Gözler en önemli organlarımızdan biri olarak bilinmektedir. Günlük yaşantımızda bizlere problem çıkarmadığı takdirde öneminin farkına bile varmadığımız gözler, dış etkenlere ve yaşa bağlı olarak zaman içerisinde birçok sorun ile karşı karşıya kalmaktadır. Fakında olmasak bile yediğimiz yiyeceklerin de göz sağlığımız için etkisi saymakla bitmez. Göz sağlığımızı korumak için birçok faktöre dikkat etmemiz gerekmektedir özellikle güneş ışınları, beslenme şekilleri ve bilgisayar ışınları göz sağlığımızı ve görme kalitemizi etkilemektedir. Göz sağlığımızı için önemli 7 ipucu şunlardır;
1 - Periyodik Doktor Kontrolleri Yaptırılmalıdır
Görme konusunda sıkıntı yaşanmasa bile her insan kesinlikle göz muayenesine gitmelidir. Göz muayenesinde detaylı olarak ölçümler yapılmalıdır. Bu muayene sırasında görme dereceleri, göz tansiyonunun ölçülmesi, göz kapakları ile göz hareketlerinin tespit edilmesi gibi işlemler yaptırılmalıdır. Gözler dışardan bakıldığı zaman sağlıklı gibi görünse de birçok dış faktöre maruz kaldığı için hiçbir zaman kesinlikle sağlıklı diye düşünerek muayenelere gitmemezlik yapılmamalıdır. Bazı hastalıklar ilk evrelerde belirti vermeyebilir ve gözlerinizde hiçbir problem yokmuş hissine kapılmanızı sağlayabilir ancak muayenelere zamanında giderseniz siz fark etmeseniz dahi doktorunuz kapsamlı muayene esnasında gözlerinizdeki rahatsızlığı tespit etmiş ve hemen tedavi aşamasına başlamış olur.
2 - Gün İçerisinde Gözler Dinlendirilmelidir
Gözler gün içerinde birçok etkiye maruz kalmakta ve neredeyse tüm faaliyetlerimizi gerçekleştirirken bize yardımcı olmaktadır. Bu sebeple çok fazla yorulur ve dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Özellikle yoğun olarak bilgisayar kullanımına maruz bırakılan gözlerde zaman içerisinde yorulma, ekrana bakamama, sulanma, yanma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu durumda bilgisayarda geçirilen sürede 20/20/20 kuralı uygulanmasında fayda vardır. Bu kural bizlere şunu ifade etmektedir: Eğer 20 dakika boyunca bilgisayara bakıyorsanız bu bilgisayarla geçirilen süreye 20 saniyelik bir ara verip 20 saniye boyunca 20 feet uzaklığa bakmak gerekmektedir. Bilgisayar ile gözlerin çok fazla yakın temasta bulunması gözlerde kuruluğa neden olmakta ve beraberinde çeşitli hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır.
3 - Her Mevsim Güneş Gözlüğü Kullanılmalıdır
Mevsim şartları ne olursa olsun güneş ışınları her mevsimde gözlerimizi etkilemektedir. Günümüzde çoğunlukla yaz mevsimlerinde şıklığı tamamlamak amacı ile bir aksesuar niteliğinde kullanılsa da her mevsim takılmalı ve gözümüzün güneşin zararlı etkilerinden korumasını sağlamalıyız. Bu nedenle gözlük seçerken gözlerimize ve giyim tarzımıza yakışmasından çok koruyuculuk oranına bakılmalı. Bizleri güneşin yaydığı ultraviyole kızılötesi ışınlarından koruyup korumayacağına dikkat edilmelidir.
4 - Beslenme Düzeninize Dikkat Edin
Beslenme düzenine dikkat etmek beden sağlığı için önemli olmasının yanında gözlerin sağlığı için de çok önemlidir. Özellikle göz sağlığımıza etki eden besinler vardır. Gözlerimize faydası saymakla bitmeyen besinler şunlardır; Havuç ve havucun suyu, lahana, ıspanak, portakal suyu, kavun, balık, mango ve avokado bu besinlerin başında gelmektedir. Sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmek kilonuzu vücut kitle endeksinize göre dengelemenize de yardımcı olacaktır. Çünkü birbiri ile alakası yok gibi görünse de kilo almakta gözler için olumsuzluk yaratan ve birçok hastalığa neden olan bir durumdur.
5 - Sigara İçmeyin
Sigaranın sağlığa zararlı olduğu kesin olarak bilinmektedir. Ancak göz sağlığı için de zararlı olduğu konusunda bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Yaşa bağlı olarak gözlerde sarı nokta oluşumunun en büyük sebepleri arasında sigara yer almaktadır. Katarak oluşumuna sebep olmasıyla beraber damar sertliği yaptığı için göz damarlarında tıkanmaya ve çeşitli görme kayıplarına da sebep olmaktadır.
6 - Gözler Bilinçli Olarak Kırpılmalıdır
Özellikle bilgisayar ekranına sıklıkla bakmak durumunda olan kişiler gözlerini bilinçli olarak sık sık kırpmalıdır. Bunun nedeni ise göz kırpılması sayesinde gözlerin nemlenmesini sağlamak ve göz kuruluğu ya da gözlerde aşırı sulanma gibi rahatsızlıkların önüne geçilmesini sağlamaktır. Aynı zamanda ortamda bulunan klima akımının direkt göze doğru olmasının engellenmesi de göz kuruluğunun önüne geçecektir.
7 - Ellerinizi sık sık Yıkamaya Özen Gösterin
Gözler dış etkenlerden kolaylıkla etkilenen organlardır. Eller gün içerisinde bakteri ve mikroplara çok fazla temas etmektedir ve bu nedenle pis olan eller ile gözlere dokunulduğunda çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Gözlerde yanma, sulanma, kızarıklık ve göz kapaklarında oluşan şişkinlik sorunlarının önemsenmemesi durumunda en çok kornea etkilenmektedir. Bununla birlikte çeşitli görme problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumları önlemek için de gözlerle en çok temasta bulunan ellerimizi sık sık yıkamalı gözler ile olan teması en aza indirgemeli ve bununla beraber hijyen kurallarına özen göstermeliyiz.