Vazelin bal mumu, çeşitli yağlar ve ham petrolün birleşiminden elde edilen oldukça yağlı bir kremdir. Ham petrolden üretildiği için açık renkli ve macun kadar koyu bir kıvama sahiptir. Bu krem tesadüfi olarak keşfedilmiştir. İşçilerin el ve ayaklarında oluşan yaralara iyi geldiği keşfedilmiş daha sonra ticari bir ürün haline getirilerek seri üretimine başlanmıştır. Petrol yan ürünü olmasına rağmen oldukça yararlıdır. Vazelin tıp, ilaç, sağlık ve kozmetik gibi pek çok sektörde ham madde olarak kullanılmaktadır. Fazla sayıda kullanım alanına sahiptir. Başta yüz olmak üzere cilt için oldukça yararlıdır. Hemen hemen her evde kolaylıkla bulunabilen bir üründür. Düşük maliyetlidir. Daha çok ciltteki kuruluğun ve tahrişin giderilmesi amacıyla kullanılır. Ayrıca yara ve kesiklerin iyileştirilmesine de katkı sağlar.
Vazelin Nedir?
Vazelin 1859 yılında Amerikalı bir kimyager tarafından keşfedilmiştir.Robert Chesebrough adlı Amerikalı kimyager petrol kuyusunda incelemede iken parafin adlı maddenin işçilerin derisindeki yaraları iyileştirdiğini keşfeder. Daha sonra da parafini petrolden tamamen ayrıştırarak Vazelin Petrol Jeli adı altında piyasaya sürmüştür. Zaman içerisinde markalaşarak Vaseline krem etiketiyle en çok kullanılan kremler arasında yerini almıştır.
Vazelinin Faydaları Nelerdir?
Vazelinin çok çeşitli yararları bulunur. Ancak en çok bilinen yararı hem uygun fiyatlı hem de etkili bir nemlendirici olmasıdır. Cilde uygulanmasıyla birlikte deri yumuşar ve ölü hücrelerden arındırılır. Yapı olarak vitamin yönünden zengindir. Vazelinin yararları şu şekilde sıralanabilir:
1. Vazelin macun kadar yoğun kıvamlı bir nemlendiricidir. Bu nedenle cildi nemlendirir, çatlakları onarır. Cildi yoğun olarak besler ve nasır oluşmasını engeller. Cilde canlılık ve parlaklık kazandırır.
2. Uzun süre boyunca sert zeminle temas eden diz kapakları ve dirsek derileri sertleşip kalınlaşır ve koyu bir renk alır. Vazelin sayesinde kalınlaşıp kuruyan cilt nemlenir, koyulan ten rengi açılır. Deri yumuşar, nasırlaşması engellenir.
3. Vazelin sayesinde topuklardaki nasır iyileştirilir. Topuktaki sertleşen derinin yumuşayarak nasıra dönüşmesi engellenir. Çatlayan deri tedavi edilir.
4. Kış aylarında sürekli sert ve soğuk havaya maruz kalan eller kurur, tahriş olur ve deri çatlar. Vazelinin yoğun nemlendirici özelliği sayesinde tahrip olan el derisi onarılır.
5. Vazelin güneş lekelerine karşı oldukça etkili bir kremdir. Güneş yanıklarını hafifletir. Güneş yanığı sebebiyle aşırı kuruyan deriyi onarır.
6. Vazelin ile bebeklerde oluşan pişik tedavi edilir. Aşırı sıcak hava nedeniyle birbirine sürtünen deri kızarır, tahriş olur. Bu durumun ilerleyen hallerinde derinin su topladığı da görülür. Vazelin sayesinde tahriş olup kızaran deri tedavi edilir, nem kazanır. Pişik oluşumu önlenir.
7. Vazelin kullanarak tırnaklar daha güçlü ve parlak görünebilir. Hem el hem de ayak tırnakları için vazelin kullanılabilir. Tırnaklar, tırnağın çevresindeki deriye vazelin ile bakım yapılır. Deri yumuşatılır, tırnakların kolayca kırılması önlenir. Tırnaklar daha sert ve sağlıklı bir görünüme kavuşur.
8. Vazelin saçların güçlenmesine, daha parlak, canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Saç uçlarına sürülen vazelin sayesinde saçın elektriklenmesi azalır ve saç uçlarındaki kırıklar önlenir. İnce telli ve seyrekleşen saçlara vazelin sürülerek saçların çoğalması ve güçlenmesi sağlanır. Saça hacim verilir. Vazelin özellikle boyadan yıpranmış ve kuruyan saçlar için faydalı bir içeriktir. Bu şekilde kuru ve yıpranmış olan saçlara her banyonun ardından vazelin sürülmesi suretiyle saçlar nemlendirilir ve yıpranması engellenir.
9. Vazelin ile bitlenmeye karşı önlem alınabilir. Bunun için vazelinin saç diplerine sürülmesi gerekir ve saç bu şekilde bir saat süresince bekletilir. Daha sonra bit tarağı ile saç taranarak temiz suyla durulanır.
10. Vazelin ile kuruyan dudak derisi nemlendirilir. Dudaklar daha parlak bir görünüm kazanır. Aşırı soğuk ve sert hava koşullarına karşı dudağın çatlaması engellenir.
11. Vazelin sivilceleri iyileştirici bir etkiye sahiptir. Ancak oldukça yağlı olan yapısı sebebiyle çok az miktarda sivilcelerin üzerine uygulanması gerekir. Aksi halde yağlı yapısı cildin yağlanmasına ve yeni sivilcelerin ortaya çıkmasına sebep olur. Sivilcelerle mücadele etmek için 3 tatlı kaşığı kadar vazelinle 2 çay kaşığı ardıç katranı karıştırılıp macun elde edilir. Bu karışım sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa az miktarda sivilcelerin üzerine sürülür.
12. Vazelin oldukça yoğun bir nemlendiricidir. Bu özelliği sayesinde kırışıklık oluşumunu engeller. Gözaltında kırışıklık oluşmasını önlemek için az miktarda vazelinin göz altındaki deriye her gece sürülmesi yeterlidir.
13. Vazelin doğal bir peeling içeriğidir. İçeriğindeki etken maddeler sayesinde cilt temizlenir, ölü hücrelerden arındırılır. Vazelinle bir peeling elde etmek için deniz tuzuyla birlikte kullanılması gerekir. Bir miktar deniz tuzu ve vazelin homojen bir şekilde karıştırılır. Haftada bir veya iki kez tüm yüze bu peeling uygulanır. Bu sayede cilt ölü deriden, toksinlerden, sivilce ve siyah noktalardan arındırılmış olur.
14. Vazelin sayesinde kaşlar ve kirpikler uzayarak gürleşir. Düzenli olarak kirpik diplerine ve kaşlara sürüldüğünde kirpikler daha uzun ve parlak görünür. Kaşlar ise gürleşir, dökülen kısımlarda yeniden kaş çıkması sağlanır. Vazelinin içerisinde çok sayıda mineral, vitamin ve yağ bulunur. Bu sayede kirpikler hızla uzar, seyrelen kaşlar gürleşir.
15. Vazelin oldukça kuvvetli bir nemlendiricidir. Az miktarda vazelin ile tüm yüz nemlendirilebilir. Fazla kullanılmadığı sürece cilt parlak ve canlı bir görünüm kazanır. Gözenekler tıkanmadan cilt nem kazanır. Kurumaya bağlı oluşan kırışıklıklar önlenir.
16. Vazelin etkili bir makyaj temizleyicidir. Dudak, göz ve cilt makyajının temizlenmesini sağlar. Takma kirpikler vazelin sayesinde kolaylıkla kirpiklere zarar vermeden çıkarılabilir. Pamuğa sürülen bir miktar vazelinle tüm cilt makyajdan arındırılır.
17. Vazelin ile güneş yanıkları, vücutta darbelere bağlı olarak görülen çürük ve morarmalar tedavi edilebilir. Güneş yanıklarının tedavi edilebilmesi için 2 yemek kaşığı vazelin ile 1 yemek kaşığı zeytinyağı karıştırılır. Güneş yanığından etkilenen kısımlara sürülerek cildin onarılması sağlanır. Güneş yanığının sebep olduğu tahriş ve kızarıklık bertaraf edilir.
18. Vücutta oluşan çürük ile morarırlıklar için vazelin ile karakafes otu yaprağından elde edilen karışım kullanılabilir. Bunun için 100 gram kadar vazelin benmari usulüyle eritilir. Eriyen vazelinin içerisine 30 gram kadar karakafes otu yaprağı eklenip tekrar ısıtılır. Isıtma işlemine 10 dakika boyunca devam edilir. Karışım soğuduktan sonra moraran bölgeye masaj yapılarak sürülür. Bu sayede çürükler ve morarma tedavi edilir.
19. Vazelin burkulma ve bükülmeye bağlı olarak yaşanan sağlık sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olur. Bunun için 40 gram ölçüsünde vazelin benmari usulüyle eritilir. Eriyen vazeline 2 gram karabiber eklenip karıştırılır. Elde edilen bu karışım burkulan bölgeye masaj yapılarak sürülür. Bu sayede burkulmadan kaynaklanan ağrılar geçer.
20. Vazelin ile hemoroit tedavi edilebilir. Bunun için 20 gram vazelin benmari usulüyle eritilir ve içerisine 2 kaşık arpa unu, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yumurtanın akı eklenip homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır. Elde edilen bu karışım buzdolabında saklanır. Hemoroitli bölgeye düzenli olarak sürülür. Hemoroitin görüldüğü derideki ağrı hafifler.
21. Vazelin ile badem yağının karıştırılması sayesinde iltihaplar iyileştirilir.
22. Vazelin romatizma ağrılarına iyi gelen bir kremdir. Bunun için benmari usulüyle eritilen vazelinin içerisine karaağaç kabuğu eklenerek bir karışım elde edilir. Romatizma ağrısının görüldüğü kısma günde iki defa masaj yapılarak uygulanır. Bu sayede romatizma ağrıları geçirilir.