Zona Hastalığı Nedir ?
Herpes zoster, genel adıyla zona, varisella zoster virüsünün sebep olduğu ve daha önce su çiçeği geçirmiş kişilerde görülen, vücudun tek tarafında deride su toplamış ağrılı kabartılarla seyreden bir hastalıktır. Halk arasında kuşak hastalığı veya gece yanığı olarak da bilinir.
Varisella (Su Çiçeği) sonrası varisella zoster virüsü vücut sinir hücrelerine yerleşip hiçbir belirti vermeksizin yıllarca inaktif kalabilir. Bağışıklık sistemindeki zayıflık veya bozuklukla yerleştiği hücrelerden ayrılıp aksonlar boyunca ilerleyerek sinir bölgesindeki deride viral enfeksiyona yol açabilir. Kabartılar genellikle 2-4 hafta içerisinde iyileşir, fakat sinir ağrıları kalıcı olabilir (postherpetik nevralji)
Bir zona hastası başkasına (genellikle çocuklara) su çiçeği bulaştırabilir, fakat zona bulaştıramaz. Çünkü zona vücut içine yerleşmiş virüs kaynaklıdır, havadan bulaşan virüsle olmaz.
Vücut Direncini Azaltan Nedenler
-
Stres (Yoğun Stres)
-
Üzüntü
-
Uykusuzluk
-
Yorgunluk
-
Beslenme bozukluğu ya da uzun ve sağlıksız diyetler
-
Kanser ilaçları
-
Işın tedavileri
-
Kaza ve zehirlenme sonrası
-
AIDS
Belirtileri
-
Halsizlik
-
Yorgunluk
-
Ateş
-
Şiddetli ağrı ve yanma
-
Deride renk kaybı ve çöküntü, kızarıklık, kabarcıklar
-
Baş ağrısı
-
Derinin kabuklanıp dökülmesi
Zona Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Yapılan tüm engellemelere rağmen hastalık belirtileri gözleniyorsa ilk olarak bir doktora başvurmakta yarar vardır. Zona her ne kadar önemsenmese de deri için oldukça tehlikelidir. Ayrıca organların sinir hücrelerinde de aşırı bir ağrıya sebep olur. Bu nedenle olabildiğince çabuk bir şekilde müdahale edilmesi gerekir. Aksi halde zona vücutta tek taraflı olarak her yanınızı sarabilir. Zona vücuttaki savunma sistemine karşı bir saldırı olarak düşünülebilir, o zaman alınacak olan önlemler şu şekilde sıralanabilir;
-
İlk olarak vücudun savunma sistemi güçlendirilmelidir. Bunun için vücuda B vitamini takviyesi yapılacaktır.
-
Hasta vücudundan sağlık eşiğini yukarı çekmek için düzenli ve dengeli beslenmelidir. Doktoru ile birlikte hazırlayacağı bir sağlıklı beslenme programı hastalığın tedavisi için gereklidir.
-
Mısır, limon, elma, badem, lahana gibi yiyeceklerden fazlaca tüketilerek vücudun tüm ihtiyaçları karşılanmalıdır.
-
Çeşitli kimyasallar, deterjanlar, sentetik kumaşlar ve kozmetik ürünlerden hastalık süresince uzak durmak gerekir. Bu tür yapay maddeler hastalığı ilerletmektedir.
-
Papatya vücudu sakinleştiren bir bitkidir. Sinir sistemi üzerinde etkili olan bitkinin zona hastalığı süresince tüketilmesi kişinin sinir hücrelerindeki ağrıları dindirmek adına oldukça faydalı olacaktır. Papatya çiçeğinden yapılmış çayın sadece zona üzerinde değil, daha birçok hastalık üzerinde faydası bulunmaktadır.
-
Isırgan otu , adaçayı, melisa gibi bazı otların zona tedavisinde destekleyici olduğu bilinmektedir. Bunlar ilk olarak çay şeklinde tüketilir. Gerekli görülürse suyunun hastalıklı bölgeye sürülmesi ve bu şekilde müdahale edilmesi mümkündür.