Lordoz omurganın alt, sırt, yan bel bölgesinde oluşturduğu doğal eğriliktir. Bu eğriliğin normalden fazla olması halinde alt omurgadaki eğrilme de normalden daha derin bir şekil alır. Bu durum pelvis olarak tanımlanan kalça bölgesinin geriye ve yukarı kıvrılmasına yol açabilir. Lordoz adı altında değerlendirilen bu aşırı eğrilikler çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Lordozun kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, lordoz geliştirilmesine katkıda bulunduğu kabul edilen başlıca sebepler şunlardır:
· Kötü duruş alışkanlığı
· Genetik faktörler
· Yaralanmalar
· Çeşitli hastalıklar
· Omurga ameliyatı
Lordoz Teşhisi Nasıl Konur?
Lordoz teşhisi koyulması için, doktor tarafından yapılan klinik muayene ve omurga röntgeni yeterlidir. Doktor hastada gelişen lordozun nedenine ve tipine göre, tedavi şeklini ve süresini ayarlar.
Lordoz Nasıl Tedavi Edilir?
İleri loroz vakalarında cerrahi müdahale uygulanabilir. Çoğu kez hastalar kendilerini çok rahatsız eden sırt ağrıları için doktora danıştıktan sonra lordoz tedavisi için şunları kullanabilir:
· Asetaminofen
· İbuprofen
· Naprosyn
Bu ilaçların yanı sıra fizik tedavi sırasında hastalara öğretilen egzersizler son derece yararlıdır. Egzersizlerin günlük olarak düzenli bir şekilde yapılması genellikle ilaca duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır.
Özellikle sinir sorunları olan hastalar için ameliyat etkili bir tedavi şeklidir. Böylece sırt kemikleri stabilize olur ve zamana bağlı olarak doğru şekilde uygulanan fizik tedavi sayesinde sinir sorunlarının bir kısmı ya da tamamı düzelebilir.
Lordoz Hastaları İçin Uygun Uyuma Şekilleri
Omurga ağrısı yaşayan hastalar incelenirken, her hastaya ayrı bir birey gözü ile bakmak ve ağrılarına katkıda bulunabilecek farklı risk faktörlerin belirlemek önemlidir. Uyku şeklinin tek başına hastanın bütün sorunlarını tedavi etmesi çok mümkün olmasa da, hastanın ağrısının olabildiği kadar hafifletilmesi esastır. Kaliteli ve onarıcı uyku uyuyabilen hastalarda, ağrıya karşı geliştirilen direnç artacaktır. Uyku şeklinin düzgün olması uyurken ağrı çekilmesini ya da uyanırken ağrı ile uyanılmasını da önleyebilir. Doğru uyku pozisyonuna karar verilirken göz önüne alınması gereken en önemli kriter hastanın kaslarının gevşetilmesi ve nötr omurga dizilimine imkan sağlanmasıdır. Tercih edilen en yaygın uyku pozisyonları şunlardır:
Sırtüstü
Sırtüstü yatış şeklinde, basınç daha geniş bir alan yayıldığı için bu pozisyonda uyumak yararlı kabul edilir. Fakat bu sırada doğal omurga eğriliğinin korunması için boyun ve bel bölgesine yastık yardımı ile destek sağlanmalıdır.
Yan Yatma
Yan yatma en yaygın tercih edilen uyku pozisyonudur. Yan yatma sırasında omurganın uygun şekilde hizalanması sağlanabilir. Bu pozisyon ağırlık merkezi daha yüksek olduğu için omurganın bükülmesine yol açabilir. Bu nedenle yan yatma sırasında diz ve kollar arasında yastık kullanılması önerilir.
Yüz Üstü (Karın Üstü) Yatma
Yüz üstü yatmak omurganın doğal kıvrımları için uygun desteği sağlamaz. Özellikle boyun ağrısı çeken bireyler için bu pozisyon önerilmez.
En Etkili Lordoz Egzersizleri
Lordoz tedavisi için en yaygın ve etkili egzersizler aşağıda verilmiştir.
Pelvik Top Üzerinde Otururken Eğilme Egzersizi
Bu egzersiz karın kaslarını ve sırt kaslarını esneterek güçlendirir. Egzersiz için takip edilmesi gereken basamaklar şunlardır:
· Ayaklar kalça genişliğinden biraz daha açık, omuzlar geride ve nötr olacak şekilde egzersiz topunun üzerine oturtulur.
· Ayaklar yerde, dizler ile 90 derece açıklıkta olmalıdır.
· Kalçalar eğilir ve karın kasları kasılarak belin alt bölgesi yuvarlanır. 3 saniye bu şekilde beklenir.
· Kalçalar ters yöne eğilir ve sırt bükülür 3 saniye bu pozisyonda beklenir.
Aynı hareketler yönler değiştirilerek 10 kere tekrar edilir. Çalışma 3 set halinde tamamlanır.
Transcers Abdominus (TA) Aktivasyonu İle Karın Kaslarının Mekik Çekmesi Egzersizi
Karın kaslarını güçlendirilmesi, pelvisi öne eğik bireylerde pelvisin hizalanmasına destek verebilir. Egzersiz için takip edilmesi gereken basamaklar şunlardır:
· Bacaklar bükülmüş, ayaklar yere düz basacak şekilde sırt üstü yatılır.
· Eller başın arkasına konur ya da göğüs üzerinde çaprazlanır.
· Bu pozisyonda nefes alınır. Nefes verme sırasında göbek deliği omurgaya doğru çekilir. Bu sırada orta hattı bir korse gibi saran enine karın kasları çalıştırılır.
· Karın kasları kasılırken baş ve omuzlar yerden birkaç santim yukarı kaldırılır.
· Tekrar başlangıç pozisyonuna dönülerek rahatlanır.
Aynı hareketler 10 kere tekrar edilir. Çalışma 3 ya da 5 set halinde tamamlanır.
Ölü Böcek Egzersizi
Bu dinamik egzersiz bacak ve kol hareketleri sırasında stabil bir omurga oluşturulmasına yardımcı olur. Omurga stabilizasyonunda çok önemli rol oynayan enine karın kası hedef alınır.
Egzersiz için takip edilmesi gereken basamaklar şunlardır:
· Kollar ve bacaklar yukarı bakacak şekilde sırt üstü uzanılır.
· Derin nefes alınır. Nefes verilirken göbek deliği omurgaya doğru çekilir ve kalçalar hareket ettirilmeden sırt yere doğru düzleştirilmeye çalışılır.
· Sol kol ve sağ bacak aynı anda yerden birkaç santim yükseğe kaldırılıp, indirilir.
· Tekrar başlangıç pozisyonuna dönülür ve aynı hareket yön değiştirerek tekrarlanır.
Ölü böcek hareketleri 10 kere tekrar edilir. Çalışma 3 ya da 5 set halinde tamamlanır.
Lordoz tedavisi için en etkin yol egzersizlerin düzenli yapılmasıdır.