Terleme , Aşırı Terleme ve Soğuk Terleme
Terleme günümüzde çok fazla insanın şikayet ettiği bir durumdur. Öncelikle terleme neden olur sorusunu cevaplayalım. Vücudun, ter bezlerinden derimizin dışına tuzlu su salınmasına terleme denir. Birçok kişinin dert yandığı terlemenin vücut için önemli bir işlevi vardır. Terleme vücudun soğutma mekanizmasıdır. Bulunulan ortamda sıcaklıklığın artması ile vücut terler ve vücut ısısının artmadan belli seviyede kalmasını sağlar. Bunun dışında belirli toksinlerin atılması da terleme ile gerçekleşir.
Terleme çoğunlukla avuç içi, ayak ve koltuk altı terlemesi şeklinde görülür. Terlemenin miktarı vücutta bulunan ter bezlerinin çokluğu ile ilişkilidir. İnsanlar 2-4 milyon aralığında ter bezi ile doğarlar ve bu ter bezleri ergenlikte tamamıyla aktif hale gelir. Ter bezleri kadınlarda daha fazladır fakat erkeklerde daha aktiftir.
Terleme Neden Olur ?
Terleme vücudun kendi ısısını ayarlamak için kullandığı bir yöntemdir. Bu nedenle bulunulan ortamın ısısı arttıkça terleme de artar. Bunun dışında heyecanlanma, spor, efor sarfettiren aktiviteler, korku, sinirlenme gibi durumlar da terleme nedenleri arasındadır. Ayrıca menopoz da aşırı terleme nedenidir.
Bu durumların hiçbiri söz konusu değilken aşırı terleme şikayeti varsa, ter nedeniyle insanlardan soyutlanılıyorsa ve ter kokusuyla mücadele edilemiyorsa halk arasında aşırı terleme bozukluğu olarak bilinen hiperhidroz rahatsızlığı söz konusudur.
Aşırı Terleme Sebepleri
Çok terleme sebepleri arasında ilk akla gelen hiperhidroz bozukluğudur. Hiperhidroz, birincil hiperhidroz ve ikincil hiperhidroz olarak iki grupta incelenir.
Birincil hiperhidroz ter bezlerinin fazla çalışmasından kaynaklanan ve genetik faktörlerin sebep olduğu aşırı terleme rahatsızlığıdır. Bu hastalarda ter bezleri olması gerekenden 4-5 kat daha aktiftir.
İkincil hiperhidrozda ise aşırı terleme sebepleri hastalık kaynaklıdır. Bu tip aşırı terleme daha çok koltuk altında ya da tüm vücutta görülür. Çok terleme sebepleri başlıca şu şekilde sıralanabilir:
-
Fazla kilolar ve obezitenin çok terleme sebepleri arasında önemli yeri vardır.
-
Alkol ve kafein tüketimi.
-
Uyuşturucu madde veya alkol yoksulluğu.
-
Akciğer hastalıkları.
-
Baharatlı ve acılı yiyecekler.
-
Tüberküloz, enfeksiyon ve ateş.
-
Kan şekeri düşüklüğü.
-
Diyabet de çok terleme sebepleri arasında sıkça görülür.
-
Çocuklarda C ve D vitamini eksikliği.
-
Kaygılı, stresli veya duygusal durumlar.
-
Tiroid bezlerinin normalden çok çalışması.
-
Bazı kanser çeşitleri.
-
Menopoz da aşırı terleme nedenleri arasındadır.
-
Bazı ağrı kesici, ateş düşürücü ve hormon ilaçları çok terleme sebepleri arasında yer alır.
-
Bulunulan ortamın sıcak olması.
-
Efor sarf ettiren aktiviteler, egzersiz ve spor faaliyetleri.
-
Kalp hastalıklarında çok terleme sık görülen bir durumdur.
Aşırı terleme sebeleri başlıca bu şekilde sıralanabilir. Aşırı terleme kişi hayatını olumsuz etkileyecek noktadaysa ve aşırı terleme ile birlikte ateş, göğüs ağrısı, hızlı nabız, kilo kaybı ve nefes darlığı söz konusuysa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Soğuk Terleme Sebepleri
Soğuk terleme genellikle tek başına görülmez beraberinde mutlaka isal, kusma, ateş vb. Belirtiler gösterir. Genellikle hastalıkların beraberinde olur. Bu nedenle önemle üstünde durulacak bir olaydır ve doktor kontrolü gerekir.
Sebepleri ;
Anemi: Kanda yeterince oksijen olmaması anemiye neden olur. Oksijen azlığı kaynaklı nefes darlığı oluşur. nefes darlığında vücut stres yaşayarak soğuk terlemeye neden olur. Aynı durum astım ataklarında da ortaya çıkabilir.
Düşük Kan Şekeri: Kanda şeker seviyesinin çok düşük olması soğuk terleme, titreme ve baş dönmesine neden olur.
Düşük Tansiyon: Tansiyonun 9/6’nın altında olması, terleme, baş dönmesi ve soğuk terlemeye neden olur
Acı: Vücutta oluşan çatlak, kesik, ani baş ağrıları soğuk terlemeye neden olabilir.
Şok: Beyne ve kalbe kan akışının çok düşük olması vücutta şok meydana gelebilir. Şok, travmalar ve tehlikeli hastalıklarda ortaya çıkabilir. Hayati tehlike olduğundan hemen hastaneye gitmek gereklidir. Soğuk terleme şokun ilk belirtisidir.
Menopoz: Adetlerin yani yumurtlamanın kesilmesi ile oluşan menopozda, soğuk terleme sıklıkla yaşanılan bir durumdur.
Migren: Kronik ve şiddetli baş ağrıları migren olarak bilinir. Mide bulantısı ve soğuk terleme migrenin başlıca belirtileridir.
İlaçlar: Soğuk terleme bazı ilaçların yan etkisi ile oluşabilir. Antibiyotik, antidepresan ve bazı tansiyon ilaçları soğuk terlemeye neden olabilir.
Kalp Krizi: Kalbe giden damarların tıkanması ile oluşan kalp krizi, kan akışının azalması ile oluşur. Göğüs ağrısı, kol ağrısı ve soğuk terleme başlıca belirtileridir.
Soğuk Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Soğuk terleme sıklıkla kendini tekrar ediyor ve stresli ortamlarda artıyorsa mutlaka dinlenin ve stresten kurtulmaya çalışın. Ilık duş, koşma, yoga, nefes egzersizleri stresi yavaşlatır.
Soğuk terlemeyi azaltmak için, yattığınız odanın sıcaklığını kontrol edin. Terleme gece oluyorsa daha hafif kıyafetler giyin. Gece uykusuna dikkat etmek çok önemlidir. Uykunun normal olması sağlıklı yaşam için gereklidir.
Yatmadan önce soğuk terlemeye neden olacak gıdalar yemeyin. Baharatlı gıdalar ve kızartmalardan mümkün olduğunca uzak durun. Kan şekeri problemi varsa mümkün olduğunca şekeri dengelemek için düzenli yemek yiyin ve ilaçlarınızı kullanın.