Sağlık
Sızdıran Bağırsak Sendromu 07.04.2017

Bağırsak sendromu milyonlarca insanın sıkıntı çektiği ve bilmediği hızla büyüyen bir durumdur. Sızdıran bağırsak sendromunun sindirim sistemini etkilediğini düşünebilirsiniz ancak gerçekte birçok sağlık koşullarına yol açabilir.

Araştırmalara göre, besin alerjiniz, düşük enerji, eklem ağrısı, tiroid hastalıkları, otoimmün hastalıkları ve yavaş metabolizma nedenleri sızdıran bağırsak semptomlarının ilerlemesine neden  olabilir.

Bağırsak Sendromu Nedir?

Sindirim sisteminizin astarını yalnızca belirli maddelerin geçmesine izin veren çok küçük delikler içeren bir ağ gibi düşünebilirsiniz. Bağırsak astarınız, sisteminize zarar verebilecek daha büyük parçacıkları önleyen bir bariyer olarak çalışır.

Birisi sızdıran bir bağırsağa sahip olduğunda (çoğunlukla artmış bağırsak geçirgenliği olarak adlandırılır), sindirim sisteminiz  zarar görür ve bu da  daha büyük deliklerin oluşmasına neden olur.  Bu nedenle normalde geçemeyen şeyler zamanla geçebilir.

Artık geçebilecek şeylerin bazıları gluten, kötü bakteri ve sindirilmemiş gıda parçacıkları gibi proteinleri içerir. Zehirli atık bağırsak duvarının içinden kan dolaşımına sızabilir ve bağışıklık reaksiyonuna neden olabilir.

Bağırsak Semptomları ve Progresyon

Bu da, sisteminizde iltihaplanmaya neden olur ve aşağıdaki gibi belirtilere neden olabilir:

- Şişkinlik

- Gıda hassasiyetleri

- Tiroid koşulları

- Yorgunluk

- Eklem ağrısı

- Baş ağrısı

- Rosacea ve akne gibi cilt sorunları

- Sindirim problemleri

- Kilo

Sızdıran bağırsak olabileceğinin en büyük uyarı işaretlerinden biridir. Sızdıran bir bağırsak testi yaptırmanız önerilir.  Çoklu gıda hassasiyetleri yaşıyor olabilirsiniz. Kısmen sindirilmiş protein ve yağ, bağırsak astarından sızarak kan dolaşımına doğru ilerleyebilir ve alerjik bir tepkiye neden olabilir.

Bu alerji , vücudunuzun her yerinde döküntülerde patlak vereceğiniz anlamına gelmez, ancak yukarıda belirtilen semptomlardan birine neden olabilir. Onarılamadığında inflamatuvar bağırsak hastalığı, IBS, artrit, egzama, sedef hastalığı, depresyon, kaygı, migren baş ağrısı, kas ağrısı ve kronik yorgunluk gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Journal of Diabetes'e göre Tip 1 Diyabet de dahil otoimmün hastalıkların başlıca nedeni olarak sızdıran bağırsak sendromuna işaret eden güçlü bir kanıttır.

Sızdıran bağırsaklarla ilgili bir diğer sorun, hayati minerallerin ve çinko, demir ve B12 vitamini gibi besin maddelerinin emilim yetersizliğine neden olabilmesidir.

Bağırsak Sızdırmasının Sebebi Nedir?

Sızdıran bağırsağın dört ana nedeni vardır:

- Kötü beslenme

- Kronik stres

- Toksin aşırı yüklenmesi

- Bakteriyel dengesizlik

Bağırsak astarına zarar verebilecek en yaygın gıda bileşenleri, filizlenmemiş tahıllarda, şekerde, GDO'larda ve konserve sütlerde bulunan proteinlerdir. Çiçeklenmemiş tahıllarla ilgili problem, büyük miktarda antinutrientler veya fitat denilen besin bloke edicileri içermesi ve Lektinler. kendilerini kalıp ve parazitler gibi dış istilacılardan koruyan bitkiler için doğal bir savunma sistemi olarak işlev gören şeker bağlayan proteinlerdir. Sindirim astarınız, şeker içeren hücrelerle kaplanarak yiyeceğinizin parçalanmasına yardımcı olur. Lektinler bu bölgeye doğru çekerler ve sindirim astarına bağladıklarında bağırsağınıza zarar verir ve iltihaplanmaya neden olur.

Sızıntı Bağırsaklarına Neden Olan Lektinler ve Gıdalar

Lektinler, sadece tahıllar değil, birçok gıdada bulunur ve daha az miktarda tüketilirler. Ancak lektin büyük miktarda bulunan gıdalar daha sorunludur. Sızdıran bağırsağa neden olan lektin ve gıdalardan bazıları arasında buğday, pirinç, heceli ve soya vardır.

Tahılları filizlendirmek ve fermente etmek, fitatlar ve lektinleri azaltır ve bu gıdaları sindirmeyi kolaylaştırır. Böceklerle savaşmak için modifiye edilmiş oldukları için GMO ve melezleştirilmiş gıdalar lektinlerde en yüksek olma eğilimindedir. Ayrıca, gluten içeren tahıllar bağırsak astarınıza zarar ve sızdıran bağırsak sendromuna neden olur.

Sızdıran bağırsağı iyileştirmek ve otoimmün hastalıkları iyileştirmek için çalışırken, tüm tahıllardan uzak durun, özellikle de buğday gibi gluten içerenler. Bağırsak sağlıklı hale geldiğinde, bazen fermente olmuş ve filizlenmiş olan tahıllara tekrar ekleyebilirsiniz.

Konvansiyonel inek sütü, sızdıran bağırsağa neden olan başka bir besindir. Bağırsağınıza zarar verecek süt unsuru, A1 kazein proteini. Ayrıca, pastörizasyon işlemi hayati enzimleri yok edecek, laktoz gibi şekerleri sindirmeyi çok zor hale getirecektir.

Şeker, sindirim sisteminize zarar verecek başka bir maddedir. Şeker maya, ve kötü bakterilerin büyümesini besleyecek ve bu da bağırsağınıza daha da zarar verecektir. Kötü bakteri aslında, sağlıklı hücrelere zarar veren ve bağırsak duvarına bir delik açabilen eksotoksinler üretir.

Sızdıran Bağırsak Nedenlerinin Diğer Faktörleri

Kronik stres: Zamanla bağışıklık sisteminizi zayıflatır; bu, kötü bakteri ve virüs gibi yabancı istilacıları savuşturma yeteneğinizi sarsar, iltihaplanma ve sızdıran bağırsak oluşturur. Stresin azaltılması için daha fazla uyku çekmenizi, haftanızı planlamanızı, haftada bir gün dinlenmenizi, meditasyon yapmanızı ve pozitif, canlandırıcı insanlarla vakit geçirmeniz önerilir.

Toksinler: Her yıl 80.000'den fazla kimyasal madde ve toksin ile karşılaşıyoruz ancak sızdıran bağırsağa neden olan en kötü sebep antibiyotik, böcek ilacı, musluk suyu, aspirin ve NSAIDS'dir. Klor ve florürü gidermek için yüksek kaliteli bir su filtresi almanızı ve vücudunuzdaki iltihaplanmayı azaltmak için doğal bitki temelli otlara bakmanızı öneririm.

Kötü Neticeler: Son olarak, sızdıran bağırsağın önde gelen nedenlerinden biri, bağırsağınızdaki faydalı ve zararlı bakteri türleri arasında bir dengesizlik anlamına gelen dysbiosis adı verilen bir durumdur. Birçoğu için, bu dengesizlik bir C-kesit nedeniyle doğumda başlayabilir veya annenin kendisi sağlıklı bir bağırsağına sahip değildir anlamına gelir. Reçeteli antibiyotik ilaçların, klorlu ve floridli musluk suyunun aşırı kullanımı ve probiyotik açıdan zengin gıdaların olmaması, iyi ve kötü bakterilerin dengesizliğine katkıda bulunur.

Sızdıran Bağırsağı Düzeltmek için 4 Adım Planı

- Bağırsağa zarar veren faktörlerden uzak durma

- Bağırsağa iyi gelen besinler tüketme

- Özel takviyeleri olan ONARIM

- Probiyotik ile dengenizi geri kazanma

Unutmayın, bu sızdıran bağırsakları tedavi etmek için  iyi gıdalar arasında şeker, tahıllar, konvansiyonel et, geleneksel süt ve GDO gıdalar vardır. Ortaya çıkacak en zehirli maruz kalım musluk suyu, böcek öldürücü ilaçlar, NSAIDS ve antibiyotiktir. Ancak bunlar sizin için reçete edildiyse kullanın ve daima doktorunuza danışmayı unutmayın.

Benzer Yazılar