Göz Uçuğu Nedir?
Göz uçuğu, aslında insanların çok alışık olmadığı durumlar arasında yer almaktadır. Aslında insanlar her ne kadar bu duruma alışık olmasalar bile bu durum birçok insanın yaşamında çok büyük olumsuzluklara neden olabilmektedir. Genellikle dudaklarda ve ağız çevresinde görülen uçuk sorunları aslında farklı bir şekilde gözler üzerinde de görülmektedir. Hemen hemen her yaşta görülebilen göz uçuğu sorunu, HSV adındaki bu virüs gözler üzerinde görülecek ise ilk olarak kişide küçük su kabarcıkları ile ortaya çıkabilmektedir. Göz uçuğunun oluşmasında en büyük etken tabi ki enfeksiyonlardır. Göz üzerinde oluşan enfeksiyonlar nedeni ile HSV virüsünün tamamlanması ile bu gibi hastalıkların oluşumu oldukça rahat bir şekilde gerçekleşir. Günümüzde insanlarda oluşan uçuklarda aslında herhangi bir sonuca rastlanmasa da göz uçuğunun alerjik problemlerden dolayı oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu gibi durumlar oldukça yaygın olarak görülen durumlar olduğu için yapılan araştırmalar sonucunda kişileri bu problemi yaşamasında en büyük etken alerjik sorunlar olduğu anlaşılmıştır. Göz uçuğu olan kişilerin mutlaka uzman bir doktora muayene olmaları gerekmektedir. Genellikle göz kapaklarında etkisini gösteren göz uçuğu kişide zaman geçtikçe daha da artacağından erken teşhis her zaman kişiler için çok daha iyi olacaktır. Aksi durumlarda sorun hızla büyüyerek kişilerin göz uçuğu sorununda yapılacak olan tedavilerin cevapsız kalmasına kadar kişiyi sürükleyebilmektedir.
Göz kapağı ve çevresinde görülen göz uçuğu çok şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Göz uçuğunun insanlarda estetik problemlerin yanında en büyük rahatsızlığı da şiddeti ağrılara neden olmasıdır. Saydam ve küçük yapılarda olan uçuklar zamanla büyüyerek kişinin göz kapağının yarı düşmesine neden olabilmektedir. Bu durumda kişinin görüş kalitesi de olumsuz bir şekilde etkilenecek ve kişinin yaşadığı problemler artacaktır.
Göz uçuğu genellikle bir iki hafta içerisinde iyileşir. Fakat her ne kadar hızlı iyileşirse iyileşsingöz uçuğu mutlaka uzman bir doktor kontrolünden geçmelidir. Çünkü göz çevresinde ya da göz kapağında görülen göz uçuğu bazen iyileşmeyerek çok inatçı bir hal alabilmektedir. Bu gibi durumlar kimi zaman şiddetlenerek kişilerde kalıcı görme kayıplarına bile neden olabilmektedir. Böylesine büyük tehlikeleri olan durumların aksatılması çok büyük problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle sizlerde gerekli müdahaleleri yaparak doktorunuza muayene olun ve doktorunuzun tavsiyelerine özen gösterin. İnsanların stres durumları çok büyük sorunları ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Belirtileri ve Evreleri
Yaklaşık 0-24 saat önceden uçuk çıkacak bölgede gıdıklanma, karıncalanma, kaşınma, yanma hissi
Bölgede kızarıklık, şişme, içi sıvı dolu kabarcıklar oluşumu
Kabarcıkların patlaması ve ağrılar
Kabarcıklarda kuruma, çatlama ve sızıntı oluşumu
Kabuklanma
Kabukların düşmesi, kuru ve gergin deri oluşumu
Uçuk Oluşumunu Tetikleyen Faktörler
Stres
Heyecan
Soğuk algınlığı, grip, ateş
Ultraviyole ışınlar ve aşırı güneş ışınları
Yorgunluk ve uykusuzluk
Aşırı alkol
Diğer enfeksiyonlar
Risk
Sık sık veya uzun süreli olarak uçuk çıkıyorsa (Örneğin tedaviye rağmen 10 günden daha uzun süre devam ediyorsa)
Uçuk, bir bebekte ya da 6 yaşından küçük bir çocukta çıkmışsa
Dudak, ağız ve burun çevrenizin dışındaki vücut bölgelerinde, özellikle de gözlerinizde, parmaklarınızda ya da cinsel organınızda uçuk çıkmışsa
Uçuk ile birlikte baş ağrısı, ateş ve kas ağrısı gibi başka şikayetleriniz varsa
Uçuk sarı renkte cerahatli ise
Bağışıklık sisteminizi baskı altına alan ilaçlar, örneğin kortizonlu ilaç kullanıyorsanız
Bağışıklık sisteminizin zayıflığı (yani bulaşıcı hastalıklarla mücadele etme gücünüzün azalmış olması) nedeniyle tıbbi kontrol altındaysanız, Risk grubu içerisindesiniz.
Tedavi
Günümüzde genel tedavi Asiklovir ilacı tedavi için kullanılır. Bu ilaç virüslerin timidin kinaz enzimi ile fosforillenerek, asiklovir monofosfata, daha sonra da hücresel kinazlarla fosforillenerek asiklovir trifosfata dönüşür. Bu sayede aktif formuna geçen ilaç virüse karşı etki göstermektedir. Fakat yapılan çalışmalara göre Herpes simpleks virüsünün timidin kinaz aktivitesini sağlayan genlerdeki mutasyonu nedeniyle Asiklovir' e karşı direnç gösterdiği gözlemlenmektedir.
Eskiden bazı madde ve ilaçlar uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltmak için kullanılırdı:
Alkol ve antiseptik ilaçlar, Uçuğun üzerindeki bakteri enfeksiyonunun gelişmesini engeller
Ağrı kesici ilaçlar; Uçuğun sebep olduğu ağrıyı azaltır.
Buz uygulamak; Ağrı azaltılabilir
Günümüzde etkili tedavide kullanılan antiviral uçuk kremleri, deriden geçerek uçuk virüsüne (Herpes simpleks) etki eder ve deriye zarar vermelerini engeller.