Otizm Nedir?
Otizm, normal sosyal ve iletişim becerilerinin gelişimini etkileyen bir beyin bozukluğudur. Otizmi olan insanlar erken yaşta başlayarak diğer insanlarla iletişim kurmada sorun yaşarlar.
Otizmin işaretleri kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlarda diğerlerinden daha kötü olabilirler. Daha yaygın olan belirtiler “Belirtiler” bölümünde listelenmiştir. Belirtilerin ciddiyetine ve IQ (zeka) testinin sonucuna bağlı olarak insanlarda "düşük işlevli otizm" veya "yüksek işlevli otizm" denir. Yüksek işlevli otizm, daha az şiddetli semptomlarla otizmi tanımlarken, düşük işlevli otizm ise, otizmi daha şiddetli semptomlarla tanımlar.
Çocuğumda otizm varsa, zihinsel engelli olduğu anlamına mı gelir?
Otizmi olan birçok çocuk zihinsel engelli olsa da hepsi zihinsel engelli değildir. Otistik çocukları test etmek zor olabilir, çünkü sorulara diğer çocukların yaptığı gibi cevap vermezler. Bir otizm uzmanı çocuğunuza kendi durumu hakkında daha fazla bilgi verecek özel testler verebilir.
Bazı otistik çocuklar, kafalarında karmaşık matematik problemleri yapma gibi özel becerilere sahiptirler. Bununla birlikte, bu gibi yetenekleri olan çocuklar çok nadirdir.
Otizm eskiye göre daha mı fazla?
Daha fazla çocuğa otizm teşhisi konuyor. Ancak bu gerçekten daha fazla çocuğun otizm olduğu anlamına gelmez. Bu, ebeveynlerin, öğretmenlerin ve doktorların otizmin belirtilerini daha iyi anlamaları anlamına gelebilir.
Otizmde bir çocuğum varsa, başka bir çocuğa sahip olma ihtimalim var mı?
Otizmi olan çocukların kardeşleri, kendiliğinden gelişme şansı % 5 civarındadır. Otizmli çocukların kardeşlerinde, öğrenme güçlüğü gibi başka bir engelin olmasının riskinin daha yüksek (% 10 ila% 40) olduğu görülüyor.
Daha fazla çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız, bir genetik danışmanla görüşmeniz ve doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir.
Asperger sendromu (AS) nedir?
Asperger sendromu (AS), yüksek işleyen otizme çok benzer bir durumdur. Tipik olarak, AS'lı insanlar normal bir IQ'ye sahiptir ve bazıları belirli bir bölgede olağanüstü bir beceri veya ilgi sergileyebilir. Sözel dil gelişimi normal kabul edilirken, AS'e sahip insanlar bu dili sosyal ortamlarda doğru kullanmada sorun yaşayabilir. Ayrıca, göz teması kurma, yüz ifadelerini anlama ve vücut hareketlerini kullanma gibi sözde olmayan yollardan iletişim kurmada güçlük çekebilirler. İlişki geliştirmek ve yeni durumlara uyum sağlamak gibi genel sosyal beceriler de etkilenebilir. Buna rağmen, AS'e sahip insanlar genellikle davranışları ve iletişim terapisi yoluyla zorluklarıyla nasıl başa çıkacaklarını öğrenebilirler.
Otizm Belirtileri
- Otizmin yaygın belirtileri şunlardır:
- Kucaklaşmaktan veya göz temasından kaçınır.
- Seslere cevap vermez.
- İsmini duyduğunda tepki vermez.
- Konuşmaz ya da dilini doğru kullanmaz.
- İleri geri kayarlar, başını döndürür veya vurur.
- Bir nesnenin parçalarına bakar, oyuncak arabanın tekerlekleri gibi
- El hareketlerini veya vücut dilini anlamaz
- Sahte oyunlar oynayamaz veya oynatmaz
- Düzen, rutin veya ritüel ile çok ilgilidir ve rutinin değişmesi durumunda üzülür
- Düz bir yüz ifadesine sahiptir veya monoton bir ses kullanır
- Kendine zarar verir ya da tehlikeden korkmaz
Otizmin Nedenleri
Doktorlar otizme neyin sebep olduğundan emin değildirler. Bazı çalışmalar, nedenin genetik olduğunu göstermiştir. Belli tıbbi problemler veya çocuğunuzun çevresinde olan bir şey de bunda rol oynayabilir. Çoğu durumda, bir çocuğun otizminin nedeni bilinmemektedir. Erkeklerin kızlardan daha fazla otizm olduğu düşünülmektedir. Doktorlar, otizm üzerinde çalışmaya devam ederken, bunun sebepleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirler.
Aşılar otizme neden olabilir mi?
Hayır. Yapılan destekli araştırmalar, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısı gibi çocukluktaki aşılar ile otizm arasında bağlantı olmadığını gösteriyor.
Aşılar çocuğunuzun sağlığının önemli bir parçasıdır. Aşıların güvenliği ile ilgili endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuşun.
Bebeğim iyi görünüyordu. Neden şimdi otizm var gibi görünüyor?
Bunun neden olduğunu bilmiyoruz, Ancak otistik bozukluğu olan çocukların yaklaşık % 20'si yaşamlarının ilk 1-2 yıl boyunca normal şekilde gelişiyor gibi görünüyor. Sonra, bu bebekler doktorların gerileme dediği şeyleri deneyimliyorlar. Bu, daha önce sahip oldukları, örneğin konuşma yeteneği gibi yeteneklerini kaybettikleri anlamına gelir.
Otizm nasıl teşhis edilir?
Otizmi algılayabilen laboratuvar testi yoktur. Bir bebek ya da yürümeye başlayan çocuklarda , genellikle yaşına göre beklendiği gibi davranmadığında teşhis edilebilir. Doktorunuz, çocuğunuzun otizm olduğunu düşünürse, çocuğunuzun bir çocuk psikiyatrını veya başka bir uzmanı görmesini önerir. Uzman muhtemelen çocuğunuzu gözlemleyerek otizm belirtileri olup olmadığını görecektir.
Otizm Tedavisi
Çocuklar otizmi "büyütmez" ve iyileşemezler. Otizmi tedavi eden hiçbir ilaç yoktur. Ancak tıp, agresif davranış ve uykusuzluk gibi bazı otizm belirtileri ile yardımcı olabilir.
Araştırmalar, çok yoğun davranış ve dil terapisinin bazı çocuklara yardımcı olabileceğini göstermiştir. Tedavi ile bazı çocuklar olgunlaştıkça iyileşebilirler. Bireysel çocuğun dil becerileri ve genel entelektüel düzeyi, kendi otizm vakası ile ne olacağını tahmin etmede yardımcı olabilir. Çocuğunuza en iyi tedaviyi uygulayabilmek için türü hakkında doktorunuzla iletişime geçiniz.
Doktorunuza Sorabileceğiniz Sorular
- Çocuğumda otizm var. Bir çocuk daha düşünebilir miyim?
- Çocuğumun dil becerileri geliştirmesine yardımcı olmak için ne yapabilirim?
- Bana bakmayınca veya benimle konuşmayınca çocuğuma yakın hissetmem zor oluyor. Katılabileceğim destek grupları var mı?
- Çocuğum normal bir okula devam edebilecek mi?
- Otizm spektrum bozuklukları nedir?
- Çocuğumla etkileşim kurmanın en iyi yolu nedir?
- Ailemin ve arkadaşlarımın çocuğumun otizmiyle başa çıkmasına yardımcı olmak için okuyabileceğim herhangi bir materyal var mı?
- Çocuğum bazen şiddete başvuruyor. Bununla başa çıkmanın en iyi yolu nedir?