Sıtma, kandaki kan hücreleri adı verilen kanın bir kısmının bir enfeksiyonudur. Sıtmaya neden olan bir parazit taşıyan sivrisinekler tarafından yayılır. Bu paraziti taşıyan bir sivrisinek sizi ısırırsa, parazit kanınıza bulaşabilir. Parazit, daha fazla parazite dönüşen yumurta bırakır ve çok hastalanana kadar kan hücrelerinizi beslerler. Tedavi edilmediği takdirde, sıtma çok ciddi hale gelebilir ve hatta ölümcül olabilir.
Sıtma Belirtileri Nelerdir?
- Yüksek ateş (genellikle 38 derece ve daha yüksek olabilir)
- Titreme
- Aşırı terleme
- Yorgunluk
- Rahatsızlık (halsizlik) ve vücut ağrıları
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Mide bulantısı
- Kusma
Sıtme Sebepleri
Sıtma hangi ülkelerde daha yaygındır?
Sıtma, Orta ve Güney Amerika, Hispaniola, Afrika, Doğu Avrupa, Güneydoğu Asya ve Güney Pasifik'in parçaları da dahil olmak üzere birçok tropik ve subtropikal ülkelerde sağlık problemidir. Bu ülkeleri ziyaret edenler için de bir sorun olabilir. Tropik bir bölgeye veya sıtmanın yaygın olduğu bir ülkeye gidiyorsanız, risklerin farkında olmalısınız ve bazı önlemler alınmalıdır. Gitmeden önce uluslararası yerler için seyahat sağlık sorunları hakkında bilgi için Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC) web sitesini kontrol edin.
Sıtmayı Önleme
Kendimi sıtma olmamak için nasıl koruyabilirim?
Sivrisinek sokması için elinizden gelen her şeyi yapın. Eğer yapabiliyorsanız, bir odada pencereler ve kapılar kapalı yatın. Yatağınızın üzerine bir cibinlik kullanın. Mümkünse, sivrisinekleri püskürten bir sprey korunmayı deneyin. Akşam boyunca açık renkli pantolon ve uzun kollu gömlek giyin. Kendinizi DEET adlı kimyasalın % 35'inden fazlasını içeren hata önleyici bir sprey ile korumanız önemlidir. Normalde sivrisineklerin daha aktif olduğu akşamlarda korunmadan dışarıda çıkmaktan kaçının. Sıtma önlemeye yardımcı olmak için ilaçlar da mevcuttur.
Sıtmayı önlemek için hangi ilaçları alabilirim?
Eğer sıtmanın yaygın olduğu bir ülkeye seyahat etmeyi planlıyorsanız, muhtemelen sıtmayı önleyecek bir ilaç alacaksınız. Buna "profilaktik" sıtma ilacı denir. Bununla birlikte, hiçbir tıbbın % 100 sizi koruyamayacağını ve sıtmanın önlenmesi için gerekli diğer önlemleri almalısınız.
Profilaktik sıtma ilaçları, yolculuğunuza başlamadan önce ilacı birkaç gün veya bir hafta süreyle kullanmanızı gerektirir. İlacınızı seyahatiniz sırasında ve aldığınız ilaca bağlı olarak yaklaşık 1 ila 4 hafta sonra almayı kabul edersiniz. Sıtma parazitleri hala kanda kalabildiğinden, ilacınızı seyahatinizden sonra tüketmenizde önemlidir. Eğer ilacı almayı bırakırsanız, parazitlerin büyümesine ve sizi hasta etmesine fırsat tanırsınız. Sıtma ilaçlarının bazı yan etkileri vardır ve herkes bu etkileri maruz kalabilir. Doktorunuz size hangi tıbbın sizin için uygun olduğunu söyleyebilir. Hangi tür ilaçları alabileceğinizi, nereye gittiğinize bağlı olarak değişeceğini belirtecektir.
Mefloquine ve atovaquone / proguanil, alabileceğiniz iki ilaçtır. Bunlardan birini alamazsanız, doktorunuz ‘’doksisiklin’’ kullanmanızı tavsiye edebilir.
Orta Amerika, Dominik Cumhuriyeti, Haiti ya da Orta Doğu'nun bazı bölgelerine seyahat ediyorsanız, doktorunuz klorokin reçete edebilir.
Sıtma bulaşmasını önlemek için reklamı yapılan homeopatik ilaçlara dikkat edin. Homeopatik ilaçlar düzenlenmediğinden etkin olup olmayacaklarını bilmek zor olmaktadır. CDC, deniz aşırı profilaktik sıtma ilaçlarının satın alınmasına karşı da uyarıda bulundu. Bazı ülkelerde sıtmanın önlenmesine yardımcı olmak için satılan ilaçlar sahte olabilir veya gerekenden daha az etkilidir.
Sorular
Seyahat öncesi sıtma riskini azaltmak için ne yapmalıyım?
Herhangi bir kullanmam gereken ilaç var mı?
Dünyadaki tehlikeli sıtma alanları nerelerdir?
Sıtma bulgusundan kaçınmamda bana yardımcı olacak bu alanlardan birindeyken ne yapabilirim?
Bir başkasına sıtma bulaştırır mıyım ?