Bakırın sağlığa olan faydaları vücudun düzgün bir şekilde büyümesini, demirin etkin bir şekilde kullanılmasını, uygun enzimatik reaksiyonların yanı sıra bağ dokularının, saçların ve gözlerin sağlıklı olmasını içerir. Ayrıca erken yaşlanmayı önleme ve enerji üretimini arttırma için ayrılmaz bir araçtır. Bunların haricinde düzenlenmiş kalp ritmi, dengeli tiroid bezleri, artrit semptomlarında azalma, hızlı yara iyileşmesi, artmış alyuvar oluşumu ve azalmış kolesterol bakırın diğer sağlık yararlarıdır.
Bakırın sağlığa olan faydaları genel olarak sağlıklı bir varlık için çok önemlidir, çünkü bu mineral amino asitler ve vitaminler ile birlikte normal metabolik süreç sağlar. Vücut içinde üretilemez ve bu nedenle harici gıda kaynaklarından eklenmesi gerekir. Vücuttaki en yaygın üçüncü mineraldir ve çoğunlukla kan plazma proteini Ceruloplasmin tarafından taşınmaktadır. Bakırın sağlık yararlarının keyfini çıkarmak için, günlük vücut süreçlerinde tüketildiği için günlük diyet içine dahil edilmelidir.
Bakır Eksikliği Belirtileri
Bir bakır eksikliği, insanlarda aşağıdaki belirtilere sahip olabilir:
-
Anemi
-
Düşük vücut ısısı
-
Osteoporoz
-
Dilate damarlar
-
Düşük beyaz küre sayısı
-
Düzensiz kalp atışı
-
Yüksek kolesterol seviyeleri
-
Enfeksiyonlara karşı düşük direnç
-
Doğum kusurları
-
Düşük cilt pigmentasyonu
-
Tiroid rahatsızlıkları
Diğer belirtilerin arasında letarji, solukluk, kaşlar, ödem, büyüme geriliği, saç dökülmesi, iştahsızlık, diyare, cilt altındaki kanamalar ve dermatit sayılabilir. Bebeklerde nadir görülen Menkes sendromunun kalıtsal bakır eksikliği, bakırın doğal absorpsiyonunun imkansız hale geldiğinde gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda erken tıbbi müdahale şarttır.
Bakırın Önemli Kaynakları
Karaciğer, et, deniz ürünleri, fasulye, kepekli tahıllar, soya unu, buğday kepeği, badem, avokado, arpa, sarımsak, fındık, yulaf, siyah çörek pekmezi, pancar ve mercimek gibi çeşitli gıda kaynaklarında bulunur. Ayrıca bakır boruların içindeki içme suyuyla ve bakır tencere kullanarak insan vücuduna girer. İstiridler doğadaki en zengin bakır kaynaklarıdır. Bakır içeriği teneke kutularda ve asit içeriği yüksek gıdalarda uzun süre depolandığından kaybolur.
Bakırın Sağlık Açısından Faydaları
Bakır, sağlıklı bir vücudu korumada birçok önemli rol oynar ve bazı faydaları şunlardır:
-
Artrit
-
Doğru Büyüme
-
Saç ve Göz Pigmentasyonu
-
Bağ Dokuları
-
Beyin Uyarımı
-
Enzimatik Reaksiyonlar
-
Demir ve Şeker Kullanımı
-
Prematüre Yaşlanmayı Önler
-
Enerji Üretimini Artırıyor
-
Bakterisidal Özellikler
-
Tiroid bezleri
-
Kırmızı Kan Hücresi Oluşumu
-
Bağışıklık