştirir. ABD Futbolu gibi organizasyonlar  olumlu sonuçlar ve daha az yaralanma yaşarlar.

Bir diz desteğinin kullanılması çapraz bağ yaralanmalarını önlediğine dair açık bir kanıt bulunmamaktadır. Ayrıca bir diz desteğinin, tedavide veya fizik tedavide daha fazla yardımcı olduğunun da kanıtı yoktur.

Ön Çapraz Bağ Zedelenmesi Nasıl Tedavi Edilir ?

Doktorunuz, bir tedavi planına karar vermek için birkaç faktöre ağırlık verecektir. Bunlara yaralanma şiddeti, yaş, fiziksel durum, tıbbi geçmiş ve diğer yaralanmalar veya hastalıklar dahildir.

Genç, aktif ve sağlıklı insanlar genellikle ameliyat olur. Birinci basamak doktorunuz  bir ortopedik cerraha başvuracaktır. Ameliyatta, Ön çapraz bağlarınızı doku ile onaracaklardır. Bu, hamstringinizden veya küçük patellar (diz) tendonunuzdan gelebilir. Ayrıca bir bağışçıdan temin edebilirler. En iyi sonuç için yaralanmadan hemen sonra 5 ay içinde ameliyat yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında, dizinizdeki ve bacağınızdaki gücün yeniden yapılandırılması için yoğun fizik tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Aktif veya sağlıklı olmayan insanlar için bir başka tedavi seçeneği terapidir. Bu, daha az yoğun ve invaziv bir işlemdir. Terapi programları 10 ila 32 hafta arasında değişebilir. Hedef, hareketi ve gücü arttırmak ve bağın doğal olarak iyileşmesine izin vermektir.

Çapraz bağ  yaralanması olan kişilerin zamanla osteoartrit veya dejeneratif artrit geliştireceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bu tip sonuçlarda, yaralanmanın nasıl tedavi edildiğine bakmaksızın gelişebilir.

Benzer Yazılar