Sağlık
Kemik Erimesi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 16.02.2018

Kemik Erimesi 

Osteoporoz, oldukça sık görülen bir kemik hastalığıdır. Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen bu hastalık, esas olarak kemikteki kalsiyumun azalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Yaşam süresinin uzaması ile birlikte osteoporoz önemli bir sorun haline gelmiştir.
Kemik erimesinde kemiğin darbelere karşı olan direnci zayıflar. Basit bir çarpma ya da düşmeyle kırıklar oluşabilir. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra başlar ve görülme sıklığı artar. Kemik erimesini sorun haline getiren şey, kırıkla olan ilgisidir. Osteoporoza bağlı kırıklar genellikle omuz, kalça ve omurga bölgelerinde olmaktadır.

Kemik Erimesinin Belirtileri Nelerdir?



  • Omurgadaki kemiklerin erimesi nedeniyle gelişen sırt ağrısı,


  • Boyun ağrısı,


  • Bel ağrısı,


  • Kambur veya öne eğik vücut şekli,


  • Boy kısalması,


  • Kalça, el bileği ve omurga kemiklerinde kırıkların meydana gelmesi,


  • İleri derece kemik erimesinde basit çarpmalarda bile kırıkların oluşması,


  • Kemiklerde hassasiyet ve kemik ağrıları,


  • Kırıklara bağlı olarak, vücutta şekil bozukluklarının ortaya çıkması,


  • Kırık ve ağrılardan dolayı, hastanın hareketsizleşmesi gibi belirtilerdir.


  • Bu belirtilerin tamamının tedavi edilerek yok edilmesi beklenemez. Vücut şekil bozuklukları ve kamburluk yok olmasa da, ilerlemesini durdurmak mümkün olabilir.

Hemen hemen her insanda, yaşa bağlı olarak osteoporoz meydana gelir. Bazı etmenler ise, osteoporozun ciddi hale gelmesine yol açar. Bu etmenlerden bazıları, değiştirme imkanı olmayan ırk, genetik ve yaş gibi yapısal faktörlerdir. Bazıları ise hareketsiz yaşam, beslenme şekli, sigara ve yaşam gibi değiştirilebilen faktörlerdir. Çocukluk döneminde yeteri kadar kalsiyum alımı, büyüme aşamasında sağlıklı bir kemik gelişimi için oldukça önemlidir. Kalsiyum, ileri yaşlarda da kemik sağlığının korunması için büyük bir öneme sahiptir. Kalsiyum, çinko, magnezyum, florid, bakır, A, C ve K vitaminlerinin yetersiz miktarlarda alınması veya çok fazla tüketilen sodyum, alkol, protein, sigara ve kafein gibi maddeler kemik erimesinin gelişimini hızlandırmaktadır.

Kemik Erimesine İyi Gelen Yiyecekler

Kemik erimesi (Osteoporoz) kemik doku yoğunluğunun azalması, dayanıklığının azalması yani, kemik kalitesinin bozulmasıdır. Kemik erimesi arttıkça, kemiklerin kırılganlığı da artar.
Kemik erimesi mutlaka tedavi edilmeli. Çünkü, kemik erimesi, tedavi edilmediği takdirde sürekli ilerleyen bir hastalıktır. Tedavinin en önemli amacı kırık riskini azaltmaktır.

Kemik Erimesini Önlemede Önemli Gıdalar

Kayısı: Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir.

Süt: Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynağıdır. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve dişleri güçlendirmek için çalışır. Bunların eksikliği kemikleri eritir.

Soğan : Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Kükürt bileşimleri atardamarların zarar görmesini önler. Soğan kemik erimesini de önlüyor.

Marul : Sütten bile daha fazla kalsiyum içerdiği söyleniyor.

Brokoli : Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, adeta bir vitamin deposu. A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olduğu ve çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine bire bir. Demir, selen, bakır ve potasyum kaynağı olan brokoli içerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliğe sahip. Antibiyotik özelliğe de sahip olan brokoli bu yönüyle prostat enfeksiyonuna karşı çok etkin.

Kuru Erik : Fenolik bileşikler ve bor elementi bakımından zengindir. Bor elementi kemik sağlığını koruyan, kemik erimesine karşı koruyucu özelliktedir. Günlük 100 gram kuru erik tüketiminin, günlük bor gereksinimini karşılayabileceği belirtiliyor.

Üzüm Çekirdeği Özütü: Flavonoit tipi bileşenler açısından zengin olup oksidatif hasarı önleyici özelliğinin yanında, kemik erimesine neden olan proteolitik enzimleri de azaltıcı etkisi vardır.

Nar Özütü : İçeriğindeki flavonoit yapısında bileşenler nedeniyle üzüm çekirdeği gibi etki gösterir.

Portakal Gibi Narenciye Meyveleri : C vitamini ve flavonoit yapısındaki bileşenler sebebiyle kemik sağlığı açısından önemlidir

Elma : Kemik erimesini azaltıcı etkisi vardır.

Kemik Erimesi Tedavi Yöntemleri?

Kemik erimesi, kemik mineral yoğunluğunun azalması ve yapısında oluşan değişiklikler sonucu kemiğin kırılganlığının artmasıyla meydana gelir. Kemik dokusu, büyüme çağında ve büyüme tamamlandıktan sonra da sürekli kendini yenileme özelliğine sahiptir. Kemik yenilenirken aynı anda yıkım ve yapım olayı gerçekleşir.
Büyüme çağında kemik yıkımından daha çok yapım olur. Kemikler uzar, kalınlaşır ve güçlenir. Bu devrede ihtiyaç olan kalsiyum ile D vitamini bolca alınmalı ve egzersiz de ihmal edilmemelidir.

Kemik dokusundaki yapım-yıkım işlevi, yaşlanmayla birlikte, yıkım ağırlıklı olmaya başlar. Kemikler küçülerek, incelir.
Kemiklerde ağrı hissi oluşturmadan kemikleri aşındırmaya başlar. Bunun sonucunda da kemiklerin şekilleri değişir, fark edilmeyen mikro kırıklar oluşur. Bazı durumlarda hafif bir darbe bile kalça kemiklerinde, omurgada ve el bileğinde kırılmalara yol açabilir.
Ayrıca belirgin derecede boyda kısalma ve sırtta kamburluk gibi sorunlar da görülebilir.
Boyda kısalma, sırtta kamburlaşma, bel ve sırt ağrıları yaşanıyorsa, hemen fizik tedavi veya bir jinekoloji uzmanına başvurulması gerekir.

Kemik erimesi, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ama, erken teşhis konulmamış ve bu hastalığa yakalanılmış ise, kaybedilen kemiğin vücuda geri kazandırılması çok zordur. Fakat, tedavi ile bu hastalığın durdurulma şansı mevcuttur.

Hastaya kemik erimesi tanısı konduktan sonra iki çeşit tedavi yöntemi uygulanır. Bunlar, östrojen tedavisi ve ilaç tedavisidir.

Östrojen Tedavisi : Kişideki kemik erimesi sürecinin önemli ölçülerde yavaşlatmaktadır. Eğer ileri seviyede kemik erimesi yok ise, kemiklerde oluşabilecek kırıkları önemli ölçüde yok etmektedir. Bu tedavinin başarılı olması için,  en az 5 yıllık tedavi gereklidir. Eğer tedavi bırakılır ise, kemik erimesi eski hızına dönerek vücuda zarar vermeye devam edecektir.

İlaç Tedavisi : Kemik erimesi olan kişide östrojen tedavisi sakıncalı ise ilaç tedavisi kullanılmaktadır.
Ayrıca, bu tedavi yöntemlerinin dışında, hekimin önerdiği egzersiz hareketleri ve beslenme diyeti de kemik erimesini tedavi edecektir.

Benzer Yazılar