Prostat Bezi Nedir?
Prostat bezi erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Prostat, boşalma sırasında sperm ve diğer sıvılarla karışan sıvı üretir. Normal bir prostat ceviz büyüklüğündedir.
Prostat Kanseri Nedir?
Prostat kanseri, anormal hücrelerin prostat bezinde büyüdüğü zamandır. Prostat kanseri erkeklerde kanserin en sık görülen tiplerinden biridir. Çoğu prostat kanseri türü yavaş büyür, ancak bazı tipler agresif olabilir. Bu, kanserin hızla büyüyüp ve vücudun diğer bölgelerine yayılabileceği anlamına gelir. Kanser yayılırken doktor kanserlerin "metastasize edildiğini" söylüyor.
Prostat Kanseri Belirtileri
Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Prostat kanseri, özellikle erken evrelerinde genellikle herhangi bir belirti göstermez. Kanser arttıkça belirtilerin görülme olasılığı daha yüksektir.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuza bildirin:
- İdrara çıkma zorluğu
- İdrar akışı
- İdrar geçişinden sonra acı çekmek
- Özellikle geceleri, sık sık idrara çıkma ihtiyacı
- İdrar yaparken ağrı
- İdrar veya sperm içindeki kan
- Bir ereksiyonun başlatılması veya sürdürülmesi zorluğu
- Sırt üstü, kalçalar, pelvis ve üst uyluklarda ağrı veya sertlik
- İstenmeyen kilo verme ve / veya iştah kaybı
Prostat Kanseri Sebepleri
Prostat Kanserinin Nedeni Nedir?
Doktorlar prostat kanseri nedenlerinin tam olarak ne olduğunu bilmezler, ama prostat kanseri riskinin nedenlerinin neler olduğu bilinir.
Prostat Kanseri İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Prostat Kanseri İçin Risk Faktörleri Şunları İçerir:
İleri yaş: her yaştan erkek prostat kanseri olmasına rağmen, 65 yaşından daha yaşlı erkeklerde daha sık görülür. 65 yaşından büyük erkeklerde prostat kanserlerinin % 65'inden fazlası teşhis konur.
Irk: Bilinmeyen nedenlerle, Afrikalı-Amerikalı erkeklerin% 60'ı Kafkasya'lı erkeklerinkinden% 60 daha fazla prostat kanseri olma riski mevcuttur.
Aile öyküsü: Prostat kanseri olan bir baba veya erkek kardeş sahibi erkekler prostat kanseri geliştirme riski taşırlar.
Obezite: Prostat kanseri tanısı Obez erkeklerde gelişmiş ya da agresif kanser olasılığı daha yüksektir.
Prostat Kanseri Teşhisi
Prostat Kanseri Taraması Nedir?
Prostat kanseri taraması, doktorunuzun belirtiler göstermeden önce prostat kanseri aramasında kullandığı bir testtir.
Prostat Kanseri Açısından Taranmalı Mıyım?
ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF) ve Amerikan Aile Hekimleri Akademisi (AAFP) yaşı ne olursa olsun, bütün erkekler için rutin prostat kanseri taraması tavsiye edilir.
Hangi Prostat Tarama Testleri Mevcuttur?
Prostat tarama testleri şunları içerir:
Prostat kanseri taramasını seçerseniz, çoğu doktor, tarama testinizin her ikisine de sahip olmanızı önerir. Bu testlerin sadece doktorunuzun prostatınızın sağlıklı olup olmadığını belirlemesine yardımcı olduğunu unutmamak önemlidir. Anormal tarama testi sonucu kanser olduğunuz anlamına gelmez.
- Dijital rektal muayene (DRE): Bir DRE sırasında, doktorunuz prostat bezinizi hissetmek için rektumunuza birkaç inç eldivenle yağlanan parmağını koyacaktır. Normal bir prostat sert hissettirir. Prostatta sert lekeler varsa, doktorunuz prostat kanseri olup olmadığını kontrol etmek için ek testler önerebilir.
- Prostat spesifik antijen (PSA) testi: PSA testi, kanınızdaki PSA seviyesini ölçen bir kan testidir. PSA prostat tarafından üretilen bir maddedir. Prostat kanseri olan erkeklerin kanında PSA seviyesi yüksek olabilir. Bununla birlikte, PSA düzeyi, enfeksiyon veya prostat büyümesi gibi daha az ciddi nedenlerden dolayı yüksek olabilir. USPSTF ve AAFP, prostat kanseri için rutin PSA tabanlı taramaya karşı önerir.
Tarama Testi Sonuçlarım Normal Değilse Ne Olur?
Tarama testi sonuçlarınız normal değilse, doktorunuz gerçekten kanser olup olmadığınızı belirlemek için başka testler önerebilir. Bu testler aşağıdakileri içerebilir:
Ultrason: Transrektal ultrasonografi, doktorunuza prostatınızın bir görüntüsünü sunar. Test sırasında, doktorunuz rektumunuza küçük bir prob takacaktır. Bu sonda, prostat bezinden sıçrama ses dalgaları gönderir (ultrason denir). Bir bilgisayar, prostatınızın bir görüntüsü oluşturmak için ses dalgalarını kullanır.
Biyopsi: Transrektal biyopsi, doktorunuz kanser hücrelerini kontrol etmek için prostatınızdan çok küçük bir parça çıkardığında oluşur. Biyopsi, prostat kanseri teşhisinin % 100 kesin yoludur. Biyopsi sırasında, doktorunuz rektumunuzdan prostatınıza bir iğne ekleyecektir. İğne, prostattan doku toplar. Doktorunuz prostatınızın çeşitli bölgelerinden doku örnekleri alabilir.
Ya Biyopsim Normal Çıkarsa ?
Biyopsiniz normalse prostat kanseriniz yoktur. Belirtilerinize veya yüksek PSA düzeyinize başka bir durumun neden olup olmayacağı konusunda doktorunuzla konuşun. Doktorunuza ne sıklıkla muayene yaptırmanız gerektiğini sorun.
Ya Biyopsi Kanser Açısından Olumluysa Ne Olur?
Biyopsi sonuçlarınız kanser için pozitifse, bir sonraki adım doktorunuzun kanseri derecelendirmesidir.
Not verme, kanserin ne kadar agresif (hızlı büyüyen) olduğunu size anlatır. Yüksek nota sahip olan kanserler düşük dereceli kanserlere göre daha fazla büyür ve yayılır. Ortak bir sınıflandırma sistemi, Gleason skoru olarak adlandırılır. Gleason skorları 2 (agresif değil) ila 10 (çok agresif) arasında değişmektedir.
Evreleme, kanserin ne kadar ileri olduğu ya da ne kadar yayılmış olduğunu size anlatır. Evreyi belirlemek için doktorunuz ultrason, kemik taraması, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi görüntüleme testleri sipariş edebilir. Aşama I veya II, kanserin erken yakalandığını ve prostatın dışına yayılmadığı anlamına gelir. Evre III ve IV, kanserin yakındaki dokulara veya organlara veya diğer vücut bölümlerine yayılmış olduğu anlamına gelir.
PSA Testi Nedir?
PSA testi, kan dolaşımınızdaki prostata özgü antijen (PSA) seviyesini ölçen bir kan testidir. PSA, prostat bezi tarafından üretilen bir maddedir. Kanda genellikle az miktarda PSA bulunur. Ancak kanser hücreleri normal hücrelere göre daha fazla PSA ürettiği için, prostat kanseri olan erkeklerin kanında daha yüksek bir PSA seviyesi olabilir. PSA düzeyi, enfeksiyon veya prostat büyümesi gibi daha az ciddi nedenlerden dolayı yüksek olabilir.
PSA Testinin Avantajları Nelerdir?
PSA testinin asıl amacı erken prostat kanseri bulmaktır. Hızla büyüyen (agresif) tümörler bulunan insanlar için erken teşhis çok yararlı olabilir (kanser tespit edildiğinde prostatın dışına yayılmazsa). Kanser tedavisi genellikle daha kolaydır ve erken tespit edilirse, iyileştirme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, prostat kanseri olan erkeklerin çoğunda, erkenden bulunmanın yararlanabileceği hızlı büyüyen, agresif bir prostat kanseri formu yoktur.
Prostat Kanseri Taramasının Olumsuz Yönleri Nelerdir?
Prostat kanseri olan erkeklerin çoğunda yavaş ilerleyen bir kanser türüdür. Bu, muhtemelen semptomların bulunmadığı ve tedaviye hiç ihtiyacı olmayabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, tarama yoluyla kanseri olduğunu öğrenen erkeklerin % 90'ı tedaviyi almaya devam eder. Çoğu, idrar kaçırma ve sertleşme bozukluğu gibi tedavinin uzun vadeli yan etkilerini deneyimleyebilir veya ciddi komplikasyonlara sahip olabilirsiniz. Ameliyat geçiren her 1.000 kişiden 5 kişi cerrahi komplikasyonlardan dolayı ölebilir.
Buna ek olarak, PSA test sonuçları her zaman doğru değildir. Araştırmalar, PSA test sonuçlarının% 80'inin sahte pozitif olduğunu ortaya koymaktadır. Bu, PSA testi sonucunun kanser olabileceğini düşündüğünüz anlamına gelir. Yalancı pozitif bir test sonucu, gereksiz testlere ve testlerden kaynaklanan yan etkilere neden olabilir. Sizin ve ailenin endişesine neden olabilir.
Bu nedenlerden dolayı ABD Koruyucu Hizmetler Görev Gücü ve Amerikan Aile Hekimleri Akademisi dahil olmak üzere bazı tıbbi kuruluşlar, her yaştan erkekler için rutin PSA testlerine karşı önermektedir.
Nasıl Karar Vereceğim?
Prostat kanseri için tedavi yaptırmayı düşünüyorsanız, doktorunuzla mutlaka konuşun. Taramanın avantaj ve dezavantajlarını, sağlık ve bireysel risk faktörlerinizi, tanı ve tedaviyle ilgili tercihlerinizi ve doktorunuzun görüş ve önerisini göz önünde bulundurun.