Yağ bezeleri genellikle ense, sırt, kollar ve bacaklarda ortaya çıkan yumrulardır. Tesadüfen fark ettiğimiz bazen ne ara çıktığını dahi kestiremediğimiz anlarda günün sürprizi olarak hayatımıza girer. Şu bir gerçek ki yağ bezesini görünce çok sakin olmayız, yani mutlaka bir panik yaşarız. Neticede vücudumuzda bize ait olmayan bir şişlik var. Daha önceden antrenmanlı isek bunun bir yağ bezesi olduğunu anlarız ancak ilk tecrübemiz ise bu durum bizi biraz tedirgin edebilir. Lipom adı verilir tıpta bu yağ bezelerine. Genellikle kanserli dokular değildir. Ancak yağ bezesinin masumiyetini anlamanın bir yolu var. O da büyüme hızı. Eğer basit bir yağ bezesi gibi duran kistiniz günden güne büyüyorsa o zaman dikkatli olmanızda yarar olacaktır.
Yağ bezesi nasıl olur?
Vücutta sonradan oluşan ve fark edilen bu kitlelerin önemli bölümünü yağ bezeleri oluşturur ve bu bezeler için vücutta en sık görülen yumuşak dokulardır diyebiliriz. Genellikle küçük olurlar, cilt altına konumlanırlar. Elinizde bastırdığınız zaman hareketli ve yumuşak kitlelerdir. Yağ bezeleri acıyorsa farklı bir sorun olabilir. Yağ bezeleri genelde aynı boyutta kalır ya da büyüyecekse bile bu çok yavaştır. Bazen tek olurlar, bazen etrafında daha minik ya da benzer boyutta beze arkadaşları olur. Vücudun her yerinde görülme ihtimali vardır; göz çevresinde yağ bezeleri, boyunda yağ bezeleri ya da sırtta yağ bezeleri görülebilir. Genellikle 40 ila 60 yaş arasında daha sık rastlandığını söyleyebiliriz ancak bu demek değil ki 30’larda görmeyelim.
Yağ bezesi neden olur?
Yağ bezeleri bazen cilt dışında kas içinde ya da karın içi gibi vücudumuzun fark edilmeyen bölgelerinde de görülebilir. Aslında bunun tam olarak nedeni şudur diyemeyiz Genelde çok sık rastlandığı için özellikle şu nedenledir diyemeyiz. Kilo almanın yağ bezesi oluşturduğuna dair de bir kanıt yok. Genetik faktörler belki tetikliyor olabilir. Bazı durumlarda yaşanan küçük travmalar sonucu yağ bezeleri belki oluşabilir.
Hızlı büyüyorsa dikkat!
Yağ bezeleri genellikle kanser değildir ancak bazı durumlar ciddi bir muayene gerektirir. Yağ bezesinin takibi önemlidir. Kısa zamanda hızlı bir büyüme olduysa, sert ve hareket ettirilemeyen lezyonlarsa o zaman dikkat etmek gerekir ve hızla doktora görünmek gerekir. Bu durum başka bir lezyon çeşidi olabilir ve inceleme gerektirebilir.
Yağ bezesi nasıl geçer?
Yağ bezesi eritici kremler ile ilgili bilgi için doktorunuza mutlaka danışmanız gerekir. En uygun yağ bezesi kremini size söyleyecektir. Dikkat etmeniz gereken noktalardan biri yağ bezesini sıkmaya çalışmamanız. Çünkü yağ bezesi bir yerden uç verecek bir lezyon değildir. Sivilce gibi sıkmaya kalkmamanız gerekir aksi halde çok daha kötü sağlık sorunları ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Yağ bezelerini ne eritir sorusunun birkaç alternatif yolu da var. Öncesinde mutlaka doktorunuza danışıp onay aldıktan sonra elbette. Malum birine iyi gelen ötekine iyi gelmeyebilir ve sağlık asla tavsiye ile yürütülmez. Bu nedenle önce doktorunuza danışıp tıbbı yardım almanı önemlidir. Bunun haricinde, aşağıdaki alternatif yöntemler de denenebilir eğer bir alerjiniz ya da sağlık sorununuz yoksa…
- Yağ bezelerine buhar tutarak yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
- Sirke ile pansuman yapabilirsiniz. Böylelikle hem yağ bezesinin enfeksiyon kapmasını önlersiniz hem de küçülmesini sağlarsınız. Sirkeyi bir pamuğun üzerine döküp pansuman şeklinde yapabilirsiniz.
- Çay ağacı yağının iltihap önleyici özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bakterileri temizleyici özelliği vardır. Sivilcelerde etkili olduğu gibi yağ bezelerinde de etkili olabilir.
- Yağ bezesinin küçülmesi için yağ bezesine düzenli olarak hintyağı sürmek iyi gelebilir. Hint yağı bezenin küçülmesini sağlayabilir.
Bunlara dikkat!
- Yağ bezesini asla sıkmaya kalkışmayın. Yumuşasa bile patlatmaya çalışmayın.
- Bezeye iğne veya sivri uçlu herhangi bir şey sokmayın. Aksi halde bezeni iltihap kapmasına yol açabilirsiniz.
- Bezeyi temizleyin, sabunla ya da anti bakteriyel özelliği bulunan mendillerle silebilirsiniz.
- Eğer hızlı bir büyüme varsa hemen doktora başvurun. Bu süreçte gelişimini iyice gözlemleyin.
- Yağ bezesi bir süre sonra kırmızı olursa, iltihaplanırsa ya da içinden irin akmaya başlarsa vakit kaybetmeden doktora girin.
- Yağ bezesinin üzerine baskı uygulamayın. Bastırdıkça geçmeyecektir çünkü.