Sağlık
Güneş Yanığı İçin Doğal Yöntemler Nelerdir? 26.04.2018

Güneş Yanığı İçin Doğal Yöntemler

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalındığı için güneş yanıkları oluşabilmektedir. Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkili bir şekilde temas etmesi nedeniyle güneş yanıkları yaygın bir şekilde oluşmaktadır. Güneş yanıklarının asıl nedeni güneşin zararlı ultraviyole ışınlarıdır. Güneş yanıkları tedavisi zor ve oldukça zararlı yanıklardır. Bu ışınlardan korunmak için yüksek koruyucu içeren güneş kremlerini yaz aylarında özellikle kullanılması gerekmektedir.

Güneş yanığı kendini ciltte kızarıklık ile belli etmeye başlar. Özellikle denizden çıktıktan sonra güneş koruyucu kullanılmadıysa, güneş yanığının oluşması kaçınılmaz olmuştur. Ağrılı ve sancılı olabilen güneş yanıklarının geceleri terleme, yüksek ateş gibi belirtileri de vardır. Güneş yanıkları, mide bulantısı, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara da neden olabilir. Çünkü bu esnada vücut aşırı su kaybı yaşamıştır. Güneş yanığı oldukça tehlikeli olduğu için bir cilt doktoruna başvurulması gerekmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

 



  • Kızarıklık


  • Dokunulamayacak kadar sıcak olan cilt


  • Ağrı, hassasiyet ya da kaşıntı


  • Şişme


  • Patlayabilir küçük sıvı dolu kabarcıklar


  • Güneş yanığı şiddetli ise, baş ağrısı, ateş, titreme ve yorgunluk

 

İşaretler ve güneş yanığı belirtileri genellikle güneşe maruz kaldıktan birkaç saat sonra içinde ortaya çıkar. Ancak bazen belirtiler kendini 1 gün içerisinde de belli edebilmektedir. Birkaç gün içerisinde güneş yanıkları kendini “soyma” şeklinde cildin üzerindeki tabakayı atarak kendini iyileştirmeye başlayabilir. Soyma sonrasında cildin üzerinde düzensiz bir renk ve desen oluşabilmektedir. Kötü bir güneş yanığının düzelmesi ise uzun bir zamanı kapsayabilmektedir.

Güneş Yanığına Doğal Yöntemler

Patates Ezmesi

Eğer yakıcı sıcak sonrasında kırmızı bir deri ile karşı karşıya iseniz, patates sizlere yardımcı olabilir. Patates, minör cilt tahrişleri, çizik, ısırıklar ve yanıklar için inflamasyonu azaltması ile birlikte yıllar boyunca bir ağrı kesici olarak bilinmektedir. Bu kapsamda sizlerde patatesi rahatlıkla kullanabilirsiniz.
2 patates
Rende, blender veya bıçak
Yüzünüze uygulayabilmeniz için pamuk pedler, yüz doku topları, pamuk veya gazlı bez
Patatesleri yıkayın ve iyice fırçalayın. Sonrasında bir kaseye patatesleri rendeleyin ya da onları kesip bir blendera koyun. Blender kullanıyorsanız, likit hale gelene kadar, patatesleri karıştırın. Patatesler kuru görünüyorsa, az miktarda su ekleyebilirsiniz. Karışımı yüzünüze uygulamak için pamuk topları ile suyu emdirin ve güneş yanığı olmuş bölgelere uygulayın.

Bir rende kullanıyorsanız, bir kase patatesi rendeleyin ve mümkün olduğunca fazla patates suyu almaya çalışın. Ayrıca, sadece patates dilimleme ve doğrudan dilimleri yanık bölgelerinize uygulama yöntemini de gerçekleştirebilirsiniz.

Soğuk Süt

Serin bir süt kompresi, güneş yanığı tedavisi için hızlı, basit ve düşük maliyetli yollarından biridir. Soğuk süt cildinizi korumaya ve iyileşmesine yardımcı olmak için protein tabakası oluşturur.
Temiz, yumuşak gazlı bez
Soğutulmuş süt
Pamuklarınızın kompresi emmesi için yeterince büyük olan bir kaseye süt dökün. Tül veya bez iyice sıvıyı aldığında, fazla sıvı tahliye edelim. Yanık genelinde hafifçe bastırarak sütü yüzünüze sürünüz. Kaptaki süt oda sıcaklığına gelince tekrardan soğutmanız gerekmektedir.

Mısır Nişastası ve Kabartma Tozu

Mısır nişastası, serin ve ipeksi dokusu ile doğal güneş yanığı yatıştırmak için iyi bir seçenektir. Eğer mısır nişastası yoksa, hızlı bir şekilde güneş yanıklarınızı önlemek için kabartma tozunu deneyebilirsiniz. Mısır nişastası ve kabartma tozu hem acıyı azaltmak ve hem de yanık olan kırmızı bölgenin görünümünü değiştirecektir.
Mısır nişastası ya da kabartma tozu
Soğuk su
Ne kadar mısır nişastası veya kabartma tozu kullanmak istediğiniz, güneş yanığı alanına bağlı olarak değişir. Bir macun kıvamına ulaşana kadar azar azar soğuk su ekleyebilirsiniz. Yanık üzerinde hafifçe yapmış olduğunuz bu macunu sürün ve bekleyin. Ardından tamamen durulayın.

İçecekler

Vücudunuzda meydana gelen güneş yanıkları kimi zaman sıvı tüketmediğiniz için vücudunuzda kurumalara neden olabilmektedir. Bu da güneş ışığında sizlerin bünyesinin daha zayıf olmasında neden olmaktadır. Bu yüzden sıvı tüketmenize dikkat etmeniz gerekmektedir.
Bunun için nane ve çay da tüketebilirsiniz. Nane doğal soğutucudur. Yeşil çayda bulunan tanik asit ve teobromin de ağrıyı azaltmak ve topikal olarak uygulandığında zarar görmüş cildin iyileşmesine yardımcı olur.

Aloe Vera

Aloe vera jeller de aynı zamanda güneş yanıklarına iyi gelmektedir. Aloe vera yatıştırıcı, serin ve güneş yanığı dışında acı ve kızarıklığı emmek gibi yararlıdır. Aloe vera diğer rahatsızlıklar (örneğin akne veya mide ekşimesi gibi) için de yararlıdır. Evinizin büyüyen bir bitki olmasından dolayı da isterseniz evinizde bu bitkiyi besleyebilirsiniz. Diğer türlü satın alarak da kullanabilirsiniz.

Sirke

Sirke tam anlamıyla, vücudumuz için yüzyıllarca ilaç olarak kullanılmıştır. Yapılmış herhangi tıbbi bir test olmamasına rağmen, sirke genel olarak güneş yanığı ya da hafif yanmış doku iyileşmesine yardımcı olur. Sirkenin kullanımı genellikle ılık bir duştan sonra yapılınca daha çok yararlı olmaktadır. Sirkeyi bir sprey ile uygulayabilirsiniz. Veya pamuk topları ile de uygulayabilirsiniz. Bunun ardından kurumaya bırakın.

Yanık Kremi

Güneş yanık kremleri de sizlere yardımcı olacaktır. Bu kremler genellikle, su, hamamelis, aloe vera jeli, nane yaprakları ve kabartma tozunu içermektedir. Yanık kreminin hazırlanışı ise şöyledir;
Küçük bir karıştırma kabında, tatlı su, 1 yemek kaşığı hamamelis ve 1 tatlı kaşığı aloe vera jeli koyun. Karıştırın ve karışım harmanının 2 saat boyunca dinlenmesine izin verin. 2 saat sonra 2-4 çay kaşığı kabartma tozu veya mısır nişastasını ve kabaca kıyılmış taze nane yapraklarını ekleyin. Çok cıvık görünüyorsa yavaş yavaş daha fazla kabartma tozu veya mısır nişastası ekleyin ya da çok kalın olursa istenen kıvama gelene kadar yavaş yavaş su ekleyin. Sıkı kapaklı bir kavanoza veya benzer bir kaba koyun ve krem tam olarak dinlenmesi için 24 saat boyunca serin ve karanlık bir yerde saklayın.

Sade Yoğurt

Sade yoğurt cildimizin iyileşmesine yardımcı probiyotikler ve enzimleri içerir. Yoğurt yıllardır ailelerimizin bizlere güneş yanığı olduğumuzda vermiş oldukları bir tedavi şeklidir. Yoğurdu yanık bölgesine uygulayın ve 5 dakika boyunca bekleyiniz. Ağrı yatıştıktan sonra, yavaşça soğuk ya da ılık suyla durulayın.

Salatalık

Salatalık, antioksidan ve analjezik özellikleri sayesinde, güneş yanıkları için iyi gelmektedir. Bunun için soğuk olan salatalıkları alarak, macun oluşturmak için bir blender ile onları karışım haline getirin. Eğer biraz daha kalın ve yoğun bir macun oluşturmak istiyorsanız aloe vera jeli veya mısır nişastası eklemekten çekinmeyin.

Nemlendiriciler

Yorulmuş ve yanık olan cildiniz için kullanacak olduğunuz nemlendiriciler aynı zamanda yanıklar zamanında soyulma olan cildinize yarar sağlayabilir.

Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Güneş yanığı olmamak için dikkat etmeniz gereken bazı durumlar mevcuttur. Bunlar ise;

 



  • Güneş ışınlarının sizleri kötü etkilemekte olduğu öğlen 12 ile 4 saatleri arasında güneş ışığından kaçınmaya özen gösterin.


  • Eğer bu saatlerde güneş altında olmaya mahkumsanız, vücudunuzu örtmeye özen gösterin.


  • Güneş koruyucularını kullanmaktan çekinmeyin ve düzenli olarak kullanın.


  • Güneş gözlüğü kullanın.


  • Bol sıvı tüketin.

 

Güneş Yanığı Komplikasyonları Nelerdir?

Yukarıda sizlere maddeler halinde vermiş olduklarımızı yapmamanız ve sürekli güneş yanığına maruz kalmanız ile birlikte, bazı komplikasyonlara neden olmaktadır. Bunlar;

 



  • Enfeksiyonlar


  • Cildinizin erken yaşlanması, derin kırışıklıklar


  • Çoğunlukla yüzünüzde ve omuzlarınızda çiller


  • Prekanseröz cilt lezyonları


  • Cilt kanseri


  • Göz hasarları

 

Güneş yanığının korneayı etkilemesi ile birlikte körlük de oluşabilir.

Benzer Yazılar