Kimyasal peeling taze cilt katmanlarını ortaya çıkarmak için kimyasal bir solüsyon kullanılarak yapılan bir kozmetik uygulamasıdır. Kullanılan kimyasal solüsyonun etkisi ile üstteki deri soyulur ve altta bulunan genç cilt ortaya çıkar. Kimyasal peeling uygulaması ince çizgileri, kırışıkları, yara izlerini düzensiz cilt renklerini ve diğer cilt kusurlarını azaltabilir ya da tamamen iyileştirebilir. Yapılacak peeling uygulamasının derinliğine ve cildinizin durumuna göre, kullanılacak kimyasal türü farklı olacaktır.
Kimyasal Peeling Nedir?
Kimyasal peeling ya da dermapeeling olarak da adlandırılan kozmetik yöntemin uygulanmasında asıl amaç cildinizin görünümünü kimyasallar yardımıyla iyileştirmektir. Tedavinin ana prensibi cildinizde travma ya da cilt katmanlarında yaralanmaya sebep olan kimyasal solüsyonun kullanılmasına dayanır. İşlemin sonunda cilt katmanları soyulur ve altta bulunan daha genç cilt katmanı ortaya çıkar. Yeni ortaya çıkan cilt daha pürüzsüz, daha az çizgili, daha az kırışık, daha düzgün ve parlak renktedir.
Kimyasal Peeling Uygulaması Hangi Koşullarda Yararlı Olur?
Kimyasal peelingler cildin kusurlarını tedavi etmek ya da cilt tonunu ve dokusunu düzelterek, cildinizin daha iyi görünmesini sağlayan uygulamalardır.
Kimyasal peeling için en çok tercih edilen bölgeler yüz, boyun ve ellerdir. Kimyasal peeling aşağıdaki sorunların giderilmesinde ya da azaltılmasında yardımcı olabilir.
· Güneş hasarı, yaşlanma ya da kalıtsal etkenler nedeniyle ortaya çıkan göz altında veya ağız çevresinde beliren ince çizgi ve kırışıklar
· Bazı sivilce türleri
· Hafif yara izleri
· Güneş lekeleri
· Yaşlılık lekeleri
· Karaciğer lekeleri
· Çiller
· Eşit olmayan cilt rengi
· Aktinik keratoz olarak adlandırılan kanser öncesi görünen pullu lekeler
· Donuk cilt rengi
· Hamilelik ya da doğum kontrol hapı kullanımı nedeniyle ortaya çıkan koyu lekeler ( melazma)
Uygulamanız gereken peeling derinliği için dermatoloğunuzla birlikte hareket etmelisiniz. Birlikte vereceğiniz ortak karar cildinizin durumuna ve tedavi hedefinize göre değişiklik gösterebilir.
Kimyasal peeling uygulamasının başarılı olmadığı cilt sorunları şunlardır:
· Yüzdeki sarkmalar
· Çıkıntılar
· Derin yara izleri
· Derinleşmiş yüz hatları
· İyice yerleşmiş kırışıklar
Problemleriniz bunlar ise sizin için daha yararlı olabilecek cerrahi prosedürler şunlardır:
· Karbondioksit lazerle yüzey yenileme
· Yüz germe
· Kaş kaldırma
· Göz kaldırma
· Yumuşak doku dolgusu
Bu konuda dermatoloji üzerine uzmanlaşmış bir cerrahla görüşerek en doğru bilgiyi alabilirsiniz.
Kimyasal Peeling Bütün Cilt Tiplerine Uygun Mu?
Genel prensip olarak, tüm cilt tiplerinde yüzeysel peeling kullanılabilir. Buna karşılık doğal cilt tonunun daha koyu olması halinde tedaviden sonra cildinizde kararma riski oldukça yüksektir. Bu durum iltihap sonrası hiperpigmentasyon olarak tanımır. Cilt tonunuz koyu renkte ise hiperpigmentasyon riskinizin azalması için dermatoloğunuzdan daha az agresif tedaviler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kimyasal peelingin önerilmediği diğer durumlar şunlardır:
· Ciltte anormal yara izi geçmişi olması
· Yara izlerinde normalden fazla renklenme olması
· Cilt rahatsızlıkları bulunması
· Cildi hassaslaştıran ilaçlar kullanılması
· Kimyasal peeling yaptırdıktan sonra iyileşme süresinde güneşten uzak kalınmasının mümkün olmadığı durumlar
Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?
Kimyasal peeling uygulaması bir doktor muayenehanesinde ya da bir ameliyat merkezinde ayakta tedavi prosedürü kapsamında yapılabilir. Öncelikle uygun bir solüsyon ile cildinizdeki fazla yağlar uzaklaştırılırken, gözleriniz ve saçlarınız korunur.
Daha sonra cildinize kimyasal bir solüsyon uygulaması yapılır. Bu aşamada sıklıkla kullanılan çözeltiler şunlardır:
· Glikolik asit
· Trikloroasetik asit
· Salisilik asit
· Laktik ast
· Karbolik asit ( fenol)
Farklı türde kimyasallar kullanılması, ciltte kontrollü bir yaralanmaya yol açar. Kullanılan kimyasalların her biri farklı cilt derinliğine nüfuz eder. Daha sonra üstteki deriyi sıyırarak, yeni bir cilt katmanın ortaya çıkmasını sağlar.
Kimyasal Peeling Türleri Nedir?
Kimyasal peeling uygulaması üç ana grupta sınıflandırılır. Bu gruplar şunlardır:
· Yüzeysel peeling
· Orta derece peeling
· Derin peeling
Yüzeysel Kimyasal Peeling
Bu uygulama hemen göze çarpmayan, zamana bağlı olarak ortaya çıkan bir iyileşmeye yol açar. Genellikle seri halinde yapılan bir uygulamadır. Cildin en dış tabakası soyulur. Bu yöntem ile sağlıklı bir ışıltı elde edilen durumlar şunlardır:
· İnce kırışıklar
· Sivilceler
· Eşit olmayan cilt rengi
· Kuru, sert, güneşten zarar görmüş cilt
Bu tür bir uygulamanın iyileşme süresi birkaç saat ila bir kaç güne yayılabilir.
Orta Derecede Kimyasal Peeling
Bu uygulama cildinize taze ve pürüzsüz bir görünüm sağlar. Orta deri katmanının en dış katmanı ve üst kısmı çıkarılır. Orta kimyasal peeling uygulamasının yaralı olduğu durumlar şunlardır:
· Eşit olmayan cilt rengi
· Yaşlılık lekeleri
· Sivilce izleri
· İnce veya orta dereceli kırışıklar
Bu tür bir uygulamanı iyileşmesi için gereken süre bir hafta veya daha uzun olabildiği gibi biraz dinlenme süresine de ihtiyacınız olabilir.
Derin Kimyasal Peeling
Bu uygulama en göze çarpan sonuçları verecektir. Kullanılan kimyasal cildin orta katmanını altına kadar nüfuz eder. Derin peeling uygulamasında iyileşme süresi 8 haftayı bulabilir. Derin peeling uygulamasının yararlı olduğu durumlar şunlardır:
· Orta derinlikte çizgiler ve kırışıklar
· Güneşten çok fazla hasar gören cilt
· Derin sivilce izleri
· Lekeli cilt ya da aktinik keratoz olarak tanımlanan kanser öncesi lekelenmeler