Sürekli aynanın önünde durup fit bir vücuda sahip olmak için hayal kuranlardan mısınız? Fakat yapabileceğiniz bir çok şey varken neden orada oturup hayal kurmakla yetiniyorsunuz? Size sağlıklı ve fit olmak için öncelikle beslenme alışkanlığınızı değiştirmenizi öneriyoruz.
İşte sağlıklı ve fit olmak için dikkat etmeniz gereken 10 önemli husus;
1. Şekeri bırakın
Eğer rafine edilmiş beyaz şekere alışkınsanız ve onsuz yapamıyorsanız onun yerine stevia bitkisinden elde edilen şekeri deneyin. Tatlı yemeyi bırakmayın sadece beyaz şeker yerine stevia şekeri kullanın
2. Bitkisel gıdalar tüketin
Bol bol elma, havuç, şeftali ve muz stoğu yapınız. Temel olarak bütün meyve ve sebzeleri elinizde bulundurabilirsiniz. Diyet yaparken günlük gıda tüketiminizin %80-90'ının bitkisel içerikli olmasını hedefleyin.
3. Bol bol balık tüketin
Her gün yemek listenizde sardalye ya da hamsi mutlaka olmalıdır. Çünkü bu balıklar, vücudunuzun günlük ihtiyacı olan omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir.
4. Et tüketimini azaltın
Fit olmak istiyorsanız etten kaçınmalısınız. Ayda 450 gramdan fazla et tüketmemelisiniz. 300-450 gram arası ideal bir aralıktır. Bu yüzden haftada iki kez bir parça tavuk göğsü tüketmeniz yeterli olacaktır.
5. Süt ve yumurta tüketimini azaltın
İnsan metabolizması inek sütünü işlemekte pek de iyi değildir. İnek sütü yapısında yüksek miktarda süt şekeri ve yağ barındırmaktadır. Bir çok insan farkından olmadan süt şekerine karşı hassastır. Yani laktoz intoleransı dediğimiz durumla karşı karşıyadır. Haftalık yumurta tüketiminizi 3-4 taneyle sınırlandırın. Eğer yumurtaya ihtiyaç duyuyorsanız yumurta yerine patates püresi, muz ve elma ile ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
6. Oturarak yemek yiyin
Ayakta veya hareket halindeyken yemek yemek sindirim için pek de iyi değildir. Ara atıştırmalıklar belki kabul edilebilir fakat bir kap dolusu yemeği ayaktayken veya hareket halindeyken yemek kesinlikle sağlıklı değildir. Çünkü ayaktayken veya hareket halindeyken çiğneme işlemi tam anlamıyla gerçekleşmiş olmaz.
7. Ana öğünlerinizi günün aynı saatlerine denk getirin
Gün boyunca küçük ve sağlıklı atıştırmalıklar sizi enerjik ve zinde hissettirecektir. Ana öğünler dışında gelen açlık hissinizi küçük atıştırmalıklarla giderebilirsiniz. Ana öğünleri yaklaşık olarak aynı zamanlarda almaya dikkat edin.
8. Doğru zamanda su için
Bir oturuşta çok yemek yemeyi sınırlamak isterseniz, yemekten yaklaşık 10 dakika önce 2 bardak su içmeyi deneyin. Ayrıca yediklerinizi yumuşatmak ve midenizin daha rahat işlemesi için lokmalar arasında su yudumlayın.
9. Sofradan tam doymadan kalkın
Eğer bir lokma daha fazla yiyeyim hissine kapılırsanız o anda yemek yemeği bırakın. %85-90 doyana kadar yiyebilirsiniz. Bu aşamadan sonra yemek tabağınızı bir kenara bırakın ve asla yeme hissinize yenilmeyin! Bu hareketiniz sindiriminizin dengeli işlemesi adına mükemmel olacaktır.
10. Ruh sağlığınız için kahve tüketin
Amacınız hem fiziksel hem de zihinsel olarak formda kalmak ise günde iki fincan kahve tüketimi yapabilirsiniz. Kahve içmek parkinson hastalığı ve bunamaya karşı iyi gelecektir.