Kafa Travması Nedir?
Kafa travmasına sarsılmış bebek sendromu denir. Ölümcül olabilecek bir tür çocuk istismarı şeklidir veya bir bebeği ömür boyu ağır yaralamaya maruz bırakır. Çoğu zaman, bu türden kötü muamele mağdurları 1 yaşından küçük olup, ancak 5 yaşına kadar olan çocuklarda olabilir.
Kötü Niyetli Kafa Travması Belirtileri
Bebeğinizde veya küçük çocuğunuzda şiddetli bir kafa travması vakası bilinç kaybı, nöbet veya şoka neden olabilir.
Kötü niyetli kafa travmasının diğer başlangıç belirtileri şunlardır;
- Kusma
- Sinirlilik
- Alışılmadık uykular
- Sorun emme veya yutma
- Yemek yememek
- Sert görünüm
- Bilinç değişikliği
- Başını kaldıramama
- Gözleri odaklayamama veya hareketi izleme yeteneği
- Birçok durumda, küfürlü kafa travması, fiziksel ve zihinsel olarak onu etkileyen -uzun vadeli problemleri olan bir çocuğu bırakır. Küfürlü kafa travmasının
- Hayatının geri kalanında tıbbi, özel eğitim ve sosyal hizmetlere bağımlı olabilir.
Kafa Travmasına Neden Olan Şey Nedir?
Kötü kafa travması, bir bebek şiddetle sarsıldığında, başın çarpması, fırlatılması veya amaca uygun düşmesi şeklinde olur. Genellikle çocuklarıyla baş edemeyen insanalarda ortaya çıktığı görülmüştür.
Genç bir çocuğu şiddetle sallamak ya da kafasına çarptığında, çocuğun beyni kafatasında ileri ve geri sallanmaya neden olur. Boyun kasları tamamen gelişmemiş bebekler için bu özellikle geçerlidir. Hareket, çocuğunuzun beyninin şişmesi, morarma ve kan damarlarının, sinirlerin ve dokuların yırtılmasına neden olur.
Kafa Travması Nasıl Teşhis Edilir?
Çocuğunuzun ya da bir bireyin kafa travması geçirdiğinden şüpheleniyorsanız hemen acil servise gitmelisiniz. Kötü niyetli kafa travmalarının bazı semptomları (örneğin, kusma ya da sinirlilik) diğer hastalıklarda da yaygın olduğu için, doktorun çocuğunuzun sarsılmış ya da kafasına vurulmuş olup olmadığını bilmelidir. Doktor, olanlarla ilgili sorular soracaktır. Maalesef, istismardan sorumlu olan kişi ya da kişiler , eylemleri hakkında dürüst olmayabilir.
Doktor, teşhisi yapmak ve hasarın ne kadar şiddetli olduğunu bulmak için bir takım görsel ipuçları ve testler kullanacaktır. Görsel ipuçları, çocuğun göz kanaması için kontrol etmek içindir. Kafatası, kolları veya bacaklarında lekeler aramak; Ve çocuğun boynunun veya göğsünün etrafındaki çürüklerin kontrol edilmesi. Belirli görüntüleme testleri (örneğin bir X-ray, BT taraması veya MR), beyinde şişme veya kanama bulguları gösterebilir. Bu testler kafatası veya kaburga kırıklarını da gösterebilir.
Kafa Travması Önlenebilir mi ya da Kaçınılabilir mi?
Kafa travmasını kesinlikle önlemek mümkündür. Bebeğinize veya küçük çocuğunuza bakan herkesin stresli durumlarla nasıl başa çıkılacağını öğrenmesi önemlidir (örneğin, bebeğiniz uzun süre ağlarken sabırlı olmanız gerekir)
Stresle baş etmenin bir yolu, çocuğunuz için güvenli bir yer (örneğin beşik) bulma ve kendinizi sakinleştirmek için 10-15 dakika boyunca başka bir odaya yürümek üzere birkaç derin nefes almaktır. Kontrol dışı olduğunuzu düşündüğünüzde, bir arkadaşınıza veya ailenizin üyesine çocuğunuzla ilgilenmesi için yardıma çağırın veya kontrole yeniden başlamanız için kendinize yardım edin.
Ağlayan bir bebeğe yatıştırmak kolay değildir. Bununla birlikte, bebeği sakinleştirmeye çalışabileceğiniz birtakım yardımcı ekler verilmiştir.
- Şarkı söyleyin
- Kundaklamak
- Onu bir gezinti veya yürüyüşe çıkartabilirsiniz.
- Şişe veya emzik verebilirsiniz.
- Emzirmek
- Bebeğinizi karnınıza yatırın ve bebeğinizin sırtını hafifçe ovun
Bu stratejileri ritmik seslerle (örneğin, müzik, saç kurutma makinesi veya bir çamaşır kurutucu) ile birleştirmek yardımcı olabilir.
Çocuğunuz için bir bakıcı varsa, bakıcıya bir bebeğin veya küçük bir çocuğun sarsılmasının tehlikeleri hakkında bilgi vermelisiniz. Çocuğunuza bakarken stresli hissediyorsa ne yapacağını bildiğinden emin olun. Bakıcı birini seçerken dikkatli olun. ve bakım yaptığı çocuğunuzun güvenliğini gözlemlemeye devam edin.
Kafa Travması Tedavisi
Kafa travması geçirilen hafif vakalarda çocuğunuza ilaç, hastanede kalma ve evde gözlem gerekebilir. En ağır vakalarda tedavi, hastane acil servisinde veya ameliyat odasında hayat kurtarıcı adımlarla başlayabilir. Bu adımlar, çocuğunuzun boğazına bir nefes borusu takmak veya kanamasını durdurmak veya çocuğunuzun beynindeki şişmeyi azaltmak için ameliyat yapmak olabilir.
Kafa Travması ile Yaşamak
Travmanın ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak, çocuğunuzun zaman içinde izlenmesi gerekebilir. Kötü kafa travmasına maruz kalanlar, uzun süreli sağlık sorunlarına maruz kalabilir