Magnezyum tartışmasız vücuttaki en önemli mineraldir.
Bir Amerikan sinir cerrahı ve ağrı tıbbında öncü olan Norman Shealy'e göre "Bilinen her hastalık, bir magnezyum eksikliği ile ilişkilidir ve birçok hastalığın eksik tedavisidir". Magnezyum, sadece kalsiyum, potasyum ve sodyumun düzenlenmesinde yardımcı değildir. Ancak magnezyum hücresel sağlık için çok önemlidir ve vücudumuzda 300'den fazla biyokimyasal fonksiyonun kritik bir bileşenidir.
Vücudunuzun "ana antioksidan" olarak da adlandırılan en güçlü antioksidan olan glutatyon bile sentez için magnezyum gerektirir. Ne yazık ki, çoğu insan bunun farkında değil ve milyonlarca kişi günlük olarak bile bilmeden magnezyum eksikliği çekiyor.
Magnezyum Eksikliğinin Nedenleri
Bir zamanlar göreceli olarak nadir olduğu düşünülen magnezyum eksikliği, çoğu hekimin inandığından daha yaygındır.
Toprağın tükenmesi, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO'lar) ve yiyeceklerimizdeki kimyasallar felaket için bir reçete oluşturdu. Mineraller çıkarıldığında, soyulduğunda veya artık toprakta mevcut olmadığından, gıdada bulunan magnezyum yüzdesi azalmıştır.
Sızdıran barsak gibi sindirim hastalıkları, magnezyum da dahil olmak üzere minerallerin emilim yetersizliğine neden olabilir. Bugün, besinlerin emilimini yapamayan yüz milyonlarca insan var. Ayrıca, yaşlandıkça, mineral emilimimiz azalmaya eğilim gösterir, bu nedenle bir eksikliğe sahip olma ihtimali yaş boyunca artar.
Kronik hastalık ve ilaç kullanımı her zaman yüksek bir seviyededir. Çoğu kronik hastalık, magnezyum eksikliği ve mineral absorpsiyonu ile ilişkilidir. İlaçlar, yiyeceklerimizdeki magnezyumun emiliminden sorumlu bağırsağa zarar verir.
Magnezyum Eksikliği Konusunda Endişelenmeli misiniz?
Bunların hepsi, risk faktörlerine ve belirtileri sunmaya bağlıdır. Ayrıca, insanların yaklaşık yüzde 80'inin düşük magnezyum seviyeleri vardır , bu nedenle seviyeler yetersizdir.
Dikkat edersiniz: Vücudunuzdaki magnezyumun yalnızca %1 ‘i kan dolaşımınızdadır, sıklıkla bir eksiklik yaşayabilir ve ortak bir kan testi ile keşfedilmeyecektir.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
1. Bacak Krampları
Yetişkinlerin yüzde yetmişi ve çocukların yüzde 7'si düzenli olarak bacak krampları yaşar. Ancak bacak krampları rahatsızlıktan daha fazla olabilir. Magnezyumun nöromüsküler sinyallerdeki rolü ve kas kontraksiyonu nedeniyle, araştırmacılar magnezyum eksikliğinin sıklıkla sebep sayılabileceğini gözlemlemişlerdir.
Gittikçe daha fazla sayıda sağlık uzmanı, hastalarına yardım etmek için magnezyum takviyeleri yazmaktadır. Huzursuz bacak sendromu magnezyum eksikliğinin bir başka uyarı işaretidir. Hem bacak kramplarını hem de huzursuz bacak sendromunu yenmek için, hem magnezyum hem de potasyum alımını artırmak gereklidir.
2. Uykusuzluk
Magnezyum eksikliği genellikle anksiyete, hiperaktivite ve huzursuzluk gibi uyku bozukluklarının öncüsüdür. Bunun nedeni, magnezyumun beynin "sakinleşmesi" ve rahatlamayı teşvik ettiği bilinen bir inhibitör nörotransmitter olan GABA fonksiyonu için vazgeçilmez olduğudur.
Yatmadan önce veya akşam yemeğinden önce yaklaşık 400 miligram magnezyum almanız, takviyeyi almanın en iyi zamanıdır. Ayrıca, akşam yemeği sırasında magnezyumdan zengin gıdalara tüketmeniz size fayda sağlayacaktır. Ispanak bunlardan sayılabilir.
3. Kas Ağrısı
Magnezyum Araştırması'nda yayınlanan bir çalışmada, fibromiyalji semptomlarında magnezyumun oynadığı rol incelenmiş ve magnezyum tüketiminin artmasının ağrı ve hassaslığı azalttığı ve ayrıca bağışıklık kan markörlerinin geliştirildiğini ortaya çıkarmıştır.
Çoğu kez otoimmün bozukluklarla bağlantılı olan bu araştırma, fibromiyalji hastalarını teşvik etmelidir çünkü magnezyum takviyelerinin vücuttaki sistemik etkileri vurgulanmaktadır.
4. Endişe
Magnezyum eksikliği merkezi sinir sistemini, daha spesifik olarak vücudun GABA döngüsünü etkileyebileceğinden, yan etkileri sinirlilik içerebilir. Eksiklik kötüleştikçe, yüksek anksiyete ve ciddi vakalarda depresyon ve halüsinasyona neden olur.
Magnezyum, bağırsaktan beyindeki her hücre işlevi için gereklidir, bu yüzden çok sayıda sistemi etkilediği şaşırtıcı değildir.
5. Yüksek Kan Basıncı
Magnezyum uygun kan basıncını desteklemek ve kalbi korumak için kalsiyum ile birlikte çalışır. Bu nedenle, magnezyum eksik olduğunda genellikle kalsiyumunuz azdır ve hipertansiyona veya yüksek tansiyona eğilim gösterir.
American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan 241.378 katılımcıyla yapılan bir araştırmada, magnezyum gıdalarda yüksek bir diyetin inme riskini yüzde 8 oranında azaltabileceği ortaya çıktı. Hipertansiyonun dünyadaki iskemik inmelerin % 50'sine neden olduğu göz önüne alındığında bu derin bir durumdur.
6. Tip II Diyabet
Magnezyum eksikliğinin dört temel nedeni olan tip II diyabettir ancak aynı zamanda yaygın bir belirtidir. Örneğin, araştırmacılar, düşük alkol seviyelerini incelediği 1.452 yetişkinin yeni diyabetlilerde 10 kat, bilinen diyabetiklerde 8.6 kat daha yaygın olduğunu ortaya çıkardı.
Bu veriden beklendiği gibi, magnezyumdan zengin diyetlerin magnezyumun şeker metabolizmasındaki rolü nedeniyle tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir. Başka bir çalışma, magnezyum takviyesinin basit eklenmesinin (100 miligram / gün) diyabet riskini yüzde 15 düşürdüğünü keşfetti.
7. Yorgunluk
Düşük enerji, güçsüzlük ve yorgunluk, magnezyum eksikliğinin sık görülen semptomlarıdır. Çoğu kronik yorgunluk sendromu hastasında da magnezyum eksikliği vardır. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, günde 300-1.000 miligram magnezyumun yeterli olabileceğini bildiriyor ancak çok fazla magnezyum da ishale neden olabilir.
Bu yan etki ile karşılaşırsanız, yan etki azalıncaya kadar dozajınızı biraz azaltabilirsiniz.
8. Migren Baş Ağrısı
Magnezyum eksikliği, vücuttaki nörotransmitterleri dengeleme konusundaki önemi nedeniyle migren baş ağrısı ile ilişkilendirilmiştir. Çift kör plasebo kontrollü çalışmalar, günlük 360-600 miligram magnezyumun migren baş ağrısı sıklığını % 42'ye kadar azalttığını kanıtladı.
9. Osteoporoz
Ulusal Sağlık Enstitüsü, "Ortalama bir kişinin vücudunda yaklaşık 25 gram magnezyum bulunduğunu ve bunun yaklaşık yarısı kemiklerde olduğunu belirtti. Kemik zayıflaması özellikle yaşlılar için risk altında olanlarda fark etmek için önemlidir.
Biyoloji İz Element Araştırması'nda yayınlanan bir çalışmada, magnezyum ile takviyenin yalnızca 30 gün sonra osteoporoz gelişimini "önemli ölçüde" yavaşlattığı ortaya çıktı. Magnezyum takviyesi almanın yanı sıra, doğal olarak kemik yoğunluğunu artırmak için daha fazla D3 ve K2 vitamini almayı düşünebilirsiniz.