Sağlık
Passiflora Nedir, Nasıl Kullanılır? 24.04.2019

Passiflora, yatıştırıcı ya da rahatlatıcı denildiğinde tüm dünyada akla ilk gelen bitkisel çözümlerden biri. Latince adının orijinal hali Passiflora Incarnata olan bitki, Türkiye’de çarkıfelek çiçeği, saat çiçeği ya da fırıldak çiçeği olarak da biliniyor. Çark şekline benzeyen çiçekler; bu bitkiye hem adını veriyor hem de bazı türlerin süs bitkisi olarak da evlerin salonlarını süslemesine sebep oluyor. Tropik bir bitki olan passifloranın 400 kadar bilinen çeşidi var. Ana vatanı Güney Amerika olan doğal reçetenin; uykusuzluktan menopoza, gerginlikten yüksek kan basıncına kadar oldukça geniş bir etki alanı var.

Psikolojik sorunlarla mücadele edenler ve buna bağlı fiziksel sorunlar yaşayanlar; passiflora bitkisini de deneme listelerine eklemekte sakınca görmüyor. Burada bir parantez açmak gerekirse; bilinçsiz kullanımı durumda, tüm doğal ürünler gibi çarkıfelek çiçeği ve özü de vücudunuza yarardan çok zarar getirebilir. Dolayısıyla; hem diğer besinlerle hem de diğer ilaçlarla nasıl bir etkileşime gireceğini bilmediğiniz bu ürünü doktor önerisi olmadan hayatınıza dahil etmemelisiniz. Doktorunuz onayladığı durumda ise; çiçeklerden gelen gevşeme hissinin ve ağrı kesici etkisinin güzelliğini doya doya yaşayabilirsiniz.


Passiflora Faydaları Nelerdir?

passiflora-2

Passifloranın teskin edici özelliği ile ilgili enteresan bir bilgi var: Bu bitki Amerika kıtasında keşfedilmesine rağmen; nasıl bir faydasının olduğu Avrupa’dayken anlaşılmış. Bugün passiflora;  yaşanan gerginlik ve endişe hallerinde ilk akla gelen çiçeklerden biri. İnsan bedenine sakinlik veren, sinirleri yatıştıran hatta duruma göre nöbetleri bile engelleyebilen bir bitkiden söz ediyoruz. Hem bedensel hem de zihinsel gerginlikler passiflora ile geçici olarak çözüme kavuşabiliyor.

Uyku problemi çekenler arasında, gece yatmadan önce passiflora bitkisinden yardım alanlar var. Özellikle kronik uykusuzluk tedavisi görüyorsanız; bu bitkiyi de doktorunuza danışabilirsiniz. Kimi zaman kullanılan ilaçların içeriğinde de passiflora bitkisine rastlanabilir.

Kadınlar için adet dönemleri; hem hormonsal hem fiziksel hem de duygusal değişikliklerden oluşan bir dönem. Bu dönemde, her yönden rahatlama sağlamak ve sancıları azaltmak için de passiflora deneyen kadınlar var.


Passiflora Yan Etkileri Nelerdir?

[caption id="attachment_6264" align="alignnone" width="640"]DCF 1.0 

Genel anlamda passiflora zararlı bir bitki olarak tanınmıyor. Ancak farklı çeşitleri olduğu için doğru kullanım önemli. Örneğin Türkiye’de de yetişen mavi çarkıfelek bitkisi tıbbi amaçla kullanılmaya uygun değil. Bu tür yalnızca süs bitkisi olarak geçerli.

Doktor kontrolü olmadan passiflora kullanmak kesinlikle önerilmiyor. Özellikle hamileler ve emziren anneler, herhangi bir ilaç ya da bitkisel tedavi uygulamadan önce mutlaka doktorlarıyla görüşmeli. Bu ürün size ve bebeğinize zarar verebilir.

Bu bitkiyi başka ilaçlarla eş zamanlı almamak da ayrı bir uyarı konusu. Kan sulandırıcı kullananlar ya da kronik hastalığı olanlar bu uyarıyı dikkate almalı.

Passiflora hakkında dikkate almanız gerekenlerden biri de; bu bitkinin yalnızca semptomatik çözümler sunabileceği. Uykusuzluk, depresyon ya da herhangi bir psikolojik şikayet yaşıyorsanız; geçici bir gevşeme sağlamakla tedavi olmuş olmazsınız. Bu nedenle bitkisel destekler ancak sorunun çözümüne yönelik tedavinize ek bir rahatlama sağlayabilir. Bunun için de, en başında belirttiğimiz gibi tıbbi destek almalısınız


Passiflora Nasıl Kullanılır?

passiflora-4

Meyve olarak da tüketilebilen çarkıfelek çiçeği, Haziran ayında tezgahlarda yerini alıyor ve ancak bir ay kadar sevenlerine ulaşıyor. Onun dışında, bitkinin en çok tüketilen versiyonu; çiçek açmamış dalların kurutulmasıyla elde ediliyor. Bu işlem genellikle ilkbahar sonundan yaz ortasına kadar devam ediyor. Bu çalışma sayesinde passiflora, yılın her döneminde kolayca ulaşılabilen bir bitkisel reçete haline geliyor diyebiliriz.

Kurutulmuş passiflora bitkisinden faydalanmak için, kuru yaprakları bir bardak kadar kaynar suda demlendirmek yeterli. Uyku ya da rahatlama ihtiyacı olanlar için bu çay; ılık bir banyodan sonra ve mümkünse yatmadan önce tüketilebiliyor. Kadınlar ise regl dönemlerinde; sancı hissettikleri anlarda bitkiden faydalanabilirler. Bitki hem sinirsel hem de bedensel yönden gevşemeye sebep olduğu için aşırı konsantrasyon gerektiren işlerde ya da araç kullanmak gibi sorumluluklarda sıkıntıya neden olur.

Gerek meyve gerekse de çay olarak passiflora tüketiminde mutlaka bir günlük sınırınız olmalı. Günde bir ya da iki bardak çay gibi değişebilen bu sınırı doktorunuza danışabilirsiniz. Aksi halde yan etkilerde bahsettiğimiz istenmeyen durumlar yaşanabilir.


Passiflora Nasıl Çimlendirilir?

passiflora

Passiflora çiçeğine göre, tohumların fiyatları genellikle daha uygun. Tohumları piyasada bulup çimlendirmeniz mümkün. Tohumları önce ılık suda bekletmek gerekiyor. Bu sürenin 1 günden başlayıp en fazla 3 güne kadar uzayabileceğini ve su yerine portakal suyu kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Passiflora meyvesinin suyu da yine bu iş için kullanılıyor.

Kabukların sertliğine göre sudan alınan ve durulanan tohumlar; ardından torf içerisine eklenmeye hazır hale geliyor. Tohumlar üzerinde meyve suyu kalıntısı kalmamalı. Tohumları çok yüzeye ya da çok derine gömmek de doğru değil.

Gömme işleminden sonra naylon ile sera etkisi yaratmak ve ardından çimlenmeyi beklemek gerekiyor. Çiçeklenmeyi artırmak için toprağı beslemek tavsiye ediliyor. Verimli topraklarda çarkıfelek bitkisi daha iyi ve daha hızlı sonuç veriyor.

Sıcaklık değerleri konusu da önemli; don olaylarında passiflora çiçeğinin hayatta kalma olasılığı yok denilecek kadar az. Bu çiçeğin tropikal özelliği olduğunu göz önünde bulundurarak; ev içindeki konumunu daha doğru belirleyebilirsiniz.


Passiflora Bileşenleri Nelerdir?

Passiflora ya da Türkçe adıyla çarkıfelek çiçeği; kalsiyum, fosfor, protein gibi bileşenlerden yana içeriğe sahip olan bir bitki. Çiçeğin içinde aynı zamanda C vitamini ve B vitaminlerinin bir bölümü (B1, B2, B5 vitaminleri) de var. Bitkinin bileşenleri arasında alkoloidler, kumarin, flavonoidler, reçine, viteksin, apijenin, glukoz, rafinoz, maltol, sükroz, ambeliferon gibi daha birçok farklı bileşen sayılabilir. Çiçeğin farklı türlerinde, bu maddeler farklı oranlarda yer alıyor.

Benzer Yazılar