Kanseri Tetikleyen Sebepler Şunlardır;
Kalıtsal Faktörler
Kanserlerin yaklaşık %20 sinin kalıtımsal nedenlere bağlı olduğu düşünülüyor.Tüm meme kanserlerinin %5 – 10’u ailevi geçişe bağlı.Kalıtımın önemli olduğu diğer bir kanser türü de bağırsak kanseri.Ebeveynlerde bağırsak polipi ya da kanseri olan kişilerin bağırsak kanserine yakalanma riski diğer insanlara göre daha fazla.Babasında prostat kanseri olan erkeklerinde prostat kanserine yakalanma riski yüksektir. Bu nedenle bu kişilerin 40 yaşından sonra sende en az 1 kere üroloğa gitmeleri gerekir.
Radyasyon
Radyasyon önemli bir kanser nedeni.DNA zincirinde kırılmalara böylece kromozom yapısında bozulmalara yol açıyor. Radyasyona maruz kalan hücrelerde , anormal kromozom yapıları görülüyor. Kromozom parçaları yer değiştirip birbiri üzerine binebiliyor. Bunun sonucunda hücrelerde anormal proteinler oluşmaya başlıyor ve hücrelerin normal kontrol mekanizmaları devre dışı kalıyor.
Radyasyonun bu etkisi uzun zaman dilimi içerisinde oluşuyor. Radyasyona maruz kalan hücreler belirli bir süre sonra kanserleşiyor. Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atıldıktan yıllar sonra birçok kanser vakası görüldü.
En önemli radyasyon kaynaklarından biri de, morötesi ışınlar yayn Güneş.Tüm cilt kanserlerinin %90 ‘ından fazlasına, Güneş’in bu zararlı ışını yol açıyor. Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmaktan korunmak ya da koruyucu kremler kullanmak gerekiyor. Doğada bulunan ve insanların yaşadığı tüm ortamlara rahatlıkla sızan radon gazı da belirli bir miktarın üzerine çıkınca akciğer kanserine yol açıyor.
Kırmızı et: 800 araştırmayı inceleyen Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, işlenmiş etin "kesin", kırmızı etin ise "muhtemelen" kansere yol açtığını kaydetti.
İşlenmiş Beyaz Un
Rafine edildikten sonra işlenen beyaz un, besin değerlerini kaybetmesinin yanısıra zararlı kimyasallar barındırıyor. Yalnızca kilo almamızı sağlayan bir besin olmaktan çıkıp aynı zamanda kanser riskini artırıyor.
Rafine Şeker ve Meyve Gazozu
Jelli şekerler ve benzeri şekerli yiyecekler kanser hücrelerinin üremesini artırıyor. Özellikle pastalar, gazozlar ve meyve suları yasaklılar listesinde en başta gelenler.
Yapay Tatlandırıcılar
Yapay tatlandırıcıların da beslenme düzeninden çıkarılması önerilir. Kahve ve çay gibi içeceklerin içerisine yapay tatlandırıcı ve şeker yerine bal eklenmelidir.
Yapay tatlandırıcılar aslında kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulmasını sağlar. Ancak mide ve bağırsaklara zarar verebilir. Ayrıca diyabet kişilere de önerilir. Ancak çok fazla tüketilmemelidir.
Kansere neden olan birçok faktör vardır. Beslenme düzenine de dikkat edilmelidir. Sağlıksız besinler kesinlikle beslenme düzeninden çıkarılmalıdır. Kanser riskini azaltmak için bu besinlerden uzak durulmalıdır. Sağlıklı bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Kızartma gıdalar ile tuzlu, şekerli ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Gazlı, alkollü ve kimyasal içerikli içeceklerin de tüketilmemesi gerekir. Düzenli olarak egzersiz yapılmalı; spor bir alışkanlık haline getirilmelidir. Kanserden korunmak için bol bol taze sebze ve meyve tüketilmesi önerilir. Ayrıca antioksidan içeriği olan yeşil çay da düzenli olarak tüketilebilir. Günde birkaç bardak kadar tüketilmesi önerilir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan da uzak durulması önerilir. Fiziksel aktiviteler artırılmalı, hareketsiz bir yaşam tarzı oluşturulmamalıdır. Tüm bu öneriler dikkate alındığında kansere karşı koruma sağlanmış olacaktır.
İşlenmiş Et
Sosis, jambon, salam gibi etlerin çoğu aşırı tuz ve kimyasal barındırır. Bir araştırmaya göre düzenli olarak bunlardan yiyen insanların erken ölüm riski %43 artmış durumda.
Tütsülenmiş, Salamura ve Tuzlu Yiyecekler
Bu yiyecekler, sindirildiğinde nitrik asidi, n-nitrozo denilen bileşime çevirerek özellikle mide ve kalınbağırsak kanserlerine öncü olabilir.
Hidrojene Yağlar
Kanser yapan gıdalar arasında hidrojene yağlar da bulunmaktadır. Bu nedenle kimyasal içeren hidrojene yağlar yerine bitkisel yağların tüketilmesi önerilir. Zeytinyağı ve Hindistan cevizi gibi yağlar tüketilebilir.
Patatesi Cipsleri
Lezzetli oldukları kadar kaloriden zengin ve trans yağ içeren atıştırmalıklar kalp hastalıklarından tutun kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.
Diyet Gıdalar
Özellikle yapay tatlandırıcılar dahil olmak üzere, diyet gıdalara eklenen renk ve tat vericiler bu besinleri sağlıksız yapıyor.
Tuzlu Besinler
Nitrat ya da nitrit kullanımı da kansere neden olabilir. Bu nedenle bu tür besinlerin tüketilmesi önerilmez. Turşu gibi gıdalar da çok sık tüketilmemelidir. Tuz kullanımının kısıtlanması önerilir.
Gdo’lu Gıdalar
GDO’lu ürünlerin tüketilmesi de kanser riskini artırır. Ayrıca GDO’lu besinler DNA’nın bozulmasına neden olur ve sindirim sisteminde bakterilerin üremesine neden olur.
Buğday, soya fasulyesi, mısır ve tahıl alışverişi yapılırken dikkatli olunmalıdır. İçerikleri kontrol edilmeli, organik ürünler tercih edilmelidir.
Alkol
Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre menopoz sonrası günde bir kez alkol kullanan kadınların meme kanserine yakalanma riski %30 daha fazla.
Virüsler
1911’de Başlayan araştırmalarda önce tavukta bulunan kanser daha sonra başka araştırmacılar tarafından hayvanlarda tümör yapan birçok virüs bulundu.Bu çalışmalar sonucunda Rous’a 1966 yılında ,55 yıl sonra Nobel ödülü verildi. Virüsler (hem DNA hem de RNA virüsleri) hayvanlarda çeşitli kanserlere yol açabilirler. Bazı virüsler kapsüllerinin içerisinde DNA taşıyor; hücre içerisine girdikten sonra kendi DNA’larını hücrenin DNA’sına entegre ediyor ve kendilerini kopyalıyor. Bu entegrasyon hücrenin DNA yapısını etkilediği için normal hücre çoğalmasını da etkiliyor. Bu gerçek anlaşıldıktan sonra , insan tümörlerinde de virüslerin rolü üzerinde çok araştırma yapıldı, fakat bugüne kadar herhangi bir virüsün herhangi bir insan kanserine yol açtığı neden olduğu kanıtlanmış değildir.
İnsan kanserlerinde virüslerin rolünü araştırmak kolay değildir.
Kimyasal Maddeler
Çeşitli kimyasal maddelerin kanser oluşumundaki rolünü belirlemek için yoğun çalışmalar yapılıyor. Bazı kimyasal maddeler tek bir temastan sonra kanser oluşumunu başlatıyor. Böyle maddelere ‘initiator’ yani başlatıcı deniyor. Bu maddelere maruz kaldıktan sonra kanser oluşumu için genellikle ‘promoter’ denilen ve kanser oluşumunu hızlandıran diğer bir ajanın varlığı gerekiyor.
Sigaranın içerisinde hem kanser sürecini başlatan hem de hızlandıran maddeler bulunuyor. Sigara , alkol ve hatta bulunulan ortamın havası bile kansere yol açabiliyor. Sigara her üç kanser ölümünü birinden sorumlu. Akciğer kanserlerinin ise neredeyse tamamından sorumlu Kanserlerin üçte birinde sigaranın önemli rolü vardır. Sigara dumanındaki başlıca zararlı maddeler nikotin, karbon monoksit ve katrandır. Sigarada kanser yapan madde katrandır. Bu madde akciğerleri tahriş ederek kanserden başka akciğer hastalıklarında da önemli rol oynar.
Alkol kansere doğrudan neden olmayabilir. Çünkü sigara dumanındaki birçok kimyasal gibi kimyasal kanserojen değildir. Alkol neoplastik hücreyi harekete geçirmez ama bunun yerine hücre gelişimini kolaylaştırır. Böylece alkol yeni oluşmuş neoplastik hücre gelişimini ve kanser hücrelerini teşvik ederek onların hızla büyüyen metastatik kanserlere dönüşmesini sağlar.
Şarküteri Ürünleri: Şarküteri ürünleri salam, sosis, jambon ve sucukların kansere sebep olan nitrit ve nitrat içerdiği belirtiliyor. Ürünlerin korunabilmesi için ilave edilen kimyasallar, solunum yollarında iltihaplanmaya yol açıp akciğer kanserini tetikliyor.
Patlamış Mısır: kanada merkezli Toronto Üniversitesi'nin 2008 tarihli araştırmasına göre, mikrodalga patlamış mısır kısırlık ve kansere yakalanma riskini artırıyor.