Sinüsler Nedir?
Sinüsler, yanaklarınızın, kaşlarınızın ve çenenizin arkasındaki kemikteki hava odalarıdır. Bakterileri ve diğer parçacıkları soluduğunuz havadan temizleyen bir sıvı olan mukus oluştururlar. Süngerimsi denilen küçük tüyler sümüğü sinüslerinizden çıkararak burnunuzu boşaltabilir.
Sinüzit Nedir?
Sinüzit , sinüslerin iltihaplandığı bir durumun adıdır.
Sinüzit Belirtileri
- Alın, yanaklar, burun ve gözler arasındaki ağrı veya basınç
- Baş ağrısı
- Ateş
- Burun tıkanıklığı
- Kokunun ve tadın azalması
- Öksürük, geceleri daha kötü olabilir
- Ağız kokusu
- Diş ağrısı
Sinüzit Sebepleri
Sinüzit neden olur?
Sinüslerinizde şişme meydana gelen veya hareket eden mukus tutan herhangi bir şey sinüzite neden olabilir. Bu sıcaklık veya hava basıncındaki değişikliklerden dolayı oluşabilir. Alerjiler sinüzit oluşturabilir. Dekonjestan burun spreylerini kullanmak sinüzit olma riskinizi de arttırabilir. Bazı insanlarda, sinüs kanallarını bloke eden ve sinüzit oluşturan polipler büyümeleri oluşabilir.
Sinüzit bir bakteriyel veya viral enfeksiyon nedeniylede sinüs enfeksiyonu görürsünüz. Sinüs enfeksiyonları bazen soğuk algınlığınızdan sonra ortaya çıkar. Soğuk ve virüs, sinüslerinizin astarına saldırır ve şişmelerine ve darlaşmalarına neden olur. Vücudunuz mukus üreterek virüse tepki verir. Ancak şişmiş sinüslerinizde bloke olur. Bu yapılı mukus bakterilerin gelişmesi için iyi bir yerdir. Bakteriler sinüs enfeksiyonuna neden olabilir.
Sinüzit Tedavisi
Akut sinüzit nasıl tedavi edilir?
Sinüzit tedavisi nelere bağlıdır ;
Burun yollarını temizleyecek ve tıkanıklığı giderecek bir uygulamalı burun spreyi kullanabilirsiniz. Doktorunuz iltihaplanmaya yardımcı olan reçeteli bir burun spreyini önerebilir.
Sinüs ağrısı veya basıncınız varsa, doktorunuz sinüslerinizin boşaltılmasına yardımcı olmak için bir dekonjestan reçete edebilir veya tavsiye edebilir. Dekonestanlar genelde sadece kısa süreli kullanım için önerilir.
Asetaminofen (Tylenol) ve (buprofen ,Advil, Motrin) gibi tezgah üstü ağrı kesiciler baş ağrısı ve sinüs ağrısını hafifletebilir.
Sinüzit vakanız çok şiddetli ise ve doktorunuz nedeni bakteri olduğuna inanıyorsa, antibiyotik reçete edebilir. 10 ila 14 gün boyunca bir antibiyotik alabilirsiniz, ancak genellikle almaya başlamanızdan birkaç gün sonra daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. Doktorunuzun size söylediği gibi antibiyotik almak kesinlikle önemlidir.
Alerjiniz sinüzite neden oluyorsa, doktorunuz alerjiyi tedavi edebilir. Daha sonra sinüzit genellikle kendiliğinden temizlenecektir.
FDA Uyarısı
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) kulak mumlarının kullanımına karşı tavsiyelerde bulunur. Kulak mumları ciddi yaralanmalara neden olabilir ve etkinliğini destekleyecek hiçbir kanıt bulunmamaktadır
Sinüzit bakımı ile ilgili ipuçları ;
Bol bol dinlenin. Uzanmak, sinüslerinizin daha fazla susuz kalmasını sağlayabilir, bu yüzden en iyi nefes almanızı sağlayan tarafınızdan rahatlıkla nefes alabilirsiniz. Kendinizi bir yastıkla destekleyebilirsiniz.
Sıcak sıvılar ve bol sıvı ile içeceklerinizi destekleyebilirsiniz.
Kendinizi sıcak tutun , ıslak bir havlu tutarak veya bir bez veya havluyla soluyarak nemli ısı uygulayınız. Bu, sinüs basıncını hafifletir ve sinüs pasajlarınızı açmanıza yardımcı olur.
Tezgah üstü ilaçları kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Bazı soğuk algınlığı ilaçları belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir veya başka sorunlara neden olabilir.
İçinde bir dekonjestan ile burun spreyini 3 günden fazla kullanmayın. Eğer bunu 3 günden fazla kullanırsanız, ilacı bıraktığınızda sinüslerdeki şişme daha da kötüleşebilir.
Sinüslerde şişme olayını kötüleştirebilecek alkolden kaçının.
Doktorunuza Sorabileceğiniz Sorular
Sinüzitim için antibiyotik kullanmalı mıyım?
Kendimi rahat ettirmek için yapabileceğim en iyi şey nedir?
Hangi burun spreyini kullanmalıyım?
Sinüzitime bir nemlendirici yardımcı olur mu?
Soğuk ilaç kullanayım mı?
Sinüzit temizlenene kadar yüzmeyi bırakmalı mıyım?