Yaş, cinsiyet, zaman, mekân fark etmeden durduk yere gelişen bir durum burun kanaması. Altında yatan çokça sebebi olduğu gibi basit bir hava değişimi ya da sıcak hava bile burnun kanamasına sebep olabiliyor. Bunun nedeni burundaki damarların zenginliği. Burun yapısında bulunan damarların zengin olması nedeniyle bu bölgeye gelen darbeler, burun karıştırması, sümkürme ve hatta aksırma gibi durumlar burun kanamasına yol açabilir. Yani aslında ciddi hastalıklardan, aksırma gibi basit bir duruma kadar her nedenle kanama potansiyeli vardır. Bazı kan inceltici ilaçlar nedeniyle burun kanamalarının durdurulması kolay olmayabilir. Ancak genelde birkaç dakika içinde geçer, insanın günlük yaşamını etkilemez; kan görünce bayılanlardan değilse tabi! Burun kanaması tıpta epistaksis olarak geçer. Bazen sık sık kendini tekrarlar, bazen nadiren görülür. Yaşamı tehdit eden bir durum değildir ancak bazı ciddi hastalıkların ya da o an gelişen durumların sinyali olduğu için önem de teşkil eder. Örneğin yüksek tansiyon burun kanaması ile kendini belli edebilir ki yüksek dereceler hayati risk taşır.
Burun kanaması neden olur?
Bazen tek taraflı burun kanaması yaşarız; sağ burun kanaması ve sol burun kanaması. Burun kanamasının nedenlerin yerel nedenler, sistemik nedenler ve idiyopatik nedenler olarak ayırıyor uzmanlar. Yerel nedenler travma, hastalıklar, tümörleri kapsıyor. Sistemik nedenler kan diskrazileri, kalıtsal sağlık sorunları gibi problemleri içeriyor. İdiyopatik nedenler ise sebebi bulunmayan burun kanamaları olarak adlandırılıyor. Çocuklarda görülen burun kanamaları genelde burun karıştırma kaynaklıdır. Çocuklar burunlarını karıştırır ve kılcal damar bakımından zengin olan bu bölgeyi zedeler. Böylelikle burun kanamasına yol açar. İleri yaşlarda görülen kanamalarda ise çoğu zaman ciddi sorunlardan kaynaklanabilir. Bu kanamalar daha çok tansiyon hastalarında ve kan sulandırıcı ilaç kullanımlarında ortaya çıkar ve ciddi durumlara işaret ediyor olabilir. Bu ciddi durumların yanında, yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi basit durumlar da burun kanamasına yol açabiliyor. Örneğin kuru hava, sıcak hava, güneş altında kalmak burun kanamalarını tetikleyebilir. Kuruyan burun zarları, kanama ve enfeksiyonlara karşı hassaslaşır ve burun mukozasının kuruyup çatlamasına yol açar. Böylece burun kanaması meydana gelir. Bazı solunum hastalıkları da burun kanamasına neden olabilir. Ayrıca aşırı stres altında kalmak da burun kanamasını tetikleyebilir. Stres, vücudumuzu kasar, gerer. Gergin vücut da kendine zarar verir ve böylece pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Bunlardan el bilineni tansiyonu yükseltmesidir. Yükselen tansiyon da burun kanamasını durumunu doğurabilir söylediğimiz gibi.
Burun kanaması nasıl geçer?
Burun kanaması tedavisi genelde şu şekilde olur. Eğer burun kanaması çok şiddetli değilse, hastada farklı durumlara yol açmıyorsa ve doktor da bunun teşhisini koyup onaylamış ise basit bir pansuman ile geçebilir. Eğer sık sık bu sorun ile karşılaşıyorsanız öncelikle elbette doktora danışmanız gerekir. Burun kanaması basit ve sık rastlanan bir durum gibi görünse de altında yatan nedenler pek o kadar basit olamayabilir. Bu nedenle hemen doktora başvurmanızda yarar var. Eğer ciddi bir durum yok ise o zaman aşağıdakilerden yararlanabilirsiniz.
Burun kanaması durumunda panik yapmamanız gerekir, bu ilk şart. En yakın yere dik açı ile oturun ve başınızı öne doğru eğin. Genelde burun kanaması olunca burnumuza bir pamuk tıkayıp başımızı arkaya atarız ancak uzmanlara göre başı öne eğmek lazım. Dik oturmanız, burundaki damarlara giden kan basıncının azalmasına neden olur böylece kanamanın artmasını önler. Dik bir pozisyonda oturduktan sonra burnunuzu her iki taraftan tutarak sıkıştırın. Kanama tek taraflı olabilir ancak burnunuzu iki taraflı olarak sıkıştırın. Burnu sıkıştırmak kanamanın durdurulmasında son derece önemli bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Pamuk tıkmak yerine burnu sıkıştırmak, kanamanın şiddetlenmesini de önleyecektir. Burun deliklerinizi baş ve işaret parmağı ile sıkıştırıp, bölgeye yaklaşık 10 dakika boyunca bu şekilde basınç uygulayın. Kanama durduktan sonra henüz hala hassas olan burnunuzu korumak için hapşırma, sümkürme gibi hareketlerden kaçının. Halk arasında burun kanamasına buz koymanın iyi geldiği söylenir ancak uzmanlara göre bu doğru bir yaklaşım değildir. Kanama eğer hava kaynaklı bir nedenden dolayı ise tekrarlamaması için evdeki nem oranını korumanız gerekir. Havanın nemlenmesini sağlayan buhar makinası ya da kalorifere asılan nemlendirici aparatlar kanamın tetiklenmesini önleyecektir. Ayrıca bazı burun spreyleri de burnunuzu nemli tutabilir. Ancak bazıları bir süre sonra alışkanlık yapabilir bu nedenle burun spreylerinin dozunu ve uygulama sıklığını mutlaka doktorunuza danışın.
Önemli not: Verdiğimiz bilgiler teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Bu nedenle öncesinde mutlaka doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.