Albinizm (Albino) Nedir?
Albino ya da albinizm, soydan geçen bir metabolizma hastalığıdır. Bu hastalığı taşıyanlara albinizm ya da albino denir.
Binlerce insanı ya da hayvanı etkileyen genetik bir bozukluk olan albinoluk renklenmeyi sağlayan melanin pigmenti yokluğu ya da azlığından kaynaklanır. Gözler, deri, saçlar ve bedenin öbür bölümlerini etkileyebilir. Akvaryum balıklarında da sık olarak görülmektedir.
Albinolarda (gerek insan, gerek hayvan) deri çok ince ve beyazımsı (ya da hafifçe pembe), kıllar (ya da tüyler) beyazdır. Gözlerin gözbebekleri pembe, ağ tabaka dan yansıyan ışık kırmızıdır. Gözler ışığa duyarlıdır ve genellikle astigmattır. Gözlerde ışık hassasiyeti nedeniyle nistagmus (gözlerin titremesi) mevcuttur. Albinoluk ender de olsa, zeka geriliği ya da bedensel gerilikle birlikte olabilir.Derilerinde renk pigmentleri bulunmadığı ya da az bulunduğu için güneşten gelen zararlı ışınlar vücuda girer ve fazla güneş altında bulunmaları ölümlerine bile yol açabilir.
Çeşitleri
Tam albinoluk, yaban hayvanlarında çok ender görülür; çünkü üretken yaşa kadar bu hayvanların çok azı hayatta kalabilir. Bütünüyle akşın yaban hayvanları, yırtıcılara karşı koruyucu renklerinden yoksundurlar; bu yüzden uzaktan kolayca görünürler.
Kısmi albinoluk , çok daha az zararlıdır ve deride beyaz noktalar ya da kollarda beyaz perçemler halinde görülür. Bedenin yalnızca bazı alanlarında melanin pigment bulunmaması "vitiligo" diye. adlandırılır. Ayrıca albinoluk halk dilinde abraşlık olarak da adlandırılır.
Albino Hastalığı Belirtileri
Albino hastalığı belirtileri incelendiğinde deride görünen renk değişimlerinin yanı sıra gözlerdeki değişimler bu hastalığın belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Albino hastalığı göz doktorlarının muayenesi ile belli olmaktadır. Gözün arka kısmında olan Faveonun renksiz olması en temel albino hastalığı belirtileri arasına yer alır. Göz içerisinde renk olmamasından dolayı albino hastaları görüş bozuklukları yaşarlar ve görme düzeyi ise % 5 ile % 10 civarında olur. Yaş ilerledikçe görüş bozuklukları giderek artmaya devam eder. Astigmat problemi albino hastalarının yaşadığı en önemli sorundur.
Albino hastalığının en önemli belirtisi ise tabii ki deri üzerindeki beyazlıklardır. Bu beyazlıklar parça parça lekeler şeklinde olabileceği gibi vücudun tamamında da olabilir.
Albino hastalığının teşhisinin kesin olarak konması için genetik testlerin yapılması gerekir. Ancak bu testler ülkemizde yapılmamaktadır. Birçok laboratuvar ise bu hastalığı teşhisini yurt dışındaki laboratuvarlar ile birlikte çalışarak ortaya koymaktadır.
Albino Hastalığı Tedavisi
Albino hastalığı tedavisi için kesin bir yöntem bulunmasa da bu konuda birçok bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Kısmı albino için şu ana kadar bazı farklı yöntemler geliştirilip denenmiş olsa da herhangi bir kesin tedavi yöntemi uygulanmamaktadır.
albino nedir
Dikkat Etmesi Gerekenler
Genetik bir hastalık olan albino hastalığı deriyi etkilediği için bu hastaların derilerini korumaya özen göstermeleri gerekir. Özellikle güneşli havalarda dışarı çıkmaları istenmez. Güneşin zararlı ışınları direkt olarak deriyi etkilediği için deri üzerinde kızarıklar ve güneş yanıkları oluşabilir.
Albino hastalığı olanlar dışarı çıkmadan önce mutlaka koruyucu kremler kullanmaya özen göstermelidirler. Güneşli havaların yanı sıra hava bulutlu dahi olsa koruyucu krem kullanmaları gerekir.
Albino hastalarında deri içerisinde renk pigmentleri olmadığı için güneşin zararlı ışınlarından doğrudan etkilenirler. Bu ışınlar deri kanserine direkt olarak yol açmasa da albino hastalarının deri kanseri olma riski oldukça yüksektir. Bu nedenle dışarı çıkarken koruyucu kremler kullanarak şapka takmaları gerekir.
Albino hastalarının gözleri güneşten doğrudan etkilenir. Güneşli havalarda görme bozuklukları daha çok yaşanır. Bu nedenle güneşli havalarda dışarı çıkarken koyu renk camları olan güneş gözlükleri takmaları gerekir. Anne babaların albino hastalığı olan bebekleri için de güneş gözlükleri alarak kullanmaları gerekir.
Albino hastaları gözlerinde yaşadıkları sorunlar nedeniyle engelli bireyler olarak tanımlanırlar. Görme bozukluklarının günlük hayatta iyileştirilmesi için görmeye yardımcı araçlar kullanabilirler. Elektronik teleskop, teleskopik gözlük ve el dürbünleri albino hastalar için görme konusunda yardımcı aletlerdendir.