Yalnızca Birleşik Devletlerde 60 milyon yetişkin ve çocuğun şu anda vücutlarında yaşayan bir toksoplasma paraziti olduğunu biliyor muydunuz? Bu gerçekten çok sayıda insan ve beyninizi işgal etmek isteyen 4 Parazitin listesini yapan bir parazitten bahsediyoruz! Beyin parazitleri hafife alacak bir şey değildir. Şans eseri normal işleyen, sağlıklı bir bağışıklık sistemi olan çoğu insan için, Toxoplasma şükür ki istenmeyen herhangi bir belirti oluşturmaz. Bununla birlikte, gebe kadınlar ve altındaki bir bağışıklık sistemi olan herkes için toksoplazmoz son derece ciddi bir sağlık sorunu olabilir.
"Kedi parazitİ" olarak da adlandırılan Toxoplasma gondii, kesinlikle gebelik söz konusu olduğunda birçok sorunu ve soruyu beraberinde getirir.
Toksoplazmozun Belirtileri Nelerdir?
Toksoplazmoz döküntü var mı nasıl anlarım ?
Toksoplazmoz Nedir?
Birleşik Devletlerde gıda kaynaklı hastalık söz konusu olduğunda, toksoplazmoz ölümün en büyük sebebidir. CDC ayrıca toksoplazmozu, ihmal edilen Paraziter Enfeksiyonların veya NPI'lerin birinden de ele almaktadır. Toksoplazmoz, kısaca Toxoplasma, T. gondii veya Toxo olarak da bilinen Toxoplasma gondii adında bir parazit ile enfeksiyondan kaynaklanır.
Toxoplasma gondii insanlarda ve çeşitli hayvan türlerinde bulunur. Fakat sadece bir kedi bağırsağının sağladığı koşullarda çoğalabilir. Böylece parazit bir kedi içinde yaşar, kedilerin içinde çoğalır ve daha sonra kedi dışkısı ile atılır. CDC'ye göre, "Toxoplasma gondii'nin bilinen tek barındırıcısı, Felidae familyasına (evcil kediler ve akrabaları) üyedir."
Çöp kutusundan ve başka herhangi bir yerden başka kedi dışkıları bulunabilirken Toxoplasma gondii kirli suda, toprakta ve tozda olduğu kadar çiğ et, az pişmiş etler, yıkanmamış meyveler ve yıkanmamış sebzelerde de yaşayabilir. T. gondii'de üç ana genotip vardır: tip I, tip II ve tip III. Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğu gibi Avrupa'da da tip II genotip, toksoplazmoz bebeklerin rahimde tutulumunun çoğunluğundan sorumludur.
Toxoplasma gondii dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini etkiler. Etkilenen kişinin bağışıklık sistemine bağlıdır, ancak çoğu insanda hafif toksoplasmoz semptomları sıfırdır. Bununla birlikte, semptomlar bazı durumlarda şiddetli olabilir. Aylık, tıbbi dergisi JAMA Psikiyatrisi'nde yayınlanan bir makalede, iki klinik çalışmada, toksoplazmoz enfeksiyonu olan annelerin intihar veya intihar girişimleri gibi kendine yönelik şiddet riski taşıdığı ortaya çıkıyor.
Toxoplasmosis İşaret ve Belirtileri (İnsanlarda ve Kedilerde)
Kedi virüsü veya insan virüsü - toksoplazmoz, her iki türünü kesinlikle çok sayıda etkiler. Çoğu sağlıklı insan toksoplazmoz belirtilerine sahip olmalarına rağmen bile göstermez. İnsanlar semptomlar gösterdiklerinde grip belirtilerine benzerler ve şunları içerebilirler:
-
Ateş
-
yorgunluk
-
Vücut ağrıları
-
Baş ağrısı
-
Şişmiş lenf düğümleri
-
Zayıflamış bağışıklık sistemi olan insanlar için, toksoplazmoz belirtileri daha şiddetli olabilir ve aşağıdakileri de ihtiva edebilir:
-
karışıklık
-
Zayıf koordinasyon
-
Nöbetler
-
İsilik
-
Retinanızın şiddetli iltihaplanmasına bağlı bulanık görme (oküler toksoplazmoz)
-
Akciğer sorunları olan tüberküloz veya Pneumocystis jiroveci pnömoni (PJP), AİDS'li insanlarda sık karşılaşılan bir enfeksiyon.
-
Bir anne enfeksiyon bulgusu göstermez olsa bile hamilelik sırasında veya hemen önce toksoplazmoz enfeksiyonuna kapılabilir. Ve konjenital toksoplazmozlu bir çocuğa sahip olabilir. Bir bebek rahminde toksoplazmoz bulaştığında, aşağıdaki sorunlarla doğabilir:
-
Nöbetler
-
Sarılık
-
Genişletilmiş karaciğer
-
İsilik
-
Büyümüş dalak
-
Ciddi göz enfeksiyonları
Mayo kiliniğe göre, doğum sırasında toksoplazmoz olan pek çok bebek enfeksiyon belirtileri göstermiyor. Toksoplazmoz ile doğan çocuklar, ergenlik yıllarında ya da daha yaşlanıncaya kadar bariz bir belirti göstermemeleri yaygın bir durumdur. Bu gizli semptomlar ciddi göz enfeksiyonları, zihinsel engellilik ve işitme kaybı içerebilir.
Kediler, toksoplazmozun bilinen taşıyıcılarıdır. Kediler, diğer kedi dışkılarını, enfekte olmuş topraklardan veya T gondii parazitiyle temas eden diğer herhangi bir yolla sindirerek toksoplazmoz alabilirler. Kedilerde toksoplazmozun köpeklere kıyasla daha belirgin klinik semptomlarda kendini göstermesi daha olasıdır. Köpeklere parazit bulaştırabilirken, parazitin taşıyıcıları ya da geçenler değildirler. Kediler toksoplasmayı dışkılarından atabilen tek memelidir. Semptomlar, rahimdeyken paraziter enfeksiyonu alan kedi yavrularında genellikle en kötü durumdadır. Toksoplazmoz enfeksiyonu nedeniyle yavrular sütten kesilmeden ölü doğmuş olabilir veya ölebilir.
Kedinizin toksoplazmoz olup olmadığını merak ediyor musunuz?
Kedilerde toksoplazmoz belirtileri şunları içerebilir:
-
Letarji veya depresyon
-
kilo kaybı
-
ateş
-
solunum problemleri
-
Nöbetler veya titreme
-
Koordinasyonsuz yürüyüş
-
Kas zayıflığı
-
Kısmi veya tamamen felç
-
kusma
-
ishal
-
karın ağrısı
-
sarılık
-
iştah kaybı
-
Bademcikler ve / veya gözlerin iltihabı
Bununla birlikte, insanlarda olduğu gibi, kedinizin de parazit taşıdığı her zaman açık olmayacaktır. Ancak, açık havada zaman geçiren tüm kedilere esasen enfektedir.
Köpeğiniz toksoplazmoz ile enfekte ise, semptomlar kedi toksoplazmozis belirtilerine benzemektedir.
Toksoplazmozun Nedenleri
Toxoplasma taşıyan bir kedi tuvaletenize enfeksiyonu bıraktığında , T. gondii parazit, dışkılardan bir ila beş gün sonra bulaşıcı olur. Açık havada bir kedi banyoya çıkarsa, T. gondii yumurtaları ıslak topraklarda direk güneş ışığı olmadan bir buçuk yıl ya da daha uzun süre canlı kalabilir.
Peki toksoplazmozu nasıl bulaşıyor ? Toksoplazmozun ana nedeni, ookistlerin veya Toxoplasma yumurtalarının yenmesidir. Bu yumurtalar çoğunlukla kedilerin dışkılarından gelmektedir, bu nedenle bilmeden bu yumurtaları bir kedinin tuvalet bölümü ile doğrudan temas yoluyla veya alıp temizlerken bile toksoplazmoz enfeksiyonunu kapabilirsiniz Parazit yumurtaları, parazit içeren topraklarda yiyerek veya kedi dışkılarında bulunan yumurtaları tüketen bir hayvanın çiğ veya az pişmiş eti tüketerek tüketebilirsiniz.
Toxoplasma, toksoplasma parazitlerini yok etmek için eti 70° C'a kadar eti yemeye veya 0 ° C 'ye kadar dondurma işleminin bu kadar önemli olmasının en önemli nedenlerinden biridir. Koyunlar ve domuzlar gibi hayvanlar kedi dışkılarından T. gondii yumurtaları olan topraklarda gezindiklerinde , ayrıca bu hayvanlarda parazitler çoğalmazlar (kedilerde olduğu gibi), ancak yumurtalar bedenlerinin içine açılır. Kuluçka yapıldıktan sonra, parazitler bağırsak duvarlarından geçebilir ve hayvanın dokusunda küçük kistler yapabilir.
Bu kistleri içeren hayvanlardan çiğ veya az pişmiş et yendiği zaman, hayvan kistlerinin içindeki parazitlerin midelerimizde parçalanması mümkündür. Parazitler insan vücudunda bir ev yapabilir. Oldukça tehlikeli bir durumdur , bu yüzden az pişmiş eti, özellikle de domuz eti ve kuzu etini yememeniz çok önemli bir etkendir.
İnsan idrarının veya dışkılarının parazite ,enfeksiyonu iletmek için bir araç olabileceği henüz kanıtlanmadı. Bununla birlikte Toxoplasma gondii enfekte insanların mesane, böbrekleri ve bağırsaklarında bulunmuştur. Toksoplazmozun bir organ nakli veya kan nakli yoluyla bulaştırılmasının nadir olması, ancak bunun mümkün olması da bulaşma yollarından biridir. Aksi takdirde, toksoplazmoz genellikle insandan insana yayılması imkansızdır.
Ayrıca, T. gondii'nin uykusuz formda birinin bedeninde yaşaması da mümkündür. Parazit, bir kişinin bağışıklık sistemini (örneğin kanser gibi) ödünleşene ve sonra toksoplazmozu tetikleyene kadar uykuda kalabilir.
Toksoplazmoz Risk Faktörleri
Toksoplazmoza neden olan parazit tüm dünyada bulunur. Ve herkes toksoplazmoz ile enfekte olabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar toksoplazmoz riski altındadır ve semptomlara ve tehlikeli sağlık sorunlarına neden olurlar.
Toksoplazmoz Semptomları İçin 8 Doğal Tedavi
Çoğu kişi toksoplazmoza enfeksiyonuna sahiptir ve bilmez. CDC'ye göre, "Hamile olmayan, sağlıklı bir insanda tedaviye genellikle ihtiyaç yoktur. Belirtiler ortaya çıkarsa, genellikle birkaç hafta ila aylar içinde uzaklaşırlar. Toksik plazma semptomları ciddi olmayan ve tıbbi müdahaleye gerek duymuyorsa, toksoplazmozu tedavi etmek için yapabileceğiniz birkaç doğal şey vardır.
1. Genel Diyet Değişiklikleri
Her türlü parazitle mücadele etmeye çalışırken, Parazit Temizleme ve Diyet takibi akıllıca olacaktır. Şeker, işlenmiş gıdalar, alkol, domuz eti ve buğday gibi belirli gıdalardan kaçınmanız gerekecektir. Diğer taraftan, aynı zamanda, çiğ kabak çekirdeği, badem, zencefil, sarımsak, daikon , deniz yosunu, soğan, yaban turbu, biber, Nar, lahana, kambuçya çayı, papaya (papaya suyu ve tohumları dahil), havuç, limon ve ananas tüketebilirsiniz.
2. Pelin
Pelin (bileşikgillerden, boş topraklarda, kumsallarda, kayalıklarda kendiliğinden yetişen, saksıda da yetiştirilebilen, birkaç türü bulunan, boyu genellikle 40–50 cm. olmakla birlikte Doğu Anadolu dağlarında 1 metreye ulaşabilen, sarı çiçekler açan, acı ve keskin kokulu, hekimlikte yararlanılan otsu bir bitki.)
Parazit enfeksiyonu her türlü mücadele söz konusu olduğunda ‘’pelin ‘’ kesinlikle en iyi önerilerden biridir. Aslında, bitkisel uyuşturucu artemisinin, piyasaya sürülen, ilaca dirençli suşlara karşı etkili olduğu ispatlanmış en güçlü antimalaryalin ana bileşeninin kaynağıdır. Bir parazit aynı zamanda sıtmaya da neden olur, bu yüzden de Toxoplasma gondii ile etkili bir şekilde mücadele etme yeteneği gösterdiği şaşırtıcı değildir.
3. Berberin
Bilimsel araştırmacılara göre, toksoplazmoz için mevcut konvansiyonel tedavi seçenekleri çeşitli nedenlerden ötürü optimal değildir ve bu parazit enfeksiyonu tedavi etmek için daha güvenli, daha iyi toleranslı yollar bulma ihtiyacı vardır. 2012'de yayınlanan araştırmalarda, doğal bir bitki alkaloid olan berberinin, toksoplazmoza neden olan parazitleri engelleme yeteneğine sahip olduğu ortaya çıktı.
4. Nutmeg Esansiyel Yağı
Fındık unu özü başka bir doğal toksoplazma gondii savaşçısı gibi görünüyor. In vitro çalışmalar, bakır esans yağının T. gondii'ye karşı "önemli inhibisyon aktivitesi" sergilediğini göstermiştir. Araştırmacılar, tomurcuk kaynağı esansiyel yağı, toksoplazmozun doğal tedavisinde büyük bir vaat gösterdiğine inanıyor.
5. Kekik Esansiyel Yağı
Kekik uçucu yağ, hayvan çalışmalarında, enfekte farelerde Toxoplasma gondii kistlerinden kurtulmak için kullanılmıştır. Bir 2010 araştırmasında, araştırmacılar, enfeksiyondan zamanında ve birkaç gün sonra kekik yağı verdiler. Kekik uçucu yağını alan farelerin tedaviden sonra intraserebral kistleri yoktu.
6. Bunium Persicum Uçucu Yağı
2015 yılında yayınlanan bir hayvan araştırmasında, Bunium persicum bitkisinin uçucu yağının toksoplazmoz nedenli parazitlere karşı savaştığı ortaya çıktı. Bunium persicum, kimyon bitkisinin akrabasıdır. Son çalışma, Bunium persicum (Boiss) uçucu yağın, toksoplazmozla mücadele için yeni bir doğal ajan kaynağı olduğuna işaret etti.
7. Homeopati
Hayvanlar üzerindeki konuları içeren 2015 kör, kontrollü, randomize bir çalışma, T. gondii parazitlerinin kistlerinden yapılmış bir homeopatik çare, insanlar için umut verici olan toksoplazmoz nedeniyle hayvanın vücudundaki kistlerin sayısını etkili bir şekilde azalttığını gösterdi.
8. Radicchio
Diyetinize eklemenizi önerdiğim bir başka gıdalar da, anti-parazit yetenekleri olan pek çok sağlık yararı olan acı ve mor yapraklı bir sebze olan radicchio'dur. 2016'da yapılan bir pilot çalışma, Radicchio'nun parazitler üzerindeki etkisini inceledi. Araştırmacılar, bitkinin domuzlarda yaygın olarak kullanılan belirli bir yuvarlak solucan üzerinde önemli bir anti-parazitik etki buldu. Bu keşif, bitkinin diğer parazit büyümelerle savaşması için potansiyel bir fayda sağlayabileceğini gösterebilir, bu nedenle toksoplazmoz semptomlarını iyileştirmeye çalışırken yalnızca bu bitkiyi diyetinize eklemeniz yardımcı olabilir.