Hiperpigmentasyon Nedir?
Hiperpigmentasyon cildin koyulaşması ve renk değişikliğidir. Çoğunlukla normal seviyesinin üstünde olan melanin , cildin pigmentasyonunu sağlayan kimyasal maddedir. Hem erkek hem de kadınları etkileyen en yaygın cilt problemlerinden biridir ve genellikle yaşla birlikte kötüleşir.
Hiperpigmentasyon cildin yüzeyinde kırmızı, kahverengi, pembe veya hatta mor görünen lekeleri, kümeleri veya çizgileri tanımlamak için kullanılabilir. Hiperpigmentasyona maruz kalan derinin alanları cildin geri kalanından daha koyu görünür ve güneşte zaman geçirdikten (melanini arttırır) sonra veya akne kopması sonrasında daha da belirginleşebilir. Artan melanin derinin epidermis tabakasında, en alttaki deri tabakasında veya her ikisinde oluşabilir. Bazı renk değişimleri, hafif sivilce izleri veya bazı çiller gibi zamanla kendiliğinden kaybolur. Fakat diğer türlerde solmaya karşı daha yoğun hiperpigmentasyon tedavileri gerekebilir.
Hiperpigmentasyon Belirtileri
Çeşitli nedenlerle gelişen birkaç hiperpigmentasyon türü vardır. Bu tipler, bazıları diğerlerinden daha kolay tedavi edilebilen farklı semptomlara neden olma eğilimindedir. Üç ana hiperpigmentasyon türü, bunların en yaygın belirtileri ve semptomları arasında şunlar bulunur:
Postinflamatuar Hiperpigmentasyon (veya Pıh)
PIH birçok hastalık, bozukluk ya da hormonal sorunlardan kaynaklanabilecek cildin yaralanması ya da enflamasyonundan ötürü “cilt travması” türü olarak düşünülebilir. Örneğin PIH, akne, egzama, sedef hastalığı veya kontakt dermatitten kaynaklanabilir. Bunların hepsi pigmentasyonun artmasına, pembe, kırmızı veya koyu kahverengi lekelerin oluşmasına katkıda bulunur. PIH, her tür cilt tonu olan insanları etkileyebilir, ancak koyu tenli olanları daha sık etkilemektedir.
Melazma
Cildin hafif-orta kahverengisine dönüşen cilt renk değişikliği türüdür. Genellikle yanaklarda, yüzün kenarlarında, burun üst kısmında, alında ve dudakların üzerinde olmak üzere yüz üzerinde gelişir. Melazma, hormonlardaki değişikliklerden kaynaklanır ve gebelik sırasında, doğum kontrol hapları kullanırken veya hormonal dengesizlik dönemlerinde ortaya çıkma eğilimi gösterir. Güneş ışığına maruz kaldıkça artar. Bazen hormonlar daha dengeli hale geldiğinde temizlenir, ancak daha sonra geri dönebilir.
Güneş Lekeleri / Güneş Hasarı
Bu, gençlerin veya yirmili yaşlarda başlayarak insanların cilt renk değişikliği geliştirmesinin en yaygın nedenidir. Küçük, düz ve parlak veya koyu kahverengi olabilen güneş lekeleri, cildin yüzü, göğsü, boynu ve elleri gibi en güneş ışığına maruz kalan kısımlarında gelişme eğilimi gösterir. Bunlar melanin üretiminin artması nedeniyle gelişir. Çiller, hafif-orta cilt tonlarına sahip kişiler arasında çok yaygın olan bir güneş lekesi türüdür. Açık-koyu kahverengi veya bazen kırmızı ve siyah olan küçük noktalar halinde görünebilirler. Çiller güneşe maruz kaldıkça daha koyu hale gelir ve çoğunlukla yüz, göğüs, kollar ve üst sırtta görülür.
Hiperpigmentasyon Tedavisi için Doğal Yollar
Daha Az Güneş Işığına Maruz Kalın
Çoğu sağlık otoritesi tarafından güneş ışığının tehlikelerine karşı gönderilen mesajlara rağmen, güneşe maruz kalmanın gerçekte D vitamini yapmamıza yardımcı olmak gibi tüm vücuda uzanan faydaları vardır. Bununla birlikte, cildin hücrelerinin yapısını değiştiren ve bazen kansere yol açabilen artmış serbest radikal hasarına (veya oksidatif strese) yol açan çok fazla güneşe maruz kalma size karşı gelebilir.
Cilt kanseri öykünüz yoksa ve herhangi bir nedenden dolayı gelişme riski yüksek değilse, cildinizin yeterli miktarda D vitamini elde edebilmesi için her gün güneş altında korunmayan yaklaşık 15-20 dakika harcamanızı öneriyoruz. Bununla birlikte, bu miktarın ötesinde, aşırı ultraviyole ışık maruziyeti büyük bir sorun olmaya başlayabilir.
Dermatologlar güneşin en yoğun olduğu günün en yoğun saatlerinde doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalarını (saat sabah 10 aksam 3) önerirler. Bu süre zarfında güneşte 15-20 dakikadan daha uzun süre kalacaksanız, hiperpigmentasyon, kırışıklıklar ve diğer ciddi durumlardan korunmak için güneş kremi kullanın. Cildiniz renksiz olmasa bile önlemenin cildinizi sağlıklı tutmanın en iyi yol olduğu için korumaya yönelik adımları atmanız gerekir.
Hiperpigmentasyon belirtileri olanlar veya cilt kanseri olanlar için, SPF 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanarak yıl boyunca güneşten korunma önerilir. Ayrıca, göz çevresinin tamamını ve şapkasını korumak için büyük yüzde 100 UV koruyucu güneş gözlüğü takabilirsiniz. Gündüz güneş kremi kullanabilir ve sonra cildinizi temizleyebilir ve geceleri hiperpigmentasyonun tersine dönmesine yardımcı olmak için ürünler uygulayabilirsiniz. Bu kombinasyon, sonuçların en üst düzeye çıkarılmasına ve gelecekteki renk değişimlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Eğer güneş yanığı çekiyorsanız, yanık bölgeyi buz veya soğuk su ile soğutarak kalıcı hasarı en aza indirgemek için önlemler alın; sadece nazik sabunla temizleme; doğal nemlendiriciyi ( aloe vera veya hindistan cevizi yağı) uygulamak; cildin toplanması, soyulması veya cildin iyileşene kadar çok sıcak sıcaklığa veya daha fazla güneş ışığına maruz kalmadan kaçınılması gibi önlemler almalısınız.
Antienflamatuvar Diyet
Sağlıksız bir diyet ve yaşam tarzı, foto yaşlanması, pürüzlü pigmentasyon, cilt hücresi yenilenmesi düşüşü, kuruluk ve sarkıklığa neden olabilir. Bu nedenle, cildin renk değişikliğine neden olan altta yatan sağlık koşullarına dikkat etmeniz önemlidir. Sağlıklı bir diyet ayrıca gerekirse kilo vermenize yardımcı olabilir (obezite cildin renk değişikliğine bağlıdır) ve akne kopmalarını önlemeye yardımcı olabilir. Diyetinizde bir sürü kanserle savaşan gıdalar da dahil olmak üzere cilt kanserine karşı bir miktar koruma sağlayabilir. Cildin sağlığını desteklemek ve gözle görülür yaşlanma belirtilerini azaltmak için yapılan en iyi gıdalardan bazıları şunları içerir:
Çilek – Cildi koruyan C vitamini ve E vitamini gibi iyi antioksidan kaynağıdır.
Yapraklı yeşil sebzeler – Serbest radikal hasarını azaltmak için C vitamini ve bitkisel besin maddelerinin mükemmel kaynağıdır.
Vahşi somon ve diğer omega-3 bakımından zengin balık türleri – Astarenzin karotenoidler içerir, oksidatif hasarı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda cildin esnekliğini ve nemini de destekler.
Nar, çilek, yaban mersini ve kiraz – Yara iyileşmesine yardımcı olan, serbest radikal hasarını veya renk değişikliğini önleyen antioksidanlar, vitaminler, bitkisel besinler ve elagic asit içerir.
Domatesler – Güneş yanığına karşı doğal koruyucu etkilere sahip olan ve serbest radikal hasarını azaltmak için likopenin mükemmel bir kaynağıdır.
Sarı ve turuncu sebzeler havuç, tatlı patates ve balkabagi gibi.
Yumurta sarısı – Cildin hücresel yapısını destekleyen biyotin yardımcı olabilir.
Yeşil çay – Serbest radikal temizleme yeteneklerine sahip olan polifenolleri içerir. Yeşil çay, iltihabı azaltmak için topikal olarak cilde uygulanabilir.
Hindistan cevizi yağı, zeytin yağı, avokado, badem, keten tohumu, ceviz ve diğer kuruyemiş / tohumları içeren sağlıklı yağlar – Cildi nemli tutmaya, kuruluğu önlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
Yukarıda belirtildiği gibi, cildin yaşlanmaya başlamasının diğer ana nedenlerinden bazıları: Güneşe maruz kalma, oksidatif stres, yüzün tekrarlayan hareketi ve dermişin kollajen ve elastinin inceltilmesi gibi nedenlerden ötürüdür. Sağlıklı bir diyetin yanı sıra, birçok yaşlanma karşıtı, cilt iyileştirici faydası olan kollajeni tüketmenizi öneririz. Eklemleriniz, kemikleriniz ve sindirim sisteminiz için düzinelerce faydası vardır. Cilt dahil bağ dokusu oluşturmaya yardımcı olan insan vücudundaki en bol protein olan kollajen, doğal olarak yaşla birlikte azalır.
Kollajen ve elastin dermisin (yapısının çoğunu oluşturan deri kalınlığının en kalın tabakası) mukavemet ve gerilebilirlik özelliklerini verir. Dermis ayrıca birçok minik kan damarı ve lenf nodu içermektedir. Bu da sağlıklı cildin dolaşım ve atıkların veya toksinlerin giderilmesine yardımcı olarak genel sağlığı nasıl desteklediğidir. Daha fazla kollajen tüketimi cildin nem, elastikiyet ve mukavemetini artırmaya ve pürüzlülüğü önlemeye yardımcı olabilir. Ancak kollajen ve elastin vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi iltihaplanma ve oksidatif stresin neden olduğu hasarlara karşı savunmasızdır. Diyetinize daha fazla kollajen almak için en iyi yollardan biri kemik sütünü tüketmek veya kollajen protein tozu kullanmaktır.
Doğal Cilt Bakımı Malzemelerini Uygulama
Cildinizi nazikçe temizleyerek ve hasar görmüş hücreleri pul pul dökerek çıkararak başlayın. Doğal deri temizleyicileri günde bir veya iki kez kullanın (egzersiz sonrası veya yatmadan önce). Doğal şeker fırçalamak gibi haftada bir veya iki kez pul pul dökmeye çalışın. Haftada bir veya iki kez arındırmaya çalışın, örneğin şeker ile ölü hücrelerden arındırın. Lavanta yağı ve hindistan cevizi ile yapılmış gibi doğal bir nemlendirici uygulayarak cildi nemli tutun. Aşağıdaki bileşenlerin birini veya birkaçını içeren cilt kremi veya serumunu cildi temizlemek ve kurutmak için uygulayabilirsiniz:
Meyan Kökü (Glycyrrhiza Glabra)
Meyan kökü, doğal “cilt beyazlatması” etkileri nedeniyle uzun süredir kullanılan bir bitkiden elde edilir. Glycyrrhizin, glabridin ve likiritin de dahil olmak üzere yüksek miktarda bileşik içeren ekstrakt formunda deride melanin üretimini düşürmek ve cilt pigmentindeki değişikliklere katkıda bulunan tirozinaz enzimlerini bloke etmek için kullanılabilir. Aynı zamanda melazma, deri iltihabı, egzama, tahriş, kollajen kaybını azaltabilir ve cildin diğer maddeleri emme yeteneğini geliştirebilir. Yaklaşık yüzde 0,5 ila 1 meyan kökü ekstresi içeren bir krem kullanabilirsiniz (bilinen bir alerjiniz varsa kaçının).
Retinoidler (vitamin A)
Retin-A’nın reçetesi gerekir, ancak tezgahlarda başka türler mevcuttur. Retinoidler güneş hasarını ve koyu renk lekeleri azaltmak için en popüler ve etkili tedavilerden biridir; Ancak hassas cildiniz varsa retinolü iyi tolere etmeyebilirsiniz. Cilt bakım ürünlerinde, retinoik asit, retinol veya retinil propionat formlarında bulunur. Düzensiz pigmentasyonun azaltılmasına, elastin liflerinin güçlenmesine ve yapısal kollajenin desteklenmesine yardımcı olur. Retinoidler akne, rozasea ve dermatit ile ilişkili renk değişimini azaltmak için de kullanılabilir. Yaklaşık yüzde 1 retinol içeren bir serum arayın ve bazı kişilerin negatif tepki gösterdiğinden hızlı bir başlangıç yapmayın.
L-Askorbik Asit (vitamin C)
akne lekeleri ve izlerini tedavi etmek için cilt bakımında çok popüler bir bileşen. Serbest radikal hasarı ile savaşan ve kollajen üretimini artıran enzim tirozinazı inhibe ederek hiperpigmentasyonun hafifletilmesine yardımcı olur. L-askorbik asit konsantrasyonu yüzde 10 ila 15 arasında bir krem veya serum arayın ve yatmadan önce gece uygulayın. Aynı zamanda kendi ev yapımı C vitamini yüz serumunu da yapabilirsin, bu da cinsteki tüylü yağı ve aloe vera gibi diğer terapötik bileşenlerle yapılırken özellikle etkilidir.
Niasinamid (B3 Vitamininin Bir Türevi)
Niasinamid, melanozomların cildin üst tabakasına aktarılmasını engelleyerek melaninin etkilerini azaltır; cildin koruyucu bariyerini artırmaya ve cildin normalleştirilmesine yardımcı olur; cilt dokusunu artırabilir; ve yaşlanma belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olur. Niasinamid, L-askorbik asit / vitamin C etkilerini azaltabilir, bu yüzden bu ikisini en az 30 dakika ayrı ayrı kullanın (sabahları ve yatmadan önce bir tane gibi). Yaklaşık yüzde 10 niasinamid konsantrasyonuyla bir krem veya serum arayın. Bu, retinoidlere tolere edemeyen hassas cildi olan insanlar için iyi bir seçim olabilir.
Uçucu Yağlar, Çay Ağacı Esansiyel Yağı
sivilce kırılmalarını veya koyu lekelerin arkasında bırakan diğer cilt tahrişlerini önlemeye yardımcı olan anti-inflamatuar, antibakteriyel, antimikrobik ve antifungal özelliklere sahiptir. Limon esansiyel yağı da akne kopmalarını azaltmak için çok yararlıdır; yara izlerini ve yaş izlerini gidermeye yardımcı; pul pul dökülmeyi; cildi parlatmayı ve beyazlatmayı; ve cilt tonu ve dokusunu normalleştirir. Cildinizde hindistancevizi yağı bulunan esansiyel yağları kullanmanızı öneriyorum, çünkü güneş yanığına karşı koruma geliştirmeye yardımcı olur ve doğal anti bakteriyel, antiviral, antifungal ve antioksidan özelliklere sahiptir ve cilt hasarını azaltabilir.
Diğer cilt bakımı bileşenleri benzer efektleri aramak ve koyu renk lekeleri beyazlatmaya yardımcı olabilir:
Soya (Soya fasulyesi)
Elajik Asit
Alfa-hidroksi
Arbutin
Kojik asit
ubikuiton veya koenzim Q10
Ferulik asit
Düzenli Egzersiz
Egzersiz, özellikle terlemeye neden olduğumuz zaman, detoksifikasyon, dolaşım ve bağışıklık sistemini desteklemek için önemlidir. Egzersiz yapmak, kan akışını artırdığı ve atıkların atılmasına yardımcı olduğu için cildin sağlığını destekleyen birçok vücut temizliği, yaşlanmaya karşı etkili etkilere sahiptir. Haftanın her günü en az 30-60 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin. Dehidrasyon ve kuru cildi önlemek için egzersiz sırasında ve sonrasında sulu kalmaya özen gösterin.
Takviyeler
Besin eksiklikleri, iltihaplanmaya ve zayıf cilt sağlığına katkıda bulunur ve yaşlanma belirtilerini potansiyel olarak hızlandırır. Cildin sağlık ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilecek takviyeleri şunları içerir:
Antioksidanlar, A vitamini, C vitamini ve E vitamini
Vitaminler B3 ve B5
Omega-3 yağlı asitler
Çinko
Çuha çiçeği yağı